Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš a Zlatuška chtějí v Česku univerzitu miliardáře Sorose. Klaus ji hnal

Autor: Jaroslav Šimáček - 
12. dubna 2017
19:05

Boj o univerzitu založenou miliardářem Georgem Sorosem zasáhl i Česko. Maďarská vláda v čele s premiérem Viktorem Orbánem schválila sporný zákon o zahraničních školách. Lidé vytáhli do ulic Budapešti, ve kterých se ozývalo „Diktátor! Diktátor!“ Václav Klaus tleská, poslanec Jiří Zlatuška (ANO) v rozhovoru pro Blesk.cz vzpomenul, jak právě Klaus vyhnal univerzitu uprchlíka Sorose z Česka. A postěžoval si na exprezidentovu údajnou „zaprděnost“. Jak vnímá Sorose a dění kolem univerzity?

Středoevropská univerzita, jejímž zakladatelem je miliardář George Soros, už jednou měla expandovat do Prahy. Jenže tehdejší premiér Václav Klaus a jeho ministr školství Petr Piťha byli proti. 

„Už je to strašně dávno, na moc detailů si nevzpomínám. Základní dojem je však ten, že jsem pana Sorose už tehdy považoval za velké nebezpečí budování demokracie u nás. Nenamítal jsem nic proti jeho nadaci v Praze, ale jeho univerzitu jsem považoval za velký problém,“ vzkazuje nyní Václav Klaus v reakci pro Lidové noviny.

Maďarské rozhodnutí ohledně zahraničních univerzit Klaus pochválil. „Kroky premiéra Orbána v tomto smyslu vnímám jako odvážné, mimořádně potřebné, kéž by něco takového udělala i dnešní česká vláda,“ dodal Klaus.

Babiš i Drahoš chtějí univerzitu v Česku

Rozdílný postoj zaujal Andrej Babiš, který na Twitteru uvedl: „Jedna z nejlepších škol v Evropě CEU Hungary bude asi muset skončit. Neměli bychom jim pomoct a mít je v Praze? Rád o tom budu jednat.“

Vedle Babiše se pro „azyl“ pro v Maďarsku nechtěnou instituci vyjádřil i prezidentský kandidát Jiří Drahoš, bývalý šéf Akademie věd.  

Postoj Babiše s Drahošem pak ocenil v rozhovoru pro Blesk.cz šéf školského výboru a poslanec za hnutí ANO Jiří Zlatuška, někdejší rektor Masarykovy univerzity, který v Brně působí nadále i coby děkan Fakulty informatiky. Kvůli omezování postoje maďarské vlády ke Středoevropské univerzitě a údajnému omezování akademických práv se chystá protest v Budapešti. A protestovalo se i jinde ve světě.

Zlatuška: Česko neposkytlo Sorosovi budovu na jeho školu 

Blesk.cz: Kolem Středoevropské univerzity, kterou založil George Soros, je hodně živo. Co je tato instituce vlastně zač? A jak vůbec vznikla?

Založena byla na začátku 90. let a vycházela z úvah filozofů z postsovětského bloku, kteří nebyli marxisté. Uvažovali o tom, co dělat pro zlepšení úrovně znalostí a bádání ve společenskovědních disciplínách. Na konferenci v Dubrovníku v roce 1988 se setkali s Georgem Sorosem, uprchlíkem z Maďarska z roku 1956, z doby sovětské invaze do Maďarska. Vypracoval se na miliardáře na základě toho, že razil přístup a filosofii otevřené společnosti. Vyvozoval z ní představy o tom, jak budou reagovat partneři ve finančních transakcích. 

Při setkání Sorose s odborníky vznikla myšlenka založit univerzitu, která by neměla dědictví marxistických institucí. Soros nechtěl zakládat univerzitu v Maďarsku, uvažoval chvíli o Bratislavě za ministra školství Kováče, ale národovecké prostředí tomu příliš nepřálo.

Poté zahájil konzultace v Praze a ty byly úspěšné za ministra školství Vopěnky a předsedy české vlády Pitharta. Byla uzavřena smlouva mezi ČR a Sorosovou nadací, která spočívala v tom, že ČR poskytne nové univerzitě budovu a Soros poskytne náklady, které jsou potřeba pro provoz nařízení, knihovnu, najímání pracovníků atd.

Jenže k naplnění této smlouvy Sorose s Českem nedošlo. Proti se postavil Václav Klaus...

Poté, co se ujal vlády Václav Klaus, tak smlouvu vypověděl. Fakticky univerzitu z Prahy vyhnal. Soros ji přemístil do Budapešti. Tam se z ní vypracovala instituce, která je dnes špičkovou společenskovědní školou v našem regionu z hlediska umístění v žebříčcích, výsledcích atd. Není tu široko daleko jiná škola, která by jí mohla konkurovat. Potvrdilo se, že když se začne takto z nuly, ale s tím, že je to instituce, která nasává jak studenty, tak vyučující ze zahraničí, tak je to možné takto udělat.

Maďaři přijali v roce 2004 speciální zákon, kterým z této univerzity udělali maďarskou instituci srovnatelnou s maďarskými soukromými školami. Všechny řeči o tom, že je to pobočka americké školy, jsou z tohoto hlediska nepravdivé.

Unikátní je to, že je to maďarská instituce, která funguje na základě standardů, organizační struktury apod., kterou mají běžně univerzity ve státě New York. To se jí formálně vyčítá, dělá se z ní newyorská škola. Má ale dvojí akreditaci. Jak maďarskou, tak newyorskou. Díky tomu studenti ze spousty zemí mají možnost získávat tituly, které jsou podstatně hodnotnější než u ostatních institucí.

Orbán, Klaus a česká „zaprděnost      

Jak vnímáte současný maďarský postup proti univerzitě?

Tažení Viktora Orbána proti Středoevropské univerzitě je jen snaha potlačit nezávislou instituci, která nekývá maďarské vládě. U Orbána je to velice zvláštní z toho hlediska, že on sám byl na konci 80. let stipendistou na oxfordské Pembroke College. Tedy na stipendiu na politologickém studiu, které mu platil Soros. O tom se mluví jako o začátku jeho politické kariéry. Bez toho by pravděpodobně jako politik takovou kariéru, jakou udělal, neudělal. Obrací se proti typu studia, které sám kdysi měl možnost za Sorosovy peníze absolvovat.

Že je to účelové, tomu nasvědčují i spontánní reakce z celého světa. Ozývají se i špičkoví akademici, ozvala se Evropská univerzitní asociace, která minulý týden na svém zasedání v Bergenu vyzývá maďarského prezidenta, aby vetoval tento zákon a nedovolil, aby vstoupil v účinnost.

Akademickou komunitu není možné podezřívat z toho, že by si přihřívala nějaké vnitřní politické boje v Maďarsku. Je to opravdu zájem o špičkovou akademickou instituci a sounáležitost akademiků s tím, že podstatou práce slušných univerzit je akademická svoboda a její respektování politiky. Politici nemají co do akademického světa mluvit, pokud ho nechtějí ničit. Ničení je více méně sebepoškozováním země.

VIDEO: Diktátor! Diktátor! Demonstranti se v Maďarsku opřeli do Viktora Orbána za jeho tažení pro „Sorosově“ univerzitě

Což se týká i vaší myšlenky, že se v Budapešti bojuje i za Prahu a týká se to tedy i nás?

Určitě se to týká nás. Máme zvláštní druh dluhu vůči Středoevropské univerzitě, protože v době, kdy ji Václav Klaus s tehdejším ministrem Piťhou na základě většinového rozhodnutí vlády odsud fakticky vyhazoval, Soros do toho tady v provozu investoval asi 10 milionů dolarů a měl závazek na 20 let pokračovat v investicích. Že mu nedali budovu - dnešní hotel Olšanka - byla od Klause cílená snaha tu školu odsud vyštvat.

Tehdy se akademické instituce v ČR neozvaly. Prošlo to bez znatelných protestů akademické obce. Byla občanská petice s tisíci podpisů, ale akademické prostředí mlčelo. Bylo to v době, kdy byli lidé hodně uhranutí Klausem a jeho ekonomickou politikou. Což se ukázalo později, že to zas taková sláva nebyla, spíš to napáchalo velké škody. Roli však dnes hraje i naše vlastní akademická svoboda. Pokud nechceme, aby byly školy v budoucnu takto převálcovávány, tak bychom se měli ozvat.       

Co říkáte na nápad přivést univerzitu do Česka, který podpořili mimo jiné Andrej Babiš a Jiří Drahoš?

Domnívám se, že ještě dlouhou dobu půjde o to, aby Středoevropská univerzita vyhrála po právní stránce své působení v Maďarsku. Že tam není snaha z Maďarska utíkat a boj vzdávat, protože to berou zjevně jako věc prokázání i před evropskými institucemi, že způsob, kterým se s nimi zachází, není v pořádku.

I návrhy, které padaly na možnost, že pokud by byli z Maďarska vyhnáni, tak by jim bylo docela dobré nabídnout místo tady, jsou docela oprávněné a správné. I když nedokážu odhadnout, jaké by byly šance, že by si univerzita vybrala právě nás než třeba Vídeň, od které má stejnou nabídku. Pánové Babiš a Drahoš se každopádně postavili na správnou stranu. Zrovna ministr financí, vicepremiér a pevně doufám, že budoucí premiér Babiš by v tomto měl do toho co mluvit. A docela doufám, že pan Drahoš bude mít tu příležitost také.

Václavu Klausovi nelze upřít to, že zůstává ve svých názorech konzistentní. Podle něj udělal Orbán statečný krok, Sorose prý již v minulosti považoval za velké nebezpečí pro budování demokracie. Jak vnímáte Klausův postoj?

Václav Klaus byl vždy proti občanské společnosti. Konec konců i ten jeho antagonismus vůči Václavu Havlovi měl stejné kořeny. Přijde mi to jako - nemohu si vzpomenout na slušný ekvivalent termínu česká „zaprděnost“... Je to provincionalismus, kterým si Klaus hraje na hráče, který se vyjadřuje k záležitostem, jež mohou části domácího publika imponovat, ale nepřinesou nic dobrého ani ČR, ani společnosti v postkomunistických zemích.  

Do sporu o univerzitu se míchají i protiuprchlické nálady

Ve sporu o univerzitu se projevují i postoje k migrační krizi. I na různých českých „vlasteneckých webech“ se objevily narážky na Sorosovy vstřícné postoje k uprchlíkům. Co na to říkáte?

To jsou věci, které jsou vnášeny do hry lidmi, kteří nemají vůbec žádné ponětí o tom, jak vypadají slušné vysoké školy. Vysokým školám prospívá mezinárodní prostředí, které má schopnost natahovat učitele i nejlepší studenty z různých zemí, ovlivňovat je akademickým prostředím, dovolovat jim, aby přinášeli svůj vklad do budování takových institucí. Ta kosmopolitní stránka fungování slušných škol je podstatou práce akademických institucí, které jsou skutečně kvalitní.

Kdokoli, kdo je zahleděný do pohledu „nic než národ“ a „kdo neskáče, není Čech“ a podobné blbinky, to může vnímat problematicky. Ale je to pohled, který zcela míjí to, co je podstatou kvality institucí, kvality nacházení něčeho nového, objevování nových souvislostí. Druhá věc je, kdy se s tím spojují postoje George Sorose.

Tedy ony postoje ohledně uprchlíků...

Ano, on samozřejmě nemůže jako bývalý uprchlík z Maďarska, kterému se dostalo šance na Západě, vystupovat jinak. Soros se nemůže tvářit, že v roce 1956 měli stát na hranicích rakouští četníci a tlačit ho zpátky, nechat ho shnít v nějakém ruském vězení nebo na Sibiři.

Mimochodem u Václava Klause je znám ten protiklad s jeho sestrou, která emigrovala do Švýcarska. A jeho negativní vymezování se k tomu, že ona odešla někam jinam. Ale Soros bez ohledu na to, jaké má nebo nemá postoje, je mecenáš, který financuje univerzitu, která je i na něm nezávislá. Není to člověk, který by na té univerzitě seděl a říkal, co se tam má dělat. Užívají akademickou svobodu i vůči tomu, kdo ji založil a poskytuje ji finance. 

Je však dle vás Soros kontroverzní osobností? 

Podle mě není kontroverzní, podle mě je to světlý zjev, který viděl příležitost pomoci té části světa, ze které musel utéct. A to pomocí financí, které vydělal v bohatší části světa. Dává peníze na to, aby fungovala nezávislá akademická instituce špičkových parametrů a ta škola je skutečně na špici.

Vnímám ho jako jednoho z mála filantropů, kteří své peníze skutečně dávají směrem k postkomunistické Evropě a nenechávají je např. na amerických institucích. Málokdo dělá to, že by je vracel do naší části světa. kdyby takových bylo více, vypadalo by to tu kultivovaněji.

oltec ( 13. dubna 2017 15:16 )

Babiš dělá všechno pro to aby ho lidé přestali volit obklopil se Zlatuškou kterého mají lidé plné zuby ať tak pokračuje dále a je nevolitelny

lug70 ( 12. dubna 2017 20:52 )

Prohnaného žida Sorose nechtějí ani v židovském státě Izrael a naši pitomci ještě tu jeho líheň pátých kolon sem zvou.

dzelo ( 12. dubna 2017 20:05 )

Zaprodanci a vlastizrádci využijí každé možnosti jak se zavděčit svým chlebodárcům na úkor národa!

reifik ( 12. dubna 2017 19:59 )

Tudíž Drahoš i Babiš jsou pro mne nevolitelní...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa