Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Okamurův veletoč: Včera po boku opozice, dnes chce do vlády místo ČSSD

Autor: ČTK, simao - 
14. listopadu 2018
14:02

Ještě v úterý stál Tomio Okamura (SPD) po boku lídrů opozičních stran, tzv. demokratického bloku, který v minulosti často kritizoval. A vyzývali společně Andreje Babiše (ANO) k vyvození důsledků z kauzy jeho syna Andreje mladšího. Dnes však Okamura otočil. A nabídl svou SPD do vlády místo ČSSD, protože prý vnímá ve vládní koalici pnutí.

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) si podle svého předsedy Tomia Okamury přeje ve vládě programově nahradit ČSSD, zároveň je ochotno i podporovat kabinet odborníků vytvořený hnutím ANO, pokud by plnil program SPD. Okamura to připustil po dnešním jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

V souvislosti s možnou vládní krizí, v kterou by mohla vyústit kauza kolem údajného únosu premiérova syna na Krym, Okamura vidí prostor pro prosazení programu SPD.

Okamura: Chceme místo ČSSD do vlády

SPD útočí na sociální demokraty dlouhodobě. „Já jsem okamžitě využil toho prostoru, protože vidím, že ve vládě je určité pnutí. Já to říkám na rovinu, my chceme vyměnit ČSSD, nechceme, aby se prosazoval probruselský program,“ uvedl. Babiš podle něj dnes prosazuje program ČSSD, zato SPD si přeje vlastenecký program.

SPD podle Okamury bude příští týden z programových důvodů hlasovat pro nedůvěru vládě. „Chceme vyjádřit nedůvěru této vládě, my jí nikdy nedali důvěru. Ale pakliže přijde na to, že by byla vláda ochotna prosazovat náš program, samozřejmě můžeme věci zvážit,“ uvedl Okamura.

Situace podle Okamury nyní závisí na tom, zda ČSSD a KSČM „vládu podrží“. Byla by totiž naprosto odlišná, kdyby v době hlasování například už ve vládě ČSSD nebyla. „Kdyby bylo potřeba vládu doplnit někým jiným, nějakými odborníky, to je úplně jiná diskuse, které bychom se rádi zúčastnili,“ uvedl.

SPD připravena jednat o Babišovu synovi

Hnutí SPD v úterý proklamovalo, že je připraveno podpořit zařazení projednání případu syna premiéra Babiše na jednání Sněmovny. Pokud by některá ze stran vyvolala hlasování o nedůvěře vládě, SPD bude hlasovat pro nedůvěru, ujišťoval šéf poslaneckého klubu hnutí Radim Fiala.

„Jsme pro jakékoli další projednávání věci ve Sněmovně. Pokud někdo navrhne mimořádný bod, podpoříme ho, pokud někdo navrhne mimořádnou schůzi, podpoříme ji,“ řekl Fiala. SPD podle něj také připravuje interpelaci ministra vnitra, chce se ptát na postup orgánů činných v trestním řízení v případě farmy Čapí hnízdo. Zejména chce vědět, proč se policii nepodařilo vyslechnout Andreje Babiše mladšího, který nyní řekl novinářům, že ho spolupracovníci jeho otce nechali kvůli kauze unést na Krym.

Schwarzenberg o SPD: Krysy se hrnou na loď

„Opravdu zajímavé. Krysy se hrnou na loď, do které už teče,“ rýpl si do SPD na Twitteru čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. SPD se přitom v úterý přidala i k textu prohlášení, ve kterém šest opozičních stran hodnotilo aktuální politickou situaci. Podpisy přidali představitelé ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN.

„ODS, Česká pirátská strana, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN:

- považují podezření premiéra Andreje Babiše z možného maření policejního vyšetřování kauzy Čapí hnízdo za neakceptovatelné;

- vyzývají Andreje Babiše, aby opustil funkci premiéra do té doby, než dojde k vyšetření kauzy Čapího hnízda. Pouze tak lze zajistit nestranné vyšetřování;

- podávají návrh na vyslovení nedůvěry vládě hnutí ANO, ČSSD a KSČM;

- vyzývají všechny poslance vládních stran, kterým záleží na principech právního státu, aby nadále nepodporovali člověka obviněného z dotačního podvodu a podezřelého z maření vyšetřování na pozici předsedy vlády.“

Tomio Okamura ve Sněmovně s představiteli opozičních stran Rakušanem Bartošem, Pospíšilem, Fialou a Bělobrádkem Tomio Okamura ve Sněmovně s představiteli opozičních stran Rakušanem Bartošem, Pospíšilem, Fialou a Bělobrádkem | ČTK

Okamura otočil. Babiš mu dal naději?

Z posledního dění kolem Čapího hnízda nabyl Okamura dojem, že by mohl být prostor pro prosazení programu SPD. „Výsledkem toho jednání je, že mi pan premiér říkal, abych připravil nějaké klíčové programové body, které si myslíme, že by bylo dobré prosadit. A že bychom se o tom mohli příští týden pobavit,“ uvedl.

Rozhovor se podle něj týkal i současné politické reality, návrh na vstup SPD do vlády však ze strany ANO nepřišel. „Taková nabídka nepadla, my se bavili v programové rovině,“ řekl.

SPD podle něj nemůže vstoupit do vlády s nikým, kdo má nedořešené kauzy. Umí si ale představit, že program SPD by mohla prosazovat vláda odborníků, které by vybralo hnutí ANO. „Nám se nejedná o politická koryta,“ dodal.

Za odborníky má kolegy z pořadu Den D

Jako odborníky zmínil exministra financí Ivana Pilného (ANO) či nynější ministryni průmyslu Martu Novákovou (za ANO). S oběma mimochodem vystupoval na televizní obrazovce v pořadu Den D.

S Babišem dopoledne o aktuálním dění jednal i předseda ČSSD Jan Hamáček a šéf KSČM Vojtěch Filip, jehož strana podpořila kabinet při hlasování o důvěře.

Kauza Andreje Babiše mladšího

Andrej Babiš mladší Andrej Babiš Manželé Protopopovi

Vládní krizi rozpoutala reportáž Seznam Zpráv, ve které novináři vypátrali syna českého premiéra Andreje Babiše mladšího. Ten jim řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo proti své vůli odvezen na Krym. Premiér Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný a z ČR vycestoval dobrovolně. Na konci listopadu se pak ukrajinským reportérům ve spolupráci se serverem iRozhlas podařilo vypátrat přítelkyni Andreje Babiše mladšího.

Šesti opozičním stranám se v návaznosti na kauzu podařilo vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, které vláda ustála.

Další vývoj v kauze jsme sledovali v online přenosu

mikima2 ( 15. listopadu 2018 18:15 )

Tak pan Schwarzenberg by měl o těch krysách pomlčet. SPD už mělo být podle voleb ve vládě dávno a nehledě na to, opozici by se SPD pro hlasování proti Babišovi hodilo a pokud by se jim podařilo dostat ke korytům, Okamuru a jeho SPD by odkopli.

jentakjenkobliha ( 14. listopadu 2018 18:08 )

Defraudant Okamura si bude dobře rozumnět s podvodníkem Burešem, zvláště když jim dělá prostředníka Hradní ozembuch Milouš.

spliny ( 14. listopadu 2018 17:45 )

V minulosti jsem fandil Okamurovi, dnes tu jeho rychlořeč nemůžu ani slyšet!Mele tak rychle že to člověk nestačí vstřebat a navíc mění názory

prasatkopepicek ( 14. listopadu 2018 17:04 )

Soudem uznany Pitomio a jeho parta neandrtalcu jsou vzdy pripraveni ujmout se role uzitecnych idiotu.

Actimel ( 14. listopadu 2018 15:43 )

Ještě chvilku nás budete krmit touto nečistou novinářskou hrou a už to přestane lidi bavit! Věřte tomu...mávnou rukou a bude klid...ale hyeny cítí kořist a jsou nachystáni jak na mršinu, která ještě žije a nehodlá dokopat nohama!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa