Komunální volby ve městě vyhráli sociální demokraté. „Primátor bude opět z ČSSD,“ uvedla mluvčí magistrátu Jana Matějíková. Frýdek-Místek je prvním statutárním městem v regionu, kde je uzavřena koaliční smlouva.

V dohodě se počítá s tím, že ČSSD obsadí podle vlastního návrhu pozici primátora a dvou náměstků, ANO dva náměstky, KDU-ČSL jednoho náměstka primátora. Dosavadním primátorem byl Michal Pobucký (ČSSD), který opět stál v čele kandidátky a o pokračování mandátu má zájem. K personálnímu obsazení rady města, ani konkrétním programovým prioritám nového vedení se ale vyjadřovat nechtěl.

„V této chvíli už týmově pracují na programovém prohlášení. Podle zástupců jednotlivých koaličních stran byla pro uzavření koaliční smlouvy rozhodující velká programová shoda,“ uvedla Matějíková.

Vítězná ČSSD získala 11 mandátů. Druhé Naše Město F-M má deset mandátů. Třetí ANO bude mít osm zastupitelů. Čtvrtá KDU-ČSL má čtyři mandáty, čtyři zastupitele budou mít na pátém místě Piráti. Šestá je KSČM se třemi mandáty. Sedmou příčku obsadila SPD se třemi zastupiteli.

VIDEO: Jan Hamáček: Oranžovou tsunami asi čekat nemůžeme.