Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Macron se navezl do levné práce Čechů v cizině. Sobotka: Francouzi u nás škudlí

Autor: ČTK, pet - 
23. srpna 2017
17:30

Jako zradu základní zásady Evropské unie označil francouzský prezident Emmanuel Macron stávající praxi při vysílání pracovníků do jiných zemí Unie. „Chceme EU, která chrání (před sociálním dumpingem),“ zdůraznil Macron. Shodný názor představil i hostitel francouzského prezidenta, rakouský kancléř Christian Kern. Podle něj asi dvě tisícovky vyslaných pracovníků z jiných zemí EU, kteří v Rakousku současnosti působí, podkopávají místní sociální standardy a úroveň mezd.

Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ovšem francouzské a rakouské firmy v Česku platí pracovníkům 30 či 40 procent mzdy, kterou dávají lidem ve své zemi. Za levnější českou pracovní silou je i to, že zahraniční společnosti na zaměstnancích v ČR šetří.

Macron a Kern se vyjadřovali na společné tiskové konferenci, uspořádané ještě před schůzkou s šéfy české a slovenské vlády, s nimiž chtějí jednat o revizi stávající unijní směrnice o vysílání pracovníků.

Návrhy změn představila loni na jaře Evropská komise. Pravidla by se měla zpřísnit. Staré členské země si stěžují na to, že levnější vysílané síly z východu Unie ohrožují jejich pracovní místa. Nové unijní země zas argumentují tím, že by změny mohly ohrozit jejich firmy a dotknout se hlavně řidičů z povolání.

„Evropa musí postupovat společně, s Českem a Slovenskem. Nechceme rozlišovat mezi starou a novou Evropou,“ řekl Kern. Dodal, že nejde jen o technické otázky, ale i to, že firmy, které zásady nedodržují, by měly být trestány – avšak tyto tresty se dosud neuplatňují.

Za stejnou práci na stejném místě stejné peníze?

Macron zdůraznil shodu názorů s hostitelem. Podle něj nelze z unijního rozpočtu podporovat státy, které nepodporují sociální práva. Stejná práce na stejném místě by měla být vykonávána za stejné peníze.

Český premiér Bohuslav Sobotka před schůzkou s Macronem, Kernem a svým slovenským protějškem Robertem Ficem řekl, že podle zemí V4 by se navrhované změny ve směrnici o vysílání pracovníků neměly vztahovat na mezinárodní dopravu.

VIDEO: Sobotka: V4 nenašla s Macronem společnou řeč o migraci

Francouzi a Rakušani na Češích šetří

„Francouzské a rakouské firmy u nás platí třicet, čtyřicet procent toho, co platí ve svých mateřských zemích. Pokud Francie, Rakousko a další země mluví o sociálním dumpingu, o tom, že naši zaměstnanci se podbízejí z hlediska nízkých mezd na jejich pracovním trhu, tak ty nízké mzdy u nás jsou dány také tím, že jejich firmy na mzdách v ČR šetří,“ řekl premiér. Dodal, že zahraniční společnosti velkou část peněz vyplácejí na dividendách a část z toho by mohla v Česku zůstat „v podobě mezd“.

Podle premiéra by vlády Rakouska a Francie měly vnímat, že by se jejich firmy „neměly podílet na mzdovém dumpingu“, a měly by zvyšovat výdělky. „Zejména v rámci koncernu je jasně vidět, že lidé, kteří mají stejnou produktivitu práce, odvádí podobnou práci na různém místě v Evropě, tak mají velký rozdíl v platech,“ podotkl předseda české vlády. Podotkl, že český kabinet pravidelně zvedá minimální mzdu a platy ve veřejném sektoru.

Před týdnem premiér uvedl, že při nynějším tempu by české výdělky dohnaly ty francouzské za 222 let. České příjmy odpovídají asi třetině německých, čtvrtině dánských a pětině lucemburských příjmů, upřesnil už dřív státní tajemník pro evropské záležitosti Aleš Chmelař.

mirkazam ( 13. září 2017 16:20 )

adalberta....kdy začne Macron zaměstnávat ty doktory a inženýry,kteří se k nim nasáčkovali ??? Ti jsou určitě rentabilnější než nějací Češi....

Messenger ( 23. srpna 2017 22:04 )

A mně se chce něco říct! A Macron je vůl, a Eurohujer Sobotka je korunovanej vůl a odporný vlastizrádce, co leze do tlusté (_!_) Makrele a graeofilovi Macronovi. Není divu, že si Makrón s tou starou nacistickou puškou tak rozumí. Mutter ale rajcují opice, Obama by mohl vyprávět. Je to spolek psychopatů se zvráceným myšlením, na který všichni doplatíme. Eurohujer si zas libuje v análním alpinismu. Hnus jeden vedle druhého.

cepp ( 23. srpna 2017 19:15 )

Měli bychom začít pokutovat francouzské i rakouské Tiráky za to, že oni své řidiče přeplácí a nám to narušuje naše mzdové tarify.

majojo ( 23. srpna 2017 17:46 )

Tak na rovinu, co jsme tomu frajírkovi a jeho domině provedli? Že si vybral zrovna nás? Že si za hubičku koupili Veolii a leccos jiného, či co? Tak dobře, my mu tam makat za hubičku přestanem, může si najmout ty svoje miláčky z bejvalejch africkejch kolonií, ti ho vytrhnou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa