Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Plot proti migrantům zvažuje i Černá Hora. Maďaři už slíbili materiál

Autor: tbr - 
3. července 2018
11:00

Černohorská vláda zvažuje postavit plot na hranici s Albánií, uvádějí místní média. Mělo by se jednat o krajní opatření proti ilegálnímu pronikání migrantů. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó v pondělí v této souvislosti v Podgorici černohorskému protějšku Srdjanu Darmanovičovi řekl, že Maďarsko je připraveno poskytnout potřebný materiál.

Podle vyjádření šéfa maďarské diplomacie přicházejí z Turecka a Řecka alarmující zprávy“. „V některých případech se situace v Řecku zdá být horší, než v roce 2015 (kdy vrcholila migrační krize),“ uvedl Szijjártó podle agentury MTI. Poukázal na to, že tentokrát hlavní trasa ilegální migrace vede přes Albánii, Černou Horu a Bosnu a Hercegovinu.

Darmanović k tomu uvedl, že černohorská vláda je připravena svou zemi před nezákonným postupem migrantů chránit. V tom mu Szijjártó přislíbil pomoc Maďarska. Dodal, že šéfové policií se již dohodli na poskytnutí materiálu pro stavbu plotu na 25 kilometrů dlouhém „nejzranitelnějším“ úseku hranice Černé Hory s Albánií.

Bariéra jako krajní opatření

Šéf pohraniční policie Vojislav Dragović nedávno potvrdil zvýšený počet migrantů, kteří letos nelegálně překročili černohorské hranice, nicméně situaci ještě nepovažuje za alarmující. Potvrdil také úvahy o vybudování bariéry s ostnatým drátem na hranici s Albánií, ale jak dodal, mělo by to být až krajní opatření.

Dragović si nicméně postěžoval, že ze sousedních zemí jediná Albánie odmítá respektovat readmisní dohodu a nepřijímá zpět migranty, kteří přešli z jejího území do Černé Hory. Na rozdíl od Srbska a Kosova, které tak činí.

Příliv migrantů do Evropy zaznamenal vrchol v roce 2015, kdy podle údajů Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) dorazilo více než 1,1 milionu lidí. Většina z nich zamířila do Německa. Loni jich bylo 185.000 a v první polovině letošního roku kolem 50 tisíc.

Problém s uprchlíky je na mnoha místech Evropy:

Video  Drsný střet policie a uprchlíků v Římě: Létalo kamení, policie nasadila vodní děla  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi