Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Komentář: Zavřou nám Němci na prázdniny hranice? Moc tomu nechybí

Autor: Petr Holec - 
4. července 2018
08:30

Na první pohled to vypadá, že německá vládní krize, jež může skončit i zavřením česko-německé hranice, skončila. Ministr vnitra a šéf bavorské CSU Horst Seehofer zůstává ve vládě, když německá kancléřka Angela Merkelová z CDU souhlasila s tranzitními centry na hranicích s Rakouskem. Z těch se mají vracet migranti, kteří o azyl požádali v jiné zemi EU a do Německa jdou jen za lepšími auty.

Jenže dohoda zatím připomíná tu, jíž před časem uzavřel americký prezident Donald Trump s „malým rakeťákem“ Kimem. Nikdo taky neví, jak bude fungovat v praxi. Německo nemá se všemi státy EU dohodu o vracení migrantů a to včetně Česka, jak ukázala i česko-německá „hádka“ po posledním bruselském migračním summitu. Německá média napsala, že i Česko s dohodou souhlasilo, premiér Andrej Babiš to ale označil za „fake news“. A jeho slova záhy potvrdila i Merkelová.

V podstatě šlo o tradiční sousedskou „solidaritu“: kancléřka výsledky summitu prostě jen kvůli vlastní záchraně lehce „cinkla“. Bavorsko čekají na podzim volby a CSU stále více ohrožuje protimigrační Alternativa pro Německo. I proto teď CSU zavádí, a to i navzdory církvi, ve veřejných institucích křesťanské kříže a taky hrozí zavřením hranic. Merkelová proto potřebovala vypadat, že migraci aspoň nějak vyřešila. Zatím ale nevyřešila nic.

Dohodu s Rakouskem navíc musí odsouhlasit i koaliční SPD a ta naopak migranty spíš vítá. A otázkou je, jak budou tranzitní centra na hranicích fungovat. Migranti i jejich pašeráci je můžou začít objíždět přes zelenou hranici, skrz kterou se kdysi mezi Českem a Německem propašovalo nemálo zboží. Jenže bohaté a mocné Bavorsko, které je v Německu státem ve státě, nově zřídilo vlastní policii, jež bude operovat i kolem česko-německé hranice. Bavoři jí sice politicky korektně neříkají protimigrační, nejde ale o nic jiného. Ve skutečnosti je to první krok k uzavření hranic.

Proti Česku jsou navíc i některá čísla. Migranti se nám sice vyhýbají jako čert kříži, coby nelegální tranzit ale možná fungujeme líp než Rakousko: například německý deník Die Welt uvedl, že na česko-německé hranici Němci během prvního letošního čtvrtroku zadrželi 267 běženců, zatímco na hranici s Rakouskem jen polovinu. A tranzitní centra na rakousko-německé hranici Česku nejspíš statisticky taky moc nepomůžou; tranzit migrantů můžou odklonit i k nám.

Přitom je to ironie. Letos do EU přišlo nejméně migrantů od krize v letech 2015-16, migrace teď ale přesto zažehla zatím největší politickou krizi v EU, když ohrožuje nejen Schengen. A nálada proti migrantům houstne i v Německu, které jich přijalo nejvíc. Právě migrace se teď proto stala hlavním tématem bavorských voleb, v nichž chce oslabující CSU ubránit svou jedinou volební baštu. Ani česko-německá hranice jí nakonec nemusí stát v cestě. Hned po dohodě s Německem totiž Rakousko oznámilo přípravy na ochranu své jižní hranice. Někdy se tomu říká domino.

gabreta ( 18. července 2018 21:10 )

"Bavorsko, nově zřídilo vlastní policii, jež bude operovat i kolem česko-německé hranice". Jestli se nepletu, tak bude nová "železná opona". Nakonec, my jsme jim hlídali čáru dost dlouho, tak teď je řada na Bavorácích! Kontroly na přechodech, mi problém nedělají!

CAVESMAN ( 18. července 2018 13:43 )

ať zavřou -nemám zájem,aby mi do domu lezli negři

marmat ( 7. července 2018 12:16 )

A proč Vy ser tím neřídíte a znáte jen VULGARITY...??? Takové jste dostal školení a tak se vám ta nalejvárna vylila z hlavy....PROČ ??? A klidně napíšete příšernou "hovězinu" v 11.01 !!§§§§§!

marmat ( 7. července 2018 12:12 )

modern:Zdenekk a TOHLE nad Vámi vykazují poslední stadium Paranoii....

marmat ( 7. července 2018 12:10 )

Kdo je OK rád kvůli bezpečnosti ukáže OP.....

Zobrazit celou diskusi