Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V ČSSD to vře: Chovanec vyzývá k odchodu z vlády, do vedení chce úspěšné

Autor: Jakub Veinlich - 
15. října 2018
16:05

Bývalý statutární místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec vyzývá straníky k odchodu z vlády. Prohrané volby podle něj jasně ukázaly, že je strana nejednotná a nečitelná. Podle Chovance je také potřeba vyměnit kompletně celé vedení strany a prostor mají dostat nové tváře, které mají přinést nový směr a nové myšlenky. Předseda sociálních demokratů těsně po komunálních volbách řekl, že se strana odrazila ode dna. To Chovanec i další odmítají. Hamáček na dopis svého poslance zveřejněný na Facebooku reagoval podobně – také na sociální síti.

Svůj dopis původně Milan Chovanec podle svých slov adresoval členům ČSSD na Plzeňsku. Úryvky se ale dostaly na veřejnost a tak se rozhodl, že ho zveřejní kompletně na sociální síti. Připomněl členům, že letos na jaře kandidoval na předsedu strany, ale zákulisní dohody zařídily vše jinak.

„Vize, kterou jsem představil, neuspěla, a to zejména díky osobním ambicím a dohodám v zákulisí, a já se vědomě stáhl do pozadí,“ píše Chovanec.

Novému vedení strany včele s Janem Hamáčkem a místopředsedou Jiřím Zimolou dával Chovanec podle svých dalších řádků čas, aby ukázalo směr, kterým se má strana vydat. Upozornil, že veřejně vystoupil jen jednou – a to v době před hlasováním o důvěře vládě – kterého se neúčastnil.

„Kdy jsem upozorňoval především na to, že když do této koalice vstoupíme bez dodržení dlouhodobě veřejně deklarovaných podmínek, staneme se pro voliče zcela nesrozumitelní. Výsledek posledních voleb ukázal, že nesrozumitelní jsme. Není to úspěch, není to odražení ode dna. Je to pokračující pád,“ kritizuje situaci ČSSD.

Za pád může lithium

Za propadem sociální demokracie, která utrpěla první výrazný debakl už v loňským sněmovních volbách, ve kterých získala jen 7,27 % procenta hlasů, vidí Chovanec mimo jiné takzvanou kauzu „Lithium“, kterou premiér Andrej Babiš podle tehdejšího statutárního místopředsedy vytáhl účelově jen pár dní před volbami.

„Tato vymyšlená kauza pro nás v loňských volbách podle některých analýz znamenala ztrátu 5–10 % hlasů. A její výsledek? Ministerstvo průmyslu, které řídil náš člověk, bylo tehdy označeno za hlavního strůjce a viníka. Jak lze srozumitelně vysvětlit, že tentýž člověk pracuje i dnes na tomtéž ministerstvu coby náměstek?“ přidal další důvod Chovanec, podle kterého je sociální demokracie stále nesrozumitelná.

Nesrozumitelná byla podle Chovance také povolební vyjednávání, po kterých nakonec strana skončila po vnitrostranickém referendu ve vládě s hnutím ANO a za tolerance KSČM. Vedení sociální demokracie přitom podle bývalého místopředsedy překročilo i předem schválené podmínky, o kterých rozhodl sjezd. „Mimo jiné šlo o neúčast trestně stíhaných osob ve vládě, o obsazení vybraných resortů nebo o vyrovnaný poměr sil v kabinetu,“ připomíná Chovanec ve svém dopisu.

Principy za auta s majáčky

Obrat, kdy sociální demokraté nejdříve odešli od vyjednávacího stolu s hnutím ANO, aby se po čase zase vrátili, označil Chovanec za veletoč a kritizuje také schvalovací proces referenda. „A přestože žijeme v jedenadvacátém století, trvalo nám to celý měsíc. Celý měsíc jsme ukazovali, jak se zmítáme v mediálních křečích a postupně měníme principy za auta s majáčky,“ nešetří spolustraníky bývalý ministr vnitra.

Video  Chovanec chce vést ČSSD: Proč peče se Zemanem a jak naloží s Babišem?  - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

„Nikde si člověk nic nepřečte o programu pro voliče, jenž ministři za naši stranu ve vládě tvrdě prosazují. Ale zato se čas od času v tisku objeví jen málo důstojná zmínka o tom, jak premiér svého hodného poslíčka-oslíčka hladí po hlavě a chválí. A to nám podle všeho stačí,“ není proto podle Chovance divu, že sociální demokraté působí nesrozumitelně a jako rozhádaná parta lidí. Pokud prý strana nechce zažívat své na dlouho historicky poslední vládní angažmá, navrhuje Chovanec tři kroky.

Nové tváře a odchod z vlády

Opřít se o úspěšné komunální politiky, kteří uspěli v komunálních volbách.

„Určitě by prospělo, kdyby do vrcholového vedení strany přišlo více takových lidí z komunální politiky,“ vybízí Chovanec.

Jeho dalším návrhem je odejít z vládních křesel do opozice.

„Nelze nadále zůstávat nedůstojným fíkovým listem této vlády. Měli bychom jasně formulovat naši cestu, jak z kabinetu odejít a případně tolerovat nově vzniklé vládní uskupení,“ navrhuje v druhém kroku své cesty.

A strana by se podle něj měla soustředit maximálně na dva tři programové body a na nic jiného.

„Nemůžeme neustále hledat nová a novější neotřelá řešení a s nimi přicházet o další voliče. Musíme věcně uchopit dvě (maximálně tři) politická témata, která jsou dlouhodobá. Na ně se soustředit a následně veřejnosti předložit konkrétní výsledky. A nic jiného neřešit a netolerovat,“ navrhuje straníkům.

I přes tyto návrhy ale odmítá, že by se chystal do vedení ČSSD v blízké budoucnosti kandidovat. Stranu přitom čeká v březnu sjezd, kde si bude zřejmě vybírat i nové vedení.

„Pokud chce sociální demokracie znovu uspět, pak tento úspěch nemohou nést staré tváře. A tím myslím nejen sebe, ale i všechny ostatní dlouholeté funkcionáře strany, kteří se s každou novou funkcí tváří, že v tom minulé vedení vlastně nebyli. Sociální demokracie potřebuje ve svém čele nové obličeje, nové myšlenky a nový styl politiky,“ uzavírá v dopise Chovanec.

Sociální demokraté se začali o výsledky voleb veřejně dohadovat těsně po zveřejnění výsledků voleb na radnice měst a obcí a také po skončení prvního kola senátních voleb. Děsivý výsledek zaznamenala ČSSD nejen v Praze, kde nebude mít vůbec žádného zastupitele, ale také například v Děčíně. Tam bude mít pouze jednoho zastupitele – mandát ale například neobhájil hlasitý poslanec a šéf ústeckého okresu ČSSD Jaroslav Foldyna. Blesk Zprávám ještě v sobotu řekl, že zvažuje rezignace na stranické funkce – do dnešního dne se tak ovšem nestalo.

Bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček pak vyzval ČSSD na Twitteru, podobně jako to teď udělal Chovanec, k odchodu z vlády.

Odraz, nebo pád? 

Jan Hamáček přitom těsně po volbách klidnil vášně. I když na závěrečné tiskové konferenci před týdnem v sobotu řekl, že není důvod k oslavě, řekl zároveň, že se strana odrazila ode dna.

Svým kritikům poslal teď vzkaz také přes facebookový účet. Mimo jiné podle svých slov lituje toho, že byl až dosud jako předseda strany a vicepremiér příliš měkký. ČSSD podle něj musí z vládního angažmá především těžit „a dostat to nejlepší pro občany“, začal svůj vzkaz.

Hamáček: Kdo nechce ctít principy, nemá tu co dělat

„Jestli jsem jako předseda strany udělal nějakou chybu, tak to, že jsem byl příliš měkký. Příliš jsem se snažil debatu moderovat, občas je ale potřeba rozhodnout. A pokud někdo zpochybňuje naprosto zásadní principy sociální demokracie, nemá ve straně co dělat,“ zareagoval nekompromisně Hamáček.

To vše se přitom děje v době, kdy sociální demokracii ubývají její členové, jak zjistily Blesk Zprávy. Jen za první kvartál letošního roku vrátilo oranžovou stranickou knížku 1353 lidí.

Celou situaci si budou straníci vyříkávat zřejmě už tuto sobotu v Hradci Králové. Na programu mají zasedání Ústředního výkonného výboru strany. 

Ještě před tím se sejde v úterý v Praze platforma Zachraňme ČSSD, za kterou stojí například bývalý místopředseda ČSSD Michal Hašek či Jiří Zimola. Na diskusi má dorazit i předseda strany Jan Hamáček. Hlavním tématem setkání mají být právě výsledky komunálních a senátních voleb. 

marmat ( 15. října 2018 23:00 )

Poche měl ČSSD dorazit.....perfektní prácic

marmat ( 15. října 2018 22:56 )

Vloni intrikani Sobotka, Chovanec, Zaorálek udělali že své strany Titanik... a co by ještě chtěli???????? Přece se jim potopil.

marmat ( 15. října 2018 22:51 )

Zdenkku alias zdendakku.... Zase předvádite nulové vědomosti.... Proč??????

marmat ( 15. října 2018 22:47 )

Když řekl, kdo je vpolitice" největší zlo" nejmdnoval pan premiér Kalouska! Jmenoval Chovance........ A hry s Pochem měly dorazit Hamackovo křídlo.

grelik ( 15. října 2018 18:11 )

enem ať prudí, nepomůže ani neublíží, toho se nikdo bát nemusí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa