Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jste darmožrouti, řekl Macron Francouzům. A ty v p*deli, odpověděli a vyšli do ulic

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
13. září 2017
15:00

Tisíce demonstrantů vyrazily v úterý v poledne na výzvu odborové centrály CGT do ulic francouzských měst. Prezident Emmanuel Macron tak narazil na první mobilizaci odpůrců změn zkostnatělého zákoníku práce. Řadu protestujících pobouřily kromě zamýšlených novinek i výroky o darmožroutech.

Akce měla solidní účast: V Marseille pochodovalo podle policie 7500 demonstrantů, podle CGT 60 000. V Lyonu se policie dopočítala 4000 lidí v průvodu, od kterého kvůli kontrole totožnosti oddělila stovku maskovaných anarchistů; došlo přitom i na slzný plyn. Z Bordeaux policie ohlásila 4850 demonstrantů, organizátoři 12 000. Podobné to bylo v Rennes: podle prefektury 4800 demonstrantů, podle CGT 10 000. Tisíce lidí protestovaly i v dalších velkých městech, zejména v Nice, Tours či Caen.

Asi k největším výtržnostem došlo v Paříži blízko náměstí Bastily, někteří z přítomných na sobě měli černé masky a proti policii házeli Molotovovy koktejly. Demonstrací se celkem zúčastnilo mezi 223 000 až 400 000 lidmi – první číslo uvádí ministerstvo vnitra, druhé odbory. Policisté při incidentech zadrželi nejméně 13 osob.

„Tato země nechce liberální svět,“ prohlásil v Marseille vůdce radikální levice Jean-Luc Mélenchon, považovaný za hlavního Macronova oponenta.

Tisíce lidí přišly i do průvodu v Paříži: podle CGT 60 000, podle prefektury 24 000. „Přišla jsem, protože je to historicky nevídaný útok na zákoník práce, který má chránit zaměstnance,“ prohlásila před novináři o vládní reformě Evelyne Deurillaová-Feerová, převlečená za obří krabici papírových kapesníků s nápisem „Zaměstnanci: použijte, zahoďte.“

Předák CGT Philippe Martinez ještě před oficiálním zahájením pařížské manifestace uvítal „velmi silnou mobilizaci“, svědčící o silné nespokojenosti s reformou, která dá „veškerou moc zaměstnavatelům“.

„Byla to dobrá premiéra,“ usoudil později Martinez v rozhlasovém rozhovoru. CGT již vyzvala k dalším protestům 21. září. Při předchozím pokusu socialistické vlády o reformu zákoníku práce se prvních demonstrací loni v březnu podle CGT zúčastnilo 450 000 lidí, podle úřadů polovička tohoto počtu, 224 000.

Zrušené lety, zastavené vlaky

Stávky podle agentury AFP jen mírně narušily vlakovou dopravu na pařížských předměstích, společnost Ryanair kvůli nim zrušila 110 letů. Ačkoli CGT se proti reformě staví od začátku, další dvě hlavní odborové centrály, a sice FO a CFDT, sice nešetří kritikou, ale k demonstracím nevyzvaly.

„CFDT umí pořádat demonstrace, ale nemá potřebu předvést demonstraci slabosti,“ poznamenal šéf této centrály Lauren Berger. Část odborářů má ale jiný názor.

Darmožrouti mě nezastaví

Rozkol mezi odborovými svazy se odrazil na rozsahu mobilizace proti prezidentovi, jehož popularita v průzkumech sice klesla, ale opozice zůstává rozdrobená. Macron, který se dnes vydal do Karibiku na ostrovy zasažené hurikánem Irma, oponenty varoval, že je odhodlán reformu prosadit a že „darmožroutům, cynikům ani extremistům“ neustoupí ani o píď. Demonstranti dnes odpovídali podobně: „Macrone, jsi v p*deli, darmožrouti vyšli do ulic!“ skandovali v Caen.

Reforma zákoníku práce je první velkou zákonodárnou iniciativou prezidenta Macrona od nástupu do funkce letos na jaře. Vláda chce firmám umožnit větší pružnost ve snaze přizpůsobit pracovní dobu a finanční odměnu zaměstnanců aktuálním podmínkám na pracovním trhu. Chce také omezit výši odškodnění, které získá zaměstnanec v případě, že soud uzná jeho výpověď za nespravedlivou.

Macronovi jde také o nezaměstnanost, která se ve Francii pohybuje kolem 9,5 procenta a přesahuje průměr v Evropské unii. Ten v červenci činil 7,7 procenta. Macron chce ovšem také získat důvěru Německa, které již dlouho naléhá na Paříž, aby se pustila do strukturálních změn. Ve hře jsou i další reformy, které mají následovat.

O reformu nepružného zákoníku práce se pravicové i levicové vlády ve Francii snaží desetiletí. Ambiciózní plány ale většinou ztroskotaly na odporu silných odborových svazů. Změny se pokoušeli prosadit i Macronovi předchůdci François Hollande a Nicolas Sarkozy, ani jeden z nich však neuspěl.

rasheer ( 15. září 2017 09:39 )

 Co chtěli to mají, žabožrouti.

zkzkz ( 13. září 2017 21:23 )

ivoadler ( 13. září 2017 16:59 )

Francouzi si zvykli na takovou tu lehkost bytí a teď jim jde tlustý do tenkýho a to je nepříjemné. Naším zájmem je, aby ten zákoník platil dál. Podvazuje francouzskou konkurenceschopnost.

sores ( 13. září 2017 16:08 )

Přesně tak se chová úplně každý politik co dosáhne zvolení ve funkci. Začne na občany s.r.á.t z vysoka. To se to z kraje slibuje i nemožné,že. Hyn se ukáže!!!

agfor ( 13. září 2017 15:45 )

Kdyby si zvolili Le Penovou, mohli se aspoň zbavit uprdlíků.

Zobrazit celou diskusi