V Tunisu na vás čekají stovky kilometrů zlatavých pláží, olivovníkové háje, datlové palmy, cypřiše, korkové duby, cedry, voňavé bugenvilie a jasmíny. „Hotely jako například Vincci Nozha, Iberostar Averroes nebo lti Mahdia Beach leží přímo na písečné pláži a nabízejí luxus v podobě all inclusive a animačních programů,“ řekla Blesku Jana Hájíčková z cestovní kanceláře Neckermann. „Když omrzí válení se na pláži, mohou návštěvníci poznat také vnitrozemí.“ Se svými solnými jezery, stále se měnící pouští zdobenou písečnými růžemi, oázami, pestrými berberskými vesnicemi, středověkými městečky a tržišti, minarety, mešitami a vůní koření, má také co nabídnout.

Léto uprostřed zimy najdete v Tunisku, láká plážemi i orientálním vnitrozemím... Jako dárek si z tržišť můžete přivézt barevnou keramiku.
Autor: CK Neckermann

Brána Sahary Douz

Do Douz, kterému se přezdívá brána Sahary, se tu pořádají několikadenní výlety. Cestou se zastavíte v berberské vesničce Chenini nebo Douiret. „Berbeři zde žijí od pradávna v jeskyních a jsou naprosto soběstační. Pěstují obilí, olivovníky, chovají kozy a velbloudy,“ prozradila Hájíčková. Rádi pohostí návštěvníky čajem a plackami. Na rozdíl od ostatních Tunisanů mají někteří jasně modré oči. Pak už vás čeká příjezd do Douz, oázy na okraji Chott el Jerid. Zkusit tu můžete třeba výlety do pouště na velbloudech, oděni do dlouhého hábitu a stylového turbanu. „Oázu Douz obklopuje palmový háj. Určitě uvidíte zručně šplhající muže po palmách, kteří musejí vložit samičí květ mezi samčí, aby mohli sklízet datle,“ uvedla Hájíčková.

Podívejte se na krásy Tuniska ve videu:

Video
Video se připravuje ...

Léto uprostřed zimy najdete v Tunisku, láká plážemi i orientálním vnitrozemím... CK Neckermann

Největší solné jezero

Z Douz se podnikají výlety k horským oázám i k největšímu solnému jezeru Severní Afriky Chott el Jerid. Zabírá 5000 kilometrů čtverečních. A jen po silných deštích v zimních měsících se v něm objeví 50 centimetrů vody, jinak je zcela vyschlé. „Bílé lány působí až neskutečně. Někde uvidíte uvízlou loďku, jinde dokonce autobus, který se pokoušel jezero projet,“ pokračuje Hájíčková. Jezero protíná silnice, kde se můžete koupit sůl z jezera nebo jako suvenýr pouštní růži. Pak pokračujete nekonečnými písečnými dunami k nejznámější oáze Chebika, kde ze skal padá dokonce vodopád.

Historické zásobárny jídla ksary

Cestou zpět stojí za to zpomalit v jednom z mnoha ksarů. Jedná se o staré arabské opevněné tržiště se sklady. Nyní jsou opuštěná a využívají se jen jako turistická atrakce. Mnoho z nich si pronajaly zahraniční produkce pro natáčení filmů. Například v ksaru Haddada se natáčely Hvězdné války Epizoda I.: Skrytá hrozba. Jsou velice pěkně udržované, a proto se zde konají i různá setkání a společenské akce. Nejvíce ksarů najdete kolem města Tataouine.

Léto uprostřed zimy najdete v Tunisku, láká plážemi i orientálním vnitrozemím...
Autor: CK Neckermann

Jak si užít Tunisko bez starostí

Pokud občané České republiky cestují do Tuniska s cestovní kanceláří a mají zajištěné letenky i ubytování, vízum nepotřebují. „Platnost pasu ale musí překročit alespoň tři měsíce po návratu,“ upozornila Hájíčková. Platí se tuniským dinárem (TND), který stojí zhruba 7,50 korun. Litr balené vody vyjde zhruba na 8 korun, káva na 16 korun a menu v restauraci na 96 korun. V letoviscích v Tunisku se domluvíte francouzsky, anglicky, německy a italsky. Abyste se mohli v klidu oddat slunečním paprskům a dovolenou si užili opravdu naplno a bez starostí, ideální je cestovat do Tuniska s cestovní kanceláří.

Fotogalerie
17 fotografií