Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Já tě udělal kancléřkou!“ Zuřící ministr odmítl vyhazov od Merkelové

Autor: jer, ČTK, všm - 
2. července 2018
22:25

Šéf bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) a zároveň německý ministr vnitra Horst Seehofer byl před pondělním jednáním s kancléřkou Angelou Merkelovou očividně v bojovné náladě. Listu Süddeutsche Zeitung totiž řekl, že se nenechá propustit kancléřkou, která vede vládu jen díky němu. Nakonec s Merkelovou našel v otázce migrace kompromis.

„Osoba, které jsem pomohl do sedla, mě vyhazuje,“ řekl Seehofer. Uvedl proto, že se nachází v situaci, která je pro něj nepředstavitelná.

V rozhovoru se Süddeutsche Zeitung nepůsobil Seehofer jako někdo, kdo je ochotný ke kompromisu. „Musel bych se ohnout, což ale nemůžu,“ uvedl. Položil si také otázku, zda může vést dále ministerský úřad, i když základní linie nesouhlasí s tou, kterou zastupuje.

Při stranické poradě CSU Seehofer v neděli podle zdrojů z jednání nastínil tři možné scénáře řešení krize. Buď ustoupí v otázce migrační politiky kancléřce Merkelové, nebo se jí postaví. To by vedlo k tomu, že by ho kancléřka zbavila funkce a vládní koalice by se mohla rozpadnout. Třetí možností je jeho demise, které prý dává přednost.

Kompromis se našel

Po jednání ale bylo jasné, že se kompromis přecijen našel. „Dohodli jsme se," prohlásil po čtyřhodinovém jednání Seehofer. Dodal, že dohoda přináší udržitelné řešení migrační otázky a také způsob, jak na německo-rakouské hranici zastavit migranty, kteří do Německa míří protiprávně. O podrobnostech ale odmítl hovořit.

Spor ohrožoval nejen budoucnost německé spolkové vlády, ale také tradiční unii sesterských vládních stran Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Merkelové a Seehoferovy bavorské Křesťanskosociální unie (CSU). Ještě dnes by obě formace měly o výsledcích hovořit s koaličními sociálními demokraty.

Ústředním bodem sporu je Seehoferův požadavek odmítnout již na německých hranicích ty migranty, kteří už byli registrováni v jiné zemi Evropské unie, ve Švýcarsku nebo Norsku. Ministr vnitra a jeho CSU takový postup, který není součástí koaliční smlouvy, prosazují. Merkelová je proti, neboť se obává dominového efektu na evropských hranicích, nejdříve proto požaduje bilaterální dohody s jednotlivými unijními zeměmi.

flora ( 3. července 2018 09:14 )

Když odhlédnu od toho, že ji udělal , tak je to názorný příklad jsk to mezi politiky chodí. Navenek statečný, který se přeci nikdy neohne a za svým názorem si stojí. V příští minutě ale vždy najdou kompromis a dohodnou se. Ono zvednou se z toho tepleho křeska opravdu vzpřímeně jít je určitě hooodně těžké. Jednoduuší je lidem vymejvat mozky naoko efektníma protichůdnýma "statečnýma" prohlášeníma

Deneček ( 3. července 2018 04:32 )

Horst Seehofer je slaboch,pokaždé jen vyhrožuje a nakonec ustoupí.

gabreta ( 2. července 2018 23:24 )

CIA kdo jinej!!

hanka666 ( 2. července 2018 22:23 )

A už zase je Evropa německá a ne Německo evropské. I s Macronem jděte konečně do h a j zlu.

zlymikes ( 2. července 2018 20:33 )

CDU a CSU - o co se ti křesťané mezi sebou perou? Že by to byl vliv a tím peníze? Ale těm o ně přeci nejde.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa