Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Děti se z Mořského koníka vrátily se salmonelou, úplavicí a impetigem. Hlavní vedoucí promluvil

Autor: shp - 
21. září 2018
21:07

Děti, které se vrátily z ozdravného pobytu Mořský koník v Černé hoře, skončily s mnoha vážnými onemocněními jako salmonelou, úplavicí nebo bolestivou kožní infekcí impetigo. Odkud se nakazily, je stále nejasné. O děsivém případu promluvil hlavní vedoucí zájezdu.

S impetigem se z druhého turnusu vrátilo asi 30 % dětí. V turnusu jich přitom bylo kolem 300. Že jde o závažnou epidemii, přiznal v rozhovoru s FTV Prima i hlavní vedoucí Aleš Urban. Ten jde dle svých slov rád, že se o případu dozvěděla veřejnost. Zájezdy v rámci Mořského koníka pořádá pro pojišťovnu VZP cestovní kancelář Kovotour Plus.

Stoprocentně. Alarmující byl stav druhého turnusu tak, jak jste to vysílali. Já s tím samozřejmě souhlasím. Já nic nezlehčuji. Já jsem byl v pozici hlavního vedoucího a já jsem se staral o to, abych ty děti udržel prostě primárně v tom zdraví a samozřejmě v jakési kondici,“ řekl upřímně Urban.

Bolestivým impetigem se nakazilo dokonce dítě hlavního vedoucího a někteří instruktoři. Nakaženy jím ale byly i děti ze čtvrtého turnusu. Podle lékařky může být zdrojem i mořská voda. Na čtvrtém turnusu se navíc objevila i epidemie průjmu, kterou mělo až 70 % dětí.

My jsme byli pro předčasné ukončení turnusu,“ dodal Urban. K tomu však nedošlo, byly jen zpřísněny hygienické podmínky. „Co se týká z pohledu hotelu, neshledal jsem nějaké pochybení. Zkuste pátrat dál,“ uzavřel vedoucí. Kovotour Plus, která zájezdy pro VZP dělá, se k celé záležitosti vyjádřila následovně.

Celé záležitosti se tým lékařů věnoval se vší odpovědností a vážností. Jsme připraveni všem kontrolám a orgánům poskytnout součinnost a doložit veškeré písemné materiály, dokumenty, potvrzení a další materiály ve věci,“ stojí v jejím prohlášení.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání