Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Odbornice na otravy dětí: Aktivní uhlí v lékárničce je nutnost! Víte, že dříve bylo z kostí?

/
  • 29. listopadu 2018 ● 11:03

    Víte, který léčivý přípravek by rozhodně neměl chybět v domácí lékárničce? Aktivní uhlí! Pomůže při obyčejném průjmu, který hrozí v nadcházejících vánočních svátcích, a hlavně u dětských otrav!

     

    Jako nezbytné léčivo ho uvádí i odbornice na otravy dětí MUDr. Hana Rakovcová  z Toxikologického informačního střediska.  „Všechny domácnosti by měly být vybaveny alespoň jedním balením aktivního (rostlinného) uhlí. V řadě případů podání několika tablet aktivního uhlí laikem zamezí rozvoji příznaků otravy, nebo alespoň průběh otravy zmírní,“ vysvětluje Rakovcová.

  • 1.

    Z čeho se vyrábí?

    Aktivní uhlí (adsorpční uhlí) je produkt vyráběný z uhlí, dřeva nebo kokosových ořechů. Dříve se používalo i tzv. živočišné uhlí, které je téměř totožné, ale vyrábělo se spalováním zvířecích kostí za vysokých teplot bez přítomnosti kyslíku. Jeho roli jako jedno z nejrozšířenějších a nejbezpečnějších léčiv užívaných proti průjmu převzalo aktivní rostlinné uhlí.

     

    Aktivní uhlí
    Autor: Shutterstock.com
  • 2.

    Kávová lžička skrývá fotbalové hřiště!

    Aktivní uhlí má pórovitou strukturu a velký vnitřní povrch. Velký počet nejmenších pórů v relativně malém objemu znamená, že kávová lžička aktivního uhlí představuje povrch s účinnou plochou rovnající se fotbalovému hřišti! V praxi to znamená, že uhlí má vysokou adsorpční schopnost a naváže na svůj povrch plyny a toxické látky ze zažívacího traktu.

     

    Aktivní uhlí se užívá k terapii akutních průjmů především kvůli dietní chybě, kde není podezření na bakteriální infekci, a dále u dráždivého tračníku. Lze využít i v případě akutních otrav, kdy brání vstřebání jedovaté látky do organismu. Při těchto stavech je vhodná kombinace aktivního uhlí s projímadlem.

    Aktivní uhlí pod mikroskopem
    Autor: Profimedia.cz

  • 3.

    Jak správně dávkovat?

    U průjmu děti užívají 2 tablety 3× denně, dospělí pak 2 tablety 3-4× denně, tedy 6-8 tablet denně. Toto vysoké dávkování je nutné vzhledem k velkému povrchu střeva, které musí být pokryto, aby aktivní uhlí mělo dostatečný efekt. Přípravek mohou užívat jak těhotné, tak i kojící ženy.

     

    Tablety živočišného uhlí se mají rozkousat a zapít sklenicí vody. Zejména u dětí je vhodné živočišné uhlí rozdrtit nebo jej nechat rozpadnout v malém množství vody. Vzniklou suspenzi je po vypití ještě nutno zapít sklenicí vody nebo hořkého čaje. Živočišné uhlí způsobuje černé zbarvení stolice.

     

    Při užívání živočišného uhlí s ostatními léčivy je nutné dodržovat interval v podání alespoň dvě hodiny. Živočišné uhlí může totiž snížit absorpci jiných důležitých léčiv z trávicího traktu. „Dokonce i současná konzumace zmrzliny nebo čokolády může snižovat absorpční schopnost živočisného uhlí,“ vysvětluje lékárnice Nora Tůmová.

    Autor: Profimedia

  • 4.

    Včasný zásah pomůže

    Akutní otravy hrozí zejména u malých dětí a mohou být velmi nebezpečné. „Pokud dojde k otravě, ihned by měl být kontaktován lékař nebo toxikologické centrum, které doporučí další postup,“ dodává Tůmová.

     

    Živočišné uhlí se sice nedá použít vždy - například jen málo váže vysoce ionizované soli železa, lithia, thalia, kyanidy, alkoholy (metanol, etanol), glykoly (etylenglykol - Fridex) a rozpouštědla obsahující ropné produkty. Zde je řešením spíše výplach žaludku - v řadě dalších případů ale podání několika tablet živočisného uhlí laikem zamezí rozvoji příznaků otravy, nebo alespoň průběh otravy zmírní.

     

    Autor: profimedia.cz

     

Dnešní horoskopy