Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

„Kluci se pozabíjí aj lopatama.“ Čunek a veterán v duelu spílali zrušení vojny

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
26. září 2018
05:40

Máme mít možnost bránit beztrestně svůj majetek před zloději, třeba i se zbraní v ruce? I to byla jedna z otázek posledního senátního duelu ve studiu Blesk. Téma řešili obhajující senátor Jiří Čunek z KDU-ČSL a veterán, záchranář a také kandidát České strany národně sociální do Senátu Marek Obrtel. Shodli se, že lidé mají mít právo své domovy a rodiny bránit. Zatímco Obrtel by šel cestou změny zákonů, podle Čunka stačí dodržovat ty stávající. Oba vidí jako chybu zrušení povinné základní vojenské služby.

Marek Obrtel je mimo jiné členem takzvané Národní domobrany. Organizace sdružuje dobrovolníky, kteří mají v případě selhání bezpečnostních složek umět „zaskočit“ za vojáky i policisty a chránit náš majetek i stát.

Podle výroční zprávy BIS je ale toto uskupení rizikem pro Českou republiku. Obrtel to ale odmítá, Národní domobrana prý vnikla v reakci na přeměnu velkých metropolí v „džungli“, a to v důsledku údajné zhoršené bezpečnostní situace i v reakci na migrační vlnu.

„Je to zdvižený prst. Nikdy jsme nesáhli k tomu, abychom porušili zákon. Maximálně jsme se pohybovali na jeho hraně, když to vyžadovala situace v otázkách různých shromažďovacích a tak dále – někdy jsme byli, řekněme, na hraně, ale bedlivě si dáváme pozor, abychom nikdy nebyli za hranou,“ hájil Obrtel činnost spolku, který o sobě tvrdí, že je nezávislý, veřejně apolitický a nadstranický.

Video  Člen Národní domobrany: Nikdy jsme nešli mimo zákon.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Našel jsem tam i konkrétně své jméno, ale za tvrzením musejí být argumenty. Něco tam musejí napsat, protože to oddělení se musí opodstatnit, je to malé oddělení, ale bohatě finančně dotované ze státní kasy,“ reagoval na závěry Bezpečnostní informační služby ve výroční zprávě, podle které je Národní domobrana rizikem.

Jiří Čunek (KDU-ČSL), který svůj senátorský mandát obhajuje, není zcela proti podobným spolkům, vítá i, když mladí lidé podstupují například vojenský výcvik. Sám ale váhá, zda když dobrovolníci jednou „nahradí“ policii či armádu – nebudou už postupovat proti ústavě.

„Chápu určité riziko – že někdo řekne, že vytvoří organizaci a ve chvíli, kdy selže obrana státu – tedy vojenská a policejní složka, že by nastoupili. Musím říct jako zákonodárce, že to se mi z pohledu ústavy, na kterou musím dbát – zdá divné,“ reagoval Čunek.

Oba kandidáti také kritizovali stát, že zrušil základní vojenskou službu. Česká republika by tak mohla mít podle dvojice diskutujících problém se sama ubránit.

„Zrušení základní vojenské služby je nesmysl a má to fatální dopad na rizika, která si stát vytváří. Zrušili jsme sice vojenskou službu, ale nezrušili jsme mobilizační povinnost,“ podpořil Obrtela Čunek, podle kterého mohou být v případě mobilizace někteří muži nebezpeční i sami sobě. „Vždyť se ti kluci pozabíjí možná aj těma lopatama, které uvidí možná poprvé v životě, nejen těmi samopaly,“ dodal obhajující senátor.

„Lidé mají mít právo chránit si majetek“

Oba kandidáti se shodli na tom, že lidé mají mít právo bránit svůj majetek. I za takovým cílem vznikla Národní domobrana – jak ale uznal sám Obrtel, zatím zbytečně. „Taková situace ještě zaplať pánbůh nenastala,“ přiznal bývalý voják fakt, že policii zatím není potřeba nahrazovat dobrovolníky.

„Lidé nemají brát zbraně do svých rukou, pokud k tomu nemají důvod. Ale bezpečnostní situace se v průběhu let významně zhoršila, změnil se charakter i intenzita trestné činnosti,“ zdůvodnil Obrtel, proč by lidé měli mít možnost bránit se před vniknutím do jejich domů a bytů se zbraní v ruce. Chtěl by proto změnit zákony, aby v nich byl jasně definovaný institut sebeobrany.

„Překoná-li někdo překážku, zaútočí a bude se chovat agresivně ve smyslu poškodit někomu zdraví či život, měl by mít člověk jednoznačně možnost se bránit. A násilník by měl vysvětlovat, co tam dělal. Napadený by byl legislativně ve výhodě,“ popsal Obrtel svou představu.

Podle stávajícího zákonodárce Čunka by ale stačilo, kdyby policisté i soudci vykládali správně zákony. „Za současného stavu lze, aby takový člověk byl pochopitelně šetřen, ale aby byl následně osvobozen v celém rozsahu, protože se přirozeně bránil,“ je přesvědčený Čunek. Klíčovým slovem je v tomto smyslu podle něj přiměřená obrana.

„Nějaký s odpuštěním trouba může říct, bohužel myslím na straně orgánů činných v trestním řízení nebo soud, ‚ne, nevystřelil, nevolal, já nevím co všechno, tak ho zavřeme,‘ ale jsou zcela určitě jiní, kteří se k této otázce mohou vyjadřovat normálně,“ opřel se Čunek do policistů i soudců.

Ve společnosti je podle Čunka potřeba nastavit jasná pravidla a atmosféru, aby se lidé nebáli bránit se. „Především u soudu, aby opravdu tyto věci dobře zvažovali a tu přiměřenou obranu považovali za správnou,“ uzavřel Čunek, který byl nejen senátorem, ale také hejtmanem Zlínského kraje a působil zároveň také jako starosta Vsetína, kde kandiduje do zastupitelstva i letos. Na lidovecké kandidátce je ale na posledním 21. místě.

Podívejte se také, jak oba kandidáti odpovídali na otázky čtenářů a diváků Studia Blesk.

Diskuse pokračují až do voleb

Volby do zastupitelstev měst a obcí budou s prvním kolem senátních voleb 5. a 6. října. Případné druhé kolo senátních voleb bude o týden později – tedy 12. a 13. října.

Studio Blesk Zpráv do té doby chystá ještě dvě velké živě vysílané debaty. V pondělí 1. října se ve studiu utká 10 kandidátů na pražského primátora. Přímý přenos debaty Boj o Prahu začne ve 20 hodin.

Ve středu 3. října pak ve 20 hodin přijdou živě diskutovat pozvaní předsedové parlamentní stran. Obě diskuse budou moderovat Klára Brunclíková a David Vaníček.

Doporučujeme
ivoadler ( 26. září 2018 10:42 )

Tohle je o něco výše (Volby 2018): 5. a 6. října vyrazí lidé znovu k volebním urnám. Čekají je totiž komunální volby a ve třetině obvodů i volby do Senátu. Případné druhé kolo senátních voleb proběhne čtrnáct dní po prvním kole. Neměla by si redakce ujasnit, kdy vlastně proběhne 2. kolo voleb do senátu? Vidím, že zpravodajství na Blesku je šito hodně horkou jehlou.

ivoadler ( 26. září 2018 10:04 )

Zrušení vojenské základní služby byla kravina. Ale když vidím dnešní mladé muže, tak si myslím, že většina z nich by fyzicky ani psychicky vojenskou službu nezvládla.

Jarocell ( 26. září 2018 07:44 )

Slováci už mají obranu obydlí resp. života a majetku za použití zbraně vyřešenu několik let, viz případ Kňažko.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa