Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Vedení strany je hadí jáma,“ zlobí se Schulzova sestra. SPD poprvé povede žena

Autor: jer, ČTK - 
10. února 2018
19:52

Předseda německých sociálních demokratů (SPD) Martin Schulz odejde z čela strany. Potvrdil to tento týden na tiskové konferenci v Berlíně, nahradit jej má šéfka poslanců SPD Andrea Nahlesová. Schulz se ani nestane novým ministrem zahraničí, jak se spekulovalo. A tak dění kolem Schulze značně rozladilo jeho sestru a dlouholetou členku strany Doris Harstovou. Vedení strany označila za „hadí jámu,“ údajně měli Schulze jen „obelhávat a podvádět.“

„Dospěl jsem k názoru, že pro SPD bude lepší, aby ji vedl někdo - a očekává to také strana - kdo nebude zároveň členem vlády,“ prohlásil Schulz. Z funkce chce odejít, až skončí vnitrostranické referendum, které rozhodne, jestli SPD vstoupí do další velké koalice s konzervativní unií CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové. Výsledky referenda mají být známy 4. března.

Nahlesovou, která se chce soustředit na obnovu strany, by pak měl předsedkyní zvolit mimořádný sjezd.

Podle Schulze je zásadní, aby sociální demokraté, kteří musejí vznik další velké koalice schválit ve vnitrostranickém referendu, rozhodovali především o programu, který se SPD podařilo prosadit do koaliční smlouvy. „Kvůli diskusím o mé osobě ale považuji úspěšné hlasování za ohrožené. Proto tímto oznamuji, že se vzdávám vstupu do spolkové vlády,“ uvedl Schulz.

Osobní ambice šly prý stranou

Bývalý šéf Evropského parlamentu věří, že díky tomu skončí personální diskuse uvnitř SPD. „Všichni děláme politiku pro lidi v této zemi. K tomu patří, že mé osobní ambice musejí stát za zájmy strany,“ poznamenal. Zda to byla jeho jediná motivace, je ale otázka. Deník Bild totiž uvedl, že od členů vedení strany dostal ultimátum, aby se nároku na post ministra zahraničí vzdal.

Schulz už po volbách loni v září, kdy SPD dosáhla nejhoršího výsledku od druhé světové války, prohlásil, že do žádné vlády vedené Merkelovou nepůjde. Postupně ale změnil názor a chystal se, že převezme post šéfa německé diplomacie. Ve straně to vzbudilo velkou vlnu nevole, Schulz se dostal pod sílící tlak a nakonec své rozhodnutí znovu změnil. Současnému ministrovi zahraničí Sigmaru Gabrielovi (SPD) se tak nejspíš otevřela cesta, aby v úřadu zůstal. Ještě ale záleží na tom, jak dopadne vnitrostranické referendum v SPD.

Sestra Schulze: Jen lhali a podváděli

Schulz v čele sociálních demokratů prožil rok jako na houpačce. Jeho nominace na post šéfa strany z loňského ledna, kterou stvrdil březnový sjezd sto procenty hlasů, vzbudila v SPD nadšení. Do strany vstupovaly tisíce lidí a v preferencích se rychle vyrovnala CDU/CSU. Trojice zemských voleb, v nichž sociální demokraté prohráli s CDU, ale přinesla studenou sprchu. Sestup dokonaly zářijové parlamentní volby, v nichž Schulzem vedená SPD propadla.

Do vedení německých sociálních demokratů se ostře obula sestra Martina Schulze Doris Harstová, která je sama dlouholetou členkou strany. Podle ní politici jako Andrea Nahlesová či Olaf Scholz udělali z Schulze „obětního beránka,“ jen ho podváděli a lhali mu, řekla pro Welt.de. „Měli by být Martinovi vděční, nejen kvůli tomu, že je zbavil Sigmara Gabriela (bývalý předseda SPD),“ prohlásila Harstová a vedení sociální demokracie označila za „jámu plnou hadů.“

Stejně jako Schulz, i jeho sestra žije ve městě Würselen na západě země. Je zde zapojena do místní politiky jako členka městské rady.

První žena v čele SPD

Andrea Nahlesová (47), která je od září 2017 předsedkyní frakce SPD ve Spolkovém sněmu a patří k vůdčím osobnostem levicového křídla strany, se stane první ženou v čele německé sociální demokracie.

Nahlesová pochází z katolické rodiny a skromných venkovských poměrů a ráda zdůrazňuje, že v politice zastává především zájmy obyčejných lidí. Má pověst neúnavné bojovnice, která se dokáže energicky prosadit i proti mnohem starším a zkušenějším politickým protivníkům. Vystudovala germanistiku a politické vědy na Univerzitě v Bonnu. Je vdaná, má dceru.

Do SPD vstoupila již v roce 1988, v letech 1995 až 1999 předsedala mládežnické organizaci strany. V roce 1998 byla zvolena do Spolkového sněmu, čtyři roky na to ale svůj mandát neobhájila. Do poslanecké lavice se znovu vrátila po volbách v roce 2005. Od roku 1997 je členkou předsednictva SPD, od roku 2003 i prezídia strany. V letech 2009 až 2013 byla generální tajemnicí SPD.

V letech 2013 až 2017 byla ministryní práce a sociálních věcí ve třetím kabinetu kancléřky Angely Merkelové. Za svého působení v čele resortu Nahlesová prosadila plošné zavedení minimální mzdy ve výši 8,5 eura na hodinu (asi 214 korun), zákon o předčasném odchodu do důchodu, který umožňuje některým pracujícím odejít do penze už po dosažení 63 let, nebo zvýšení invalidních důchodů.

Zobrazit celou diskusi