Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vytočený Foldyna odmítá kritiku Zemana za zbabělost. S rezignací vyčkává

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
8. října 2018
20:40

Sociální demokraté zažili o víkendových komunálních volbách pořádný výprask. Vyklízejí radnice i v místech, která byla až dosud jejich baštou. Například v Děčíně budou mít jen jednoho zastupitele. Mandát neuhájil ani místopředseda strany Jaroslav Foldyna. Blesk Zprávám v sobotu večer řekl, že v reakci na tragické volební výsledky chystá rezignaci na stranické funkce. Teď už svá prohlášení ale mírní, lidé ho prý od odchodu z vedení ČSSD odrazují.

„Strana zažila Waterloo. Připravuji se na vše možné – zřejmě rezignuji i na post místopředsedy,“ řekl v sobotu večer Blesk Zprávám značně rozladěný Foldyna.

Od té doby uplynulo ale dost času a také padly nejrůznější výroky. Minimálně ten od Miloše Zemana Foldynu určitě nepotěšil. „Když uteču z boje, tak to není přijetí odpovědnosti za výsledky voleb, ale zbabělost,“ reagoval Zeman v neděli exkluzivně pro Blesk Zprávy v pořadu S prezidentem v Lánech, kde hodnotil výsledky voleb.

Foldyna: Neutíkám ze zbabělosti, jsem nasr*nej

„Mojí povinností, pokud jsem byl zvolen na sjezdu, a to Jarda Foldyna byl, tak mám za úkol zůstat, utřít slzu z oka, dřít na sobě a vyčkat na další volby,“ pokračoval Zeman v kritice. Takovou interpretaci svého hradního spojence ale Foldyna odmítá a nebojí se při reakci používat i vulgární výrazy.

„Já nikdy neutíkám ze zbabělosti, já jsem nasr*nej. Teď to vyhodnocuji, všechna pro a proti, reagoval. Zatím to vypadá, že své definitivní rozhodnutí odkládá. A to nejen pod tíhou Zemanovy reakce, ale také prý pod tíhou hlasů veřejnosti a dalšího okolí.

„Lidi z celé republiky mi píšou, abych nerezignoval. Od večera mám plný e-mail. Tak já nevím, co s tím udělat, abych byl upřímný,“ uvedl. Definitivní rozhodnutí by mohl učinit během tohoto týdne, ale slovo by mohli mít i krajští představitelé strany příští pondělí na zasedání výkonného výboru.

Že by si Zeman s Foldynou vzájemně své výroky a zamýšlené kroky vyříkali, na to není podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka čas. Takže rozpory budou minimálně nějakou dobu viset mezi dosavadními spojenci ve vzduchu.

„Pan prezident ve vyjádření pro Blesk.cz jasně sdělil své stanovisko k celé záležitosti a věc je plně na panu Foldynovi,“ reagoval Ovčáček pro Blesk Zprávy.

Hamáček rozhodnutí Foldyny respektuje

O svém dalším směřování zůstat jen řadovým členem ČSSD a poslancem mluvil Foldyna v neděli také s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem, který zhodnotil výsledky tak, že se strana odrazila ode dna.

„Mám pocit, že se rozhodl rezignovat, ale od neděle jsem s ním nemluvil,“ řekl Hamáček Blesk Zprávám s tím, že jeho případné rozhodnutí odejít z vedení ČSSD bude respektovat. „Sdělil mi, že je to jeho reakce na výsledek voleb v ústeckém regionu. Tu situaci jsme probírali i s ohledem na to, že by zůstalo do sjezdu neobsazené křeslo místopředsedy a jak říkám, to jeho rozhodnutí respektuji,“ řekl v pondělí po poledni Hamáček.  

Sociální demokraté se nedostali do městských zastupitelstev v Praze, Hradci Králové, Ústí nad Labem či ve Zlíně. Pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do zastupitelstva nepřekročili ani v Karlových Varech, Českých Budějovicích, Liberci a některých okresních městech.

„Nikdy jsem nic strašnějšího nezažil. A to jsem v ČSSD už od roku 1989,“ zuřil v sobotu po sečtení většiny hlasů Foldyna pro Blesk Zprávy.

Birke by si vzal Foldynu do zákopu

Bývalý místopředseda ČSSD Michal Hašek, který se aktivně vyjadřuje k situaci ČSSD především na sociálních sítích, zamýšleným krokům Foldyny podle svých slov rozumí. „Ale Jardo, ty, jako bojovník a boxer, chceš hodit ručník do ringu? Teď teprve začíná boj o přežití a budoucnost ČSSD,“ reagoval veřejně Hašek, který později s Foldynou také celou situaci podle dalších slov probral.

„Vysvětlil mi svůj uvažovaný krok a shodli jsme se v tom, že nám není jedno, jak si ČSSD přebere druhou lekci od voličů během jednoho roku,“ dodal Hašek, který je dnes v poradním týmu ministra zemědělství Miroslava Tomana a patří k zakládajícím členům sociálně demokratické platformy Zachraňme ČSSD.

Další z bývalých sociálních demokratů Jan Birke vidí Foldynovo rozhodování z perspektivy úspěšného starosty. Jako jeden z mála sociálních demokratů dokázal svou pozici uhájit a i další čtyři roky bude v čele Náchoda. Novou koaliční smlouvu tu podepsal jako první v republice už v neděli navečer. ČSSD tu povládne s koalicí ODS a STAN, KDU-ČSL a Patrioty města Náchoda. 

„Jarda je sice boxer, je to bojovní a je to chlap. Kdyby byla válka, tak si ho vezmu do zákopu, protože kdyby mi prostřelili koleno, tak vím, že Jarda mě z toho zákopu odnese. Je to obrovský srdcař – ale je pravda, že tímto svým rozhodnutím mě trochu naštval. Protože chce utíkat z boje. A my jsme v boji. Není hanba, že se válíme po zemi, hanba je se z té země nezvednout,“ zlobí se na Foldynovu zamýšlenou rezignaci na stranické funkce Birke.

fizlbabis ( 9. října 2018 13:58 )

Toho šaška, ožralu, hulváta a odporného dědka Milouše Ovara nelze brát vážně. On byl jistě zase ožralý a ani nevěděl, co blekotal.

cyborg ( 8. října 2018 23:53 )

Pro zasmání "modeman & cyborg" v pořadu ČT Máte slovo (27.4.2017 - 20.9.2018) https://www.youtube.com/watch?v=ocv3nefHdiI

gralik ( 8. října 2018 22:39 )

Foldyno klid, my kecy Zemana nežereme.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa