Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Cestování podle filmových trháků 2017: Vydejte se po stopách Jacka Sparrowa nebo krále Artuše!

/
  • Cestování podle filmových trháků roku 2017
    21. června 2017 ● 17:00

    Byli jste už letos v kině? Vsadíme se, že vaše kulturní srdce zaujala některá z nákladných novinek. Filmové trháky v čele s novým King Kongem, pirátem Jackem Sparrowem či bájnou Mumií ovládly česká kina a slibují, že se budete třást strachy i bavit. Nás ale zajímala jiná věc: kde se filmy natáčely? Tady je několik tipů na dovolenou v hollywoodském stylu. Zasněte se a zažijte relax tam, kde ještě před pár měsíci snídal třeba Johnny Depp nebo Jude Law…

  • 1.

    Kde se natáčeli Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta?

    Trvalo mu to šest let, ale teď se do kin vrací ještě bláznivější Jack Sparrow. Děj dobrodružného filmu Piráti z Karibiku s podtitulem Salazarova pomsta se tentokrát odehrává v Austrálii nedaleko města Queensland. Azurové moře, které ve filmu brázdí neohrožený kapitán Jack Sparrow, i překrásné písčité pláže si tady můžete užít na vlastní kůži. Ideální podmínky pro koupání i objevování podmořského světa nabízí třeba ostrov Hamilton Island. V místě je možné zapůjčit si jachtu a dopřát si plavbu po širém moři. Poklady, které místní moře ukrývá, pak můžete objevovat při potápění. Dobrodružnou atmosféru podtrhuje i velikost ostrova. Ten má rozlohu pouhých pět kilometrů čtverečních.

     

    Na celém území ostrova Hamilton je zákaz používání aut. Logicky tady tak žádná nejsou a všude se dostanete jen po vlastních. Hromadná doprava ale funguje, takže až tak úplná divočina to zase není.

    Ostrov Hamilton u Austrálie
    Autor: Shutterstock
    Video
    Video se připravuje ...

    Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta youtube

  • 2.

    Kde se natáčela Mumie?

    Poušť Namib je údajně nejstarší pouští na světě a dodnes je opředená mnoha tajemstvími. Není divu, že si ji pro své natáčení zvolili i tvůrci filmové novinky Mumie. Uprostřed ničeho se jako fata morgána vynoří městečko Kolmanskop, místo, které patřilo za časů diamantové horečky k těm nejhonosnějším, dnes je však přezdíváno městem duchů. Další z legendárních pouští je Kalahari, která nabízí jedinečné západy slunce. Pohled na exotické rostliny i zvířata si užijete v přírodním safari parku Kgalagadi Transfrontier. Volně se tu pohybují žirafy, ale i predátoři, jako je lev nebo gepard. Namibii v celé své kráse, včetně vulkanických oblastí, spatříte při vyhlídkových letech. Pokud si ale chcete raději půjčit auto a trasu si naplánovat sami, budete potřebovat český i mezinárodní řidičák. Pro vstup do země je pak vyžadován cestovní pas a vízum. Nejbližší ambasáda je ale až ve Vídni, takže je třeba cestu do Namibie plánovat s velkým předstihem.

     

    Celá pouštní oblast Namibie je domovem divokých koní, jejichž původ je v této pustině skutečnou záhadou číslo jedna.

    Poušť Namib
    Autor: Shutterstock
  • 3.

    Kde se natáčelo Rychle a zběsile 8?

    Kuba je terno pro každého režiséra akčních filmů. Svou důležitou roli tak sehrála i v již osmém pokračování série pro milovníky aut Rychle a zběsile. Místní hory křižované divokými silnicemi a železnicemi často tvoří pozadí nebezpečných automobilových honiček. Jedna taková se ale odehrává i v uličkách Havany… Prohlédnout si je můžete osobně, když Kubu navštívíte, a neminete jistě ani barevné veterány, kterých je země plná. Při návštěvě Kuby vás ale zaujme především její rozmanitost a střet historie se současností. Zatímco stará část města skýtá pohled na nejkrásnější koloniální stavby, které jsou součástí Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, nová část města má parametry typické moderní metropole. Za návštěvu stojí náměstí Plaza Vieja z šestnáctého století, kde barokní stavby sousedí s domy inspirovanými Gaudího architekturou. Pro večerní procházku je pak ideální Malecón, osm kilometrů dlouhá pobřežní promenáda, jež získává tu správnou atmosféru právě k večeru.

     

    Navštívit můžete také místní továrny na výrobu proslulých kubánských doutníků a rumu. Na turisty jsou tady zvyklí a o dobrý suvenýr není nouze.

    Z filmu Rychle a zběsile 8
    Autor: Universal Pictures
    Video
    Video se připravuje ...

    Podívejte se na trailer Rychle a zběsile 8. youtube.com_ONE Media/BPŽ

  • 4.

    Kde se natáčel Král Artuš: Legenda o meči?

    Novinka režiséra Guye Ritchieho velmi osobitě a nadčasově vypráví klasický příběh formou nové akční fantasy. Nechybí velkolepé bitvy, krev, láska, odhodlání… V Artušově dětství je zavražděn jeho otec a královské koruny se pak zmocní Artušův strýc Vortigern, kterého nehraje nikdo jiný než Jude Law. Artuš, který netuší, kdo ve skutečnosti je, vyrůstá v tvrdém prostředí městských uliček, pak se mu ale podaří vytáhnout meč z kamene... Slavná legenda patří k dějinám Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, natáčelo se ale konkrétně ve Walesu a Skotsku v průběhu roku 2015. Pokud byste ovšem chtěli vidět skutečný Artušův kulatý stůl, najdete jej zavěšen ve městě Winchester, na stropě velké síně, kde je tento artefakt se jmény všech Artušových rytířů k vidění pro návštěvníky. S legendou o králi Artušovi jsou spojena i další místa v Británii, včetně Land’s End, takzvaného konce světa, nejzápadnějšího bodu Anglie, který se nachází v oblasti Cornwallu.

     

    Z útesů Land’s End uvidíte krásně na tuleně a delfíny pod skalami, ale i žraloky, kteří se tu občas mihnou. O kousek dál pak souostroví Scilly a někde za ním je už Severní Amerika.

    Útes Land’s End v Cornwallu
    Autor: Shutterstock
    Video
    Video se připravuje ...

    Film režiséra Guye Ritchieho „Král Artuš: Legenda o meči“ má českou premiéru 11. května 2017 • Trailer Vertical Entertainment

  • 5.

    Kde se natáčel Kong: Ostrov lebek?

    Další filmovou novinkou-nenovinkou je zajímavý příběh dobrodruhů, kteří se vydávají na průzkum neznámého území a cestou narazí na tamního vládce – ano, tušíte správně – opičího giganta Konga. Kromě napínavého příběhu se můžete těšit na úžasné přírodní scenérie. A pokud vás prostředí filmu Kong: Ostrov lebek zaujme stejně jako nás, vydejte se po stopách natáčení na havajský ostrov Kauai. Přestože se tu nachází nejdeštivější oblast na světě, hora Waialeale, je tento ostrov označován za jedno z nejkrásnějších míst světa. Krajina se do své současné podoby formovala dlouhých šest milionů let a vznikly tu sopky dosahující výšky našich Krkonoš. Na své si přijdou milovníci nádherné přírody i sportovci. První surfaři totiž brázdili na svých prknech vlny právě tady. Název Coconut Beach jistě neslyšíte poprvé. Navštívit se vyplatí také Na Pali, oblast vodopádů, nebo slavný přístav Pearl Harbor. Největší dominantou ostrova je však kaňon Waimea, který s jeho délkou šestnáct kilometrů jen tak něco nepředčí.

     

    Z Waimey, a nejen odtud, se vám naskytne výhled do krajiny, kterou nehyzdí žádné výškové budovy. Na celém ostrově totiž platí zákaz staveb, které by byly vyšší než kokosová palma.

    Hora Waialeale na havajském ostrově Kauai
    Autor: Shutterstock
    Video
    Video se připravuje ...

    Kong: Ostrov lebek • Trailer Freeman Ent.

    Fotogalerie
    58 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy