Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Politici likvidují nezávislost médií, tvrdí Češi i Slováci v deklaraci zemí V4

Předseda Syndikátu novinářů Adam Černý
Předseda Syndikátu novinářů Adam Černý  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, deb - 
9. února 2017
13:55

Novináři z Česka, Slovenska, Polska a Maďarska se obávají o svobodu médií ve střední Evropě. Politici podle nich usilují o ovládnutí veřejného prostoru a z médií se kvůli tomu vytrácí pluralita. Na jednání v Praze se na tom shodli zástupci českého Syndikátu novinářů a významných deníků a týdeníků z ostatních zemí visegrádské skupiny.

„Jsme svědky toho, jak nezávislost médií je ekonomickými a politickými nástroji likvidována a potlačována. Máme obavy o osud médií veřejné služby, která čelí snahám politiků o jejich ovládnutí, nebo marginalizaci," uvedli účastníci jednání ve společné deklaraci, kterou má ČTK k dispozici.

Maďarští zástupci přitom kritizovali kroky vlády premiéra Viktora Orbána, jež podle nich omezuje listy, které s vládní politikou nesouhlasí. Polští novináři zase kritizovali reformu tamních veřejnoprávních médií, která podle nich nyní vedou kampaně na podporu kabinetu premiérky Beaty Szydlové. Podle slovenských novinářů se středoevropští politici vzájemně inspirují v tom, jak dominantně ovládnout veřejný prostor.

„Víme, že bez nezávislých médií vznikne v našich zemích monopol moci, který občany zbaví posledních zbytků jejich svobod," varovali účastníci jednání. „Svobodná, pluralitní a nezávislá média představují v demokratické společnosti nezpochybnitelnou kontrolu moci. Bez nich nemůže svoboda a demokracie v našich zemích přežít," uvedli v deklaraci.

Jednání novinářů visegrádských zemí se uskutečnilo v Praze v úterý. Byli na něm zástupci Radia Kossut a loni zrušeného maďarského levicového deníku Népszabadság, představitelé polského deníku Gazeta Wyborcza, slovenského Denníku N a týdeníku Týždeň a českého sdružení Svobodu médiím. V jedenáctičlenném výboru českého sdružení zasedají mimo jiné předseda Syndikátu novinářů Adam Černý, právnička Hana Marvanová, režisér Břetislav Rychlík nebo scenárista David Smoljak.

ivan604 ( 9. února 2017 15:01 )

Media by měla být v každém případě samostatná. Pokud ovšem se příjde na to, že informují jednostranně či lživě, měla by být sankciována, případně úlně zrušena !!!! Viz ČT v poslední době a to jim ještě musíme za ty prokazatelné lži platit !!!!!

marais ( 9. února 2017 14:28 )

 Podle mě je to jinak.. media papouškují , co nám říká Brusel..

ivoadler ( 9. února 2017 14:22 )

Nebudeme si nic nalhávat. Média veřejné služby (třeba naše ČT) stojí za ho vno. Informují zaujatě a zkresleně. Víme to všichni. 

Zobrazit celou diskusi