Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Ať jdou všichni do pr*ele!“ Poslanec ČSSD peskuje spolustraníky kvůli volbám

Autor: Jakub Veinlich - 
9. října 2018
05:15

Sociální demokraté začínají po prohraných komunálních volbách prát na veřejnosti „špinavé prádlo“. Poté, co vyklízí kanceláře na většině radnic, vyzývá například bývalý ministr zdravotnictví k odchodu z vlády. Místopředseda strany Jaroslav Foldyna zase hrozí rezignací na stranické funkce. Předseda Jan Hamáček situaci uklidňuje slovy, že se strana odrazila ode dna a musí skončit se vzkazy přes Facebook a média. V rozhovoru pro Blesk Zprávy ho podpořil i starosta Náchoda a místopředseda poslanců ČSSD Jan Birke, který jako jeden z mála ve volbách uspěl. Na kolegy byl ale tvrdý.

Co říkáte na zkazky některých sociálních demokratů, že za špatné výsledky voleb může stávající vedení i to, že jste ve vládě?

Ať jdou už všichni do pr*ele. Ne, ale teď vážně. Ať už všichni přestanou hledat viníky ve vedení, ať každý začne u sebe. To zaprvé.

Zadruhé, i já jsem členem sociální demokracie více než 20 let. I Petr Vícha (senátor, který postoupil do druhé kola volby, pozn. red.) je členem sociální demokracie asi 21 let. I primátor Karviné, jak bývalý, tak současný jsou v sociální demokracii více než 20 let. Bohumín má 57 procent, Karviná má 44 a Náchod má zhruba 33 procent.

Jak je možné, že všichni ostatní dopadli špatně?! No možná proto, že se hádáme, neustále si něco vzkazujeme, neustále hledáme nepřítele mezi sebou, lidé nám nerozumí, protože mluvíme jiným jazykem. Musíme prostě pracovat pro lidi, to je celé.

Co je podle vás potřeba dělat jinak?

Musíme opravdu začít to, co slibujeme, znovu plnit. Když všechny tyto překážky odstraníme, tak je to cesta, jak se vrátit zpátky. Nemůžeme si neustále posílat vzkazy přes média nebo sociální sítě. Každý má zodpovědnost především za sociální demokracii. Já i ten poslední starosta, který prohrál. Oba máme stejnou odpovědnost za sociální demokracii.

Že někteří prohráli? Já být jimi, tak to snad raději nikde ani neřeknu. A oni na to ještě upozorňují.

Objevují se názory, že za prohru může současné vedení včele s Janem Hamáčkem

Tak to mě úplně vytáčí doběla. Honza udělal všechno, co ta členská základna chtěla. Takže jestli ho teď bude někdo kritizovat, tak s tím fakt zásadně nesouhlasím. Chtěli do vlády, jsou ve vládě. Já jsem taky vlastně ve vládě, jsem vládní poslanec. Jsem bývalý místopředseda strany a dostali jsme 33 procent. A vedle mě v Hradci Králové dostali tři procenta.

Abych nekritizoval jiný kraj, tak budu mluvit o svém kraji, kterého jsem předseda a samozřejmě si to s nimi vyřídím. A víte, proč to tam tak dopadlo? Celé čtyři roky nevyužili šanci, protože nikdo ani nevěděl, že sociální demokracie má náměstka primátora. Takže výsledek je takový, jaký je. A volby se měsíc před volbama plakátama nevyhrávají. Lidi v České republice nejsou hloupí a vědí, kdo pracuje a kdo nepracuje.

Array

Po těch neslavných výsledcích oznámil místopředseda Jaroslav Foldyna, že uvažuje o rezignaci na stranické funkce. Nejen tedy v regionu, ale také na křeslo místopředsedy strany, co říkáte tomuto rozhodnutí, kterému nerozumí například prezident Miloš Zeman, který mluví o zbabělosti? 

Víte, Jarda je sice boxer, je to bojovník, je to chlap. Kdyby byla válka, tak si ho jako chlapa vezmu do zákopu. Víte proč? Protože kdyby mi prostřelili koleno, tak vím, že ten Jarda mě z toho zákopu odnese. Je to obrovský srdcař. Fakt je to chlap, na kterého se můžete 100% spolehnout a za to si ho taky nesmírně vážím. Ale je pravda, že tímhle uvažováním mě dost naštval. Z boje se prostě neutíká a on utíká z boje. My jsme v boji. Jsme na dně, na kolenou a potřebujeme z těch kolenou vstát. Není hanba, že se válíme po zemi, hanba je se z té země nezvednout. Tak výrazné osobnosti, jako je Jarda, musejí být u toho, a sociální demokracii podpírat. Jestli to fakt udělá, tak mě to bude hodně mrzet.

Když máte jako jeden z mála takto výrazný výsledek v rámci sociální demokracie a mluvil jste o tom, že jste bývalý místopředseda strany, uvažujete, že byste v na jaře kandidoval znovu do vedení ČSSD?

V politice se říká: nikdy neříkej nikdy. Zatím se tím nezaobírám, ale nikam se nederu. Musel bych to probrat s celou řadou lidí. V tuto chvíli je pro mě důležité pracovat jako starosta pro Náchod. Musím poděkovat za každý hlas, který mi lidé dali, a teď jim to zas musím vrátit. Takovému výsledku jsem nevěřil ani v nejlepším – každý ten hlas byl skutečně tvrdě vydobytý. Ale ráno jsem se rozhodně neprobudil s pocitem, že budu místopředseda. Prioritou je skutečně Náchod a práce v Poslanecké sněmovně.

bigscrotum ( 9. října 2018 11:37 )

..demokratický právní stát nesmí žádné názorové proudy stíhat a zakazovat. Natož jejich nositele zavírat do vězení, jak se v Německu i v České republice děje... HAVLOVA DEMOKRACIE ČI TOTALITA V MODRÉM???

senil666 ( 9. října 2018 08:59 )

Pozitivem voleb je, že ČSSD propadla, ale bohužel ji nahradilo ANO to přepbralo voleče komunistůmm a ČSSD. http://www.epshark.cz/clanek/1086/prusvihy-ceskych-komunalnich-voleb

XLADI ( 9. října 2018 07:46 )

Honza udělal všechno krom nechuti straníků vlézt do koalice a jmenování Pocheho . 0 sebereflexe, chtějí počkat do března na sjezd a projet totálně i volby do Europarlamentu . Kdyby udělali mimořádný sjezd teď bude mít nové vedení 8 měsíců času, když to bude v březnu tak za 3 měsíce nic moc nezmůou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa