Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Skvělá chemie“ mezi Kimem a Trumpem není vše. KLDR hrozí koncem vyjednávání s USA

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
15. března 2019
23:40

Severní Korea zvažuje zastavení rozhovorů o jaderném odzbrojení se Spojenými státy a může i přehodnotit zákaz svých raketových a jaderných testů. Z neúspěchu nedávného summitu v Hanoji viní americkou stranu, jmenovitě ministra zahraničí Mikea Pompea a poradce pro národní bezpečnost Johna Boltona. Prohlásila to v pátek přední severokorejská diplomatka. Zdůraznila však, že vztahy mezi severokorejským vůdcem Kim Čong-unem a americkým prezidentem Donaldem Trumpem jsou stále dobré.

„Nemáme v úmyslu podrobit se požadavkům Spojených států (ze summitu v Hanoji) v jakékoliv podobě, ani se nechceme zapojovat do jednání tohoto typu,“ uvedla na tiskové konferenci v Pchjongjangu náměstkyně ministra zahraničí Čche Son-hui, kterou citovala agentura TASS.

Kim brzy oznámí, jak to bude dál

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un se v únoru sešli v Hanoji k druhému summitu. Ten první se konal loni v červnu v Singapuru.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo a poradce pro národní bezpečnost John Bolton „vytvořili atmosféru nepřátelství a nedůvěry, a tím znemožnili konstruktivní snahu o jednání mezi nejvyššími představiteli obou zemí,“ dodala Čche. Podle ní se Kim brzy chystá učinit prohlášení k rozhovorům o jaderném odzbrojení se Spojenými státy a k dalším krokům Severní Koreje v této oblasti.

Diplomatka: Vztahy Kima a Trumpa jsou dobré

Čche podle agentury AP také řekla, že Washington na summitu promarnil jedinečnou příležitost, a varovala, že Kim může přehodnotit moratorium na testy jaderných zbraní a raket. „Chci jasně říci, že gangsterský postoj Spojených států ve výsledku situaci zhoršuje,“ řekla. Dodala, že „osobní vztahy mezi nejvyššími lídry jsou stále dobré a jejich osobní chemie je neuvěřitelně skvělá“.

Pompeo na tiskové konferenci řekl, doufá, že rozhovory budou pokračovat. Sdělil rovněž, že to není poprvé, co ho Severní Korea přirovnala ke gangsterovi. Ministr očekává, že Kim dostojí svému slibu neobnovit jaderné a raketové testy. Nabídka, s níž přišla KLDR k jednáním do Hanoje, podle něj nebyla pro USA přijatelná.

USA a KLDR se nedohodly na sankcích

Summit v Hanoji skončil předčasně a podepsáno nebylo ani plánované společné prohlášení obou stran. Severokorejská strana podle Washingtonu požadovala, aby byly zrušeny všechny sankce vůči KLDR, což americký prezident a jeho delegace odmítli.

Severokorejský ministr zahraničí o několik hodin později naopak uvedl, že Severní Korea žádala pouze částečné zrušení sankcí, které se týkají civilní ekonomiky a prostředků obživy severokorejského obyvatelstva a nesouvisejí s vojenskými sankcemi.

Kimova strategie

Analytici zpravodajské stanice BBC rozebrali, co toto „hašteření“ může znamenat pro diplomatické vztahy mezi USA a KLDR. Zda lze očekávat návrat k útočné rétorice „ohně a hněvu“. Ne tak úplně, tvrdí odborníci. Podle nich chce KLDR dostat z USA nějakou reakci, zvláště potom, co se Trump pochlubil, že je „schopný zastavit Kima a jeho testovací odpaly jaderných hlavic“.

Severní Korea hodlá podle expertů tlačit na Američany a přinutit je, aby přišli s novou, pro Severokorejce, výhodnou nabídkou. Své spekulace analytici podložili faktem, že Čche krach summitu svalila na Pompea a Boltona a ne na Trumpa. Naopak vyzvedla přátelský vztah obou vůdců.

Zobrazit celou diskusi