Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kdo se nepostaví při hymně, zaplatí až 50 tisíc. Černá Hora udeřila i na cizince

Černohorský prezident Milo Đukanović během státní hymny.
Černohorský prezident Milo Đukanović během státní hymny.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Darina Jíchová - 
11. října 2018
09:55

Černohorská vláda schválila návrh nového zákona, podle kterého mají být potrestáni všichni lidé, kteří nepovstanou během státní hymny. Všechny, Černohorce i cizince, kteří budou při přestupku přistiženi, čeká pokuta až 51 tisíc korun, informovala stanice CNN.

Poslanci přišli s novelou stávajícího zákona, který se týká státních symbolů. Chtějí, aby za jejich hanobení, zvláště pak za nepostavení se během hymny, byla udělena pokuta v minimální výši sedmi tisíc korun a nejvyšší pak 51 tisíc korun. Dodatek byl schválen minulý týden.

Mluvčí černohorské vlády uvedl, že nové opatření se vztahuje na všechny osoby, které jsou při znění hymny přítomny, včetně cizinců. Výjimka je udělená jedině „lidem s omezenou schopností pohybu a invalidům“. Ti jsou povinováni projevit svou úctu „jiným způsobem“. Zákon však neuvidí žádné konkretizace, jak by to mělo vypadat.

Útok na prosrbské politiky

Černá Hora získala v roce 2006 nezávislost na Srbsku, se kterým do té doby tvořila unii. Za státní hymnu byla už v roce 2004 přijata lidová píseň Ó, jasné květnové svítání, v originále Oj Svijetla Majska Zoro. Několik jejích veršů pochází z pera Sekuly Drljeviće, černohorského politika, který během 2. světové války kolaboroval s italskými fašisty.

Z tohoto důvodu ji bojkotuje několik prosrbských poslanců. Svůj protest v parlamentu vyjadřují právě tím, že při jejím znění zůstávají sedět. Dodatek zákona o státních symbolech je tak podle všeho zaměřen právě na ně.

Kritici: Nepřijatelný nátlak

Černohorská lidskoprávní organizace novelu zákona označila za přežitek, následně apelovala na vládu, aby pamatovala na svobodu projevu a zachovávali ji. „Dožadovat se respektu státních symbolů pod pohrůžkou trestu je v demokratické společnosti nepřijatelné. Demokratická společnost je totiž mimo jiné založena na svobodě projevu a otevřené debatě,“ uvedli členové organizace ve svém prohlášení.

Zákon o státních symbolech například také nařizuje všem státním institucím, aby na jejich budovách visela vlajka. Pokud tomu tak nebude, hrozí jim pokuta ve výši 25 až 51 tisíc korun.

Zobrazit celou diskusi