Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nové verze hymny stály 600 tisíc. Olympionici po smršti kritiky „ucukli“

Autor: bud - 
29. března 2018
20:35

Na novou verzi hymny, kterou představil Český olympijský výbor, se snáší kritika z mnoha stran. Smysl ve změně nevidí politici, sportovci ani lidé z hudební branže. A někteří kritizují i aktivitu samotného výboru. Jeho zástupci se brání, že chtějí pouze rozpoutat diskusi a nemají žádnou ambici dosáhnout změny současné podoby hymny.  

Český olympijský výbor (ČOV) zdůrazňuje, že cílem tří nových zpracování české hymny, ve skutečnosti není snaha její podobu změnit. „Jsme rádi, že téma vyvolalo spoustu emocí, že se o ní všude diskutuje. Nová nahrávka vznikla proto, aby vyvolala debatu, nic jiného. Naše verze nenutíme,“ uvedl předseda ČOV Jiří Kejval.

„Uvědomujeme si, že je to citlivé téma. Přesto považujeme právě v roce stoletého výročí založení republiky za vhodné debatu o podobě české hymny otevřít. Pro nás je důležité, že lidé začnou diskutovat o druhé sloce, kterou, jak se ukazuje, řada lidí předtím ani neznala,“ dodal Kejval s tím, náklady na vznik nových verzí činily 600 tisíc korun a polovinu uhradili ze soukromých zdrojů členové výkonného výboru.

Video  Poslechněte si: Všechny 3 nové verze hymny, včetně přidané sloky  - Český olympijský výbor
Video se připravuje ...

Ministr: Nevkus a kýč. Změnu nechce ani Babiš

Předsedu ČOV kritizuje například bývalý skokan na lyžích, olympionik a nyní poslanec Jakub Janda (ODS). Podle něj se tyto snahy míjí s posláním olympijského výboru a požaduje, aby takové aktivity skončily. „Vaší aktivitou jste velmi poškodil dobré jméno nejen Českého olympijského výboru, ale také českého sportu,“ napsal v otevřeném dopise Kejvalovi. Vadí mu také zbytečné utrácení na tuto aktivitu, protože peníze by podle něj měly mířit spíše na samotný sport.

Prodloužení hymny nepokládá za potřebné premiér v demisi Andrej Babiš a změny nechce ani ministr zahraničí Martin Stropnický (oba za ANO). Podobný názor má také předseda hnutí STAN Petr Gazdík. „Jsem velmi konzervativní člověk a necítím zásadní důvod hymnu měnit,“ řekl Gazdík deníku Právo.

Ministr kultury v demisi a muzikolog Ilja Šmíd (ANO) novou hymnu označil za hudební nevkus a kýč. „Podle mého osobního názoru česká hymna nepotřebuje žádnou revizi, žádnou instrumentační úpravu. Myslím, že to, co předkládá olympijský výbor, je nevkusem a kýčem,“ uvedl pro web iRozhlas.cz

Video  Šéf ČOV Kejval o nové verzi české hymny: Bude budit emoce  - iSport TV
Video se připravuje ...

Hysterie a komplikovanost, shodují se umělci

Negativní názor vyjádřila i řada umělců. Hudebník Janek Ledecký, jehož dcera Ester na letošních olympijských hrách v Pchjongčchangu získala dvě zlaté medaile, ve svém prohlášení vyjádřil nesouhlasný postoj k úpravě hymny. „Nová aranž působí, jako kdyby to hrál orchestr a sbor, kteří o sobě vzájemně nemají ani tušení a do toho si občas hystericky přisadí nějaký sólista,“ řekl Ledecký.

Kritický je také zpěvák Michal David, v hymně postrádá jednoduchost. „Zcela to ztratilo status a ráz hymnusu. Je z toho harmonicky komplikovaná symfonie. Podle mě je to totální nesmysl,“ řekl pro server iDnes.cz.

Spolek: Chceme zmínku o Moravě

Do diskuse se zapojili i nejrůznější aktivisté. Například spolek Moravské srdce a dosud neregistrované Moravské zemské hnutí navrhují do hymny přidat zmínku o zemi moravské. Chtějí, aby na první sloku písně Kde domov můj navázala první sloka slavnostní moravské písně Moravo, Moravo.

joudajoudovy ( 2. dubna 2018 13:03 )

kdo ucuknul? funkcionari nebo sportovci? nekdo si asi potreboval zaplatit manase... mozna by to chtelo dukladny audit, exemplarni potrestani viniku a omezeni vyjezdu bafunaru...

ad-ga ( 30. března 2018 14:40 )

Hymna by se měla hrát v původním rytmu a ne tak táhavě .Sportovci by měli napřed něco dokázat a ukázat , že si hymnu zaslouží.

krkoun ( 30. března 2018 10:36 )

Fender, tebe bych chtěl vidět na živo, ty musíš být dobrej ***!!!

gabreta ( 30. března 2018 09:44 )

"Chceme zmínku o Moravě" Že by Moravákům chyběla jejich část Československý hymny? Pro mladé- Moravská část hymny, byla pauze mezi Českou a Slovenskou částí federální hymny!!

ledsezelim ( 30. března 2018 05:13 )

Kejvale,Ty si asi dokejval !!!

Zobrazit celou diskusi