Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš nechce být prezidentem, vstupu do politiky lituje. Zeman rád provokuje, tvrdí premiér

Autor: Jakub Veinlich - 
3. února 2019
20:10

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš v rozhovoru pro Blesk Zprávy v pořadu Ptám se, pane premiére odmítl, že by chtěl v roce 2023 kandidovat na prezidenta. Když měl hodnotit první rok Zemanova druhého funkčního období, vzal to Babiš velmi zkrátka. Rozdíl mezi ním a hlavou státu ale vnímá například v tom, že Zeman rád provokuje.

Je takovým veřejným tajemstvím, že prezident Miloš Zeman vyčítá premiéru Babišovi, že má strach z demonstrantů. Politologové se shodují, že když Babiš slyší davy, začne pootáčet své názory. Řeč na tohle téma přišla  v pořadu „Ptám se, pane premiére,“ kde vůbec poprvé usedl do horkého křesla právě šéf hnutí ANO.

„Ano, pan prezident mi to vyčítá,“ přiznal Babiš moderátorce Kláře Brunclíkové. „Já se nebojím, je mi to zkrátka nepříjemné,“ dodal premiér a zároveň zalitoval, že „seknul“ s podnikáním. „Dělám věci pro lidi. Fakt jsem neměl zapotřebí lézt do politiky. A toho lituji, občas, protože ty reakce jsou nespravedlivé,“ politoval se v přímém přenosu a svěřil se, že v politice pracuje mnohem intenzivněji, než když vlastnil Agrofert a další firmy.

Video  Babiš o střetu s demonstranty: „Zeman provokuje, já ne“  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Dal jsem tomu maximum. V životě jsem tolik nepracoval. Pracuji ve prospěch lidí ne ve prospěch sebe,“ připomněl mimo jiné, že z podnikání si bral peníze. Teď v politice vše co vydělá, pošle podle svých slov dál. „Nic neberu, vše dávám nadaci, věnuji tomu čas a nasazení a přinesl jsem plno věcí, které tady nebyly,“ pokračoval premiér.

Provokatér Zeman

Jedno mají ale Babiš se Zemanem společné. Lidem s rozdílnými názory se vyhýbají oba. Ani jeden z nich nezavítal mezi davy lidí loni 17. listopadu na Národní třídu, Zeman pak vynechal i uctění památky studenta Jana Palacha, který se před 50 lety upálil na protest proti ruské okupaci.

„Já se nerad vystavuji setkání s blbci nebo blázny, a protože vím, že existuje skupina hlupáků, tak nevím, proč by se s nimi měl prezident republiky setkávat,“ zdůvodňoval své vyhýbání se kritikům v lednu v pořadu s Prezidentem v Lánech.

Babiš odmítá, že by se svým kritikům nějak záměrně vyhýbal a naopak si drobně rýpnul do Zemana.

„Nemám strach, nemám strach. Na rozdíl od prezidenta Zemana to nevyhledávám. Neprovokuju,“ vysvětlil moderátorce pořadu Ptám se, pane premiére Babiš.

I proto prý vyrazil loni v srpnu k budově Českého rozhlasu při výročí okupace, kde na něj lidé pískali a vyjadřovali nesouhlas s jeho politikou i jeho předlistopadovou minulostí. „My se máme skvěle. Tady má stále někdo zapotřebí vyvolávat zlobu, nenávist. Proč je taková atmosféra?,“ položil Babiš řečnickou otázku. Sám je prý hrdý na to, co vše v politice dokázal a jak se Česká republika má.

Babiš se ve studiu také podivoval nad tím, že je při sněžení v ulicích málo silničárů:

Když přišla řeč na první rok druhého volebního období prezidenta Miloše Zemana, Babiš příliš sdílný nebyl. Jeho kroky ani politiku vůbec nekomentoval. „Miloš Zeman je velice inteligentní člověk a fantastický rétor – myslím, že málo kdo na planetě umí tak mluvit bez papíru. On to má vše seřazené. V tomto směru mu ani já, ani nikdo jiný nemůže konkurovat,“ chválil Zemana Babiš za to, že umí vždy projevy z hlavy. „Jeho to baví. Dobře se v tom cítí,“ zhodnotil Zemanovo působení v úřadu.

Problém s Mynářem i Nejedlým

Přiznal, že i když mají občas na různé věci rozdílné názory, jejich vztah je velmi dobrý. „Máme vztah nějaké důvěry. Samozřejmě ne na vše máme stejný názor. Já jsem se i v minulosti nějak vyjadřoval k tomu jeho okolí ale, když si vybere nějaké lidi okolo sebe, tak je jim věrný, a není to tak, že bychom tu chtěli společně narušovat nějakou demokracii, nebo svobodu,“ narážel Babiš na kritiku, kterou v minulosti adresoval nejbližším spolupracovníkům Zemana, kterými jsou neformální a kontroverzní poradce Martin Nejedlý a hradní kancléř Vratislav Mynář, který měl ovlivňovat soudce a následně stáhnul z Městského soudu v Praze žalobu na Národní bezpečnostní úřad kvůli neudělení bezpečnostní prověrky, o kterou sám kancléř požádal.

zdenekk_senior ( 4. února 2019 08:05 )

Tenkrát, když moje stará našeho malého ušmudlance zdenkka pohodila, tak ho našli cikáni, kteří mu dali potřebné vzdělání v podobě třech tříd základní školy a pak už ho učili jen krást a balamutit. Asi mu koupím k příštím narozenimám EET pokladnu, aby mohl ty svoje čórky hlásit Babišovi.

2000 ( 3. února 2019 22:45 )

nebude

2000 ( 3. února 2019 22:42 )

Jsem ráda, že nechcete být našim prezidentem. Nevidím k tomu důvod. Jste člověk, který nemá důvěru mnoha mých důvěrných kamarádů i známých. Vlastně jsme vás nevolili a budeme rádi, když se vrátíte na slovensko, pokud vás chtějí

bela00 ( 3. února 2019 22:27 )

ty jsi dobrý trotl tak že podle tebe reportér se nemá ptát premiéra na aktuální kauzy ale s ním se bavit o golfu a procházky po noci

Toma?_Potyka ( 3. února 2019 20:39 )

Takže při Burešově "pravdomluvnosti" si na jeho prezidentskou kandidaturu můžeme klidně vsadit ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa