Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Božská Kréta: Ostrov, kde se snoubí bohatá historie s přenádhernou přírodou

/
  • Božská dovolená na Krétě: Narodil se zde vládce olympských bohů Zeus!
    20. června 2017 ● 18:45

    Připomínky minojské civilizace, historická městečka, vysoké hory, ale především nádherné pláže, skvělý gyros, opojné místní víno a pohodu navozující řecká muzika. Je opravdu mnoho důvodů, proč vyrazit na Krétu.

  • 1.

    Palác Knóssos

    Centrum minojské civilizace leží na okraji Heraklionu, a jak vypadalo, si návštěvník může představit díky vykopávkám i dostavbám, jak je navrhl archeolog Arthur Evans. Kdysi zde žilo až 8 tisíc lidí, zánik zřejmě přinesla tsunami.

    Knóssos
    Autor: archiv

  • 2.

    Chania

    Do roku 1972 hlavní město ostrova (obepínají ho tři km hradeb) s přístavem i mnoha honosnými domy, jejichž fasády se odráží na mořské hladině. Ne nadarmo se tohle místo nazývá Benátky východu. Určitě se vyplatí prozkoumat úzké křivolaké uličky.

    Město Chania
    Autor: Shutterstock

  • 3.

    Elafonissi

    Nejatraktivnější pláž celého ostrova připomínající tichomořské laguny. Průzračné moře zde má snad všechny barvy modré a zelené, a tak není divu, že si místo oblíbili i filmaři. Idylku v sezoně narušují davy turistů, ale místo stojí za vidění.

    Pláž Elafonissi
    Autor: Shutterstock

  • 4.

    Samaria

    Kdo zatouží po pohodové túře, může projít soutěsku Samaria. Autobus zájemce vyveze do hor Levka Ori, poté se sestupuje k moři, odkud se lze lodí dopravit k místu, kde už čekávají autobusy. V létě je na trase mnoho turistů, ale žádné občerstvení!

    Soutěsku Samaria
    Autor: Shutterstock

  • 5.

    Diova jeskyně

    Na náhorní plošině Lassithi v pohoří Dikté nejsou jen pozůstatky některých z 20 tisíc větrných mlýnů, ale i krápníková jeskyně, v níž se měl narodit a skrývat Zeus. Nachází se ve výšce 1025 m n. m. a hluboká je přes 40 metrů.

    Diova jeskyně v pohoří Dikté
    Autor: Shutterstock

  • 6.

    Heraklion

    Hlavní a největší město Kréty, žije v něm bezmála 120 tisíc obyvatel, na jeho východním okraji se nachází jedno ze dvou místních letišť. Ve městě určitě nevynechejte přístav, benátskou pevnost, muzeum nebo trh s ovocem a zeleninou.

    Heraklion
    Autor: Shutterstock

  • 7.

    Gouves

    Východně od Heraklionu se táhne pás rybářských vesnic, které se postupně proměnily v turistická letoviska, a jak se rozšiřovala, jen cedule od sebe dělí Kokkini Hani, Gournes, Gouves, Analipsi… V Gouvesu stojí za návštěvu moderní mořské akvárium (cca 234/156 Kč).

    Gouves
    Autor: Shutterstock

  • 8.

    Matala

    Nádherná písečná pláž v zátoce, po pravé straně zaujmou skály připomínající ementál. Zprvu v jeskyních bydleli (nebo se spíš skrývali) první křesťané, v 60. letech v nich našli skrýš lidé vyznávající styl hippies. (Minimálně ty ve spodní části lze prozkoumat.)

    Nádherná písečná pláž Matala
    Autor: Shutterstock

  • 9.

    Vai

    Palmová pláž nechybí snad na žádném prospektu o Krétě. A není se co divit – zlatý písek, moře mající až smaragdovou barvu a pahorky v pozadí. Kdo ji chce vidět z výšky, může vystoupat na vyhlídku do výšky 25 metrů nad mořem, stojí to za to. Krásný je odsud východ slunce.

    Palmová pláž Vai
    Autor: Shutterstock

  • 10.

    Elounda

    Kdo chce jen to nejlepší a nejdražší, míří na Eloundu, nejvyhlášenější místo pro lépe situované. Tady není problém pronajmout si vilku s bazénem a privátním heliportem, jít si zahrát golf na hřiště. Ale jsou tu hotely i pro ty, kdo nepotřebují platit 100 tisíc za noc...

    Elounda
    Autor: Shutterstock

  • 11.

    Agios Nikolaos

    Jedno z nejhezčích městeček ostrova, které leží podél pobřeží, ale současně se rozkládá kolem sladkovodního jezera Voulismeni, které je hluboké až 60 metrů. Nejatraktivnější je strávit zde pozdní odpoledne a podvečer.

    Agios Nikolaos
    Autor: Shutterstock

  • 12.

    Santorini

    Kréta je okouzlující, ale v blízkosti se nachází ještě jeden čarokrásný ostrov – Santorini patří k nejfotografovanějším místům světa. Využít lze organizovaného výletu (cca 3120 Kč) nebo si koupit jen lodní lístky a třeba na vulkanickém ostrově prožít noc.

    Santorini
    Autor: Shutterstock

  • 13.

    Zajímavosti o Krétě

    ◆ Největší řecký ostrov

    ◆ Má rozlohu 8261 km2

    ◆ Žije zde přes 600 tisíc obyvatel

    ◆ Podle báje se právě tady narodil budoucí vládce olympských bohů Zeus

    ◆ Doba letu z Prahy cca 2:50

    ◆ Platí se zde, stejně jako v celém Řecku, eurem

    ◆ V létě mívá vzduch přes 30 stupňů, v noci zhruba o deset méně

    VIDEO: Nechte se inspirovat, jak malebné léto byste mohli strávit v Řecku

    Fotogalerie
    38 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

prycsnima:  No,nic moc to Řecko.

(24. 06. 2017 09:25)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy