Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Miliardář Soros dotuje migraci do Evropy, vypěnil Orbán. „Diktátor,“ slízl to

Autor: simao, ČTK - 
15. dubna 2017
15:35

Maďarský premiér Viktor Orbán se rozhodl vysvětlovat, proč jeho vláda podnikla tažení proti zahraničním univerzitám. Odnesla to především Středoevropská univerzita (CEU) založená miliardářem Georgem Sorosem. Ten podle Orbána „podporuje enormními finančními prostředky ilegální migraci“. Proti maďarskému premiérovi se přitom v poslední době hlavně v Budapešti silně protestuje. Ale kritika zaznívá i z různých koutů Evropy.

Maďarský premiér Viktor Orbán hájí zákon namířený proti Středoevropské univerzitě (CEU) mimo jiné i obviněním jejího zakladatele - amerického miliardáře maďarského původu - George Sorose z financování migrace do Evropy.

„Celá záležitost se točí kolem toho, že Soros, skrývající se před veřejností a využívající své maďarské organizace, podporuje enormními finančními prostředky ilegální migraci,“ prohlásil Orbán v rozhovoru, který dnes zveřejnil provládní list Magyar Idők.

Orbán: Soros dává peníze i na lobbisty

Nedávno schválená kontroverzní úprava maďarského vysokoškolského zákona narazila na silnou kritiku v zahraničí, ale rovněž v samotném Maďarsku. Svůj nesouhlas se změnou vysokoškolského zákona i s čím dál větším uzurpováním moci Orbánem a jeho vládou již druhý týden demonstrují v Budapešti tisíce lidí. Orbána označují i za „diktátora“.

Jenže Orbán si stojí za svým. Filantrop Soros podle premiéra financuje „lobbistické organizace maskované jako občanská sdružení“ a udržuje „doslova síť s vlastními mluvčími, s vlastními médii, se stovkami lidí a vlastní univerzitou“. Orbán míní, že proti tomu se musí Maďarsko bránit a „také zahájit boj“, zdůraznil v rozhovoru.

Soros našel zastání i v Česku

Nové znění zákona o vysokých školách schválil maďarský parlament minulý týden a v pondělí ho podepsal prezident János Áder. Podle komentátorů je změna tohoto právního předpisu namířená konkrétně právě proti CEU a Sorosovi, který školu založil v roce 1991.

S tím, co Orbán říká, nesouhlasí profesor Jiří Zlatuška - poslanec za ANO a děkan z Masarykovy univerzity v Brně. „Tažení Viktora Orbána proti Středoevropské univerzitě je jen snaha potlačit nezávislou instituci, která nekývá maďarské vládě,“ řekl v rozhovoru pro Blesk.cz Zlatuška. 

O Sorosových záměrech si myslí pravý opak, jako kontroverzní osobu jej nevidí. „Podle mě není kontroverzní, podle mě je to světlý zjev, který viděl příležitost pomoci té části světa, ze které musel utéct. A to pomocí financí, které vydělal v bohatší části světa. Dává peníze na to, aby fungovala nezávislá akademická instituce špičkových parametrů a ta škola je skutečně na špici,“ dodal Zlatuška.

Maďary naštval „útok z Bruselu“. Jde prý i o migraci

Znepokojení nad kroky maďarské vlády vyjádřila tento týden i Evropská komise. Místopředseda EK Frans Timmermas pohrozil Budapešti možným zahájením procedury pro porušení práva a hodnot EU.

Budapešť však vidí za obviněními z Bruselu pomstu za odlišný pohled na migrační problém. Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó označil slova šéfa Evropské komise za „ubohá“ a vládní mluvčí Zoltán Kovács prohlásil, že „útok“ z Bruselu má dotlačit Budapešť k souhlasu s kvótami na přerozdělování migrantů a ke zrušení uzavření hranic. Maďarsko se však nezřekne svého odmítavého postoje vůči migraci, upozornil mluvčí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

aaobcanka ( 19. dubna 2017 17:14 )

Jediný odvážný chlap v EU je Orbán ! A stejně jako Češi si neváží svých vzácných občanů někteří Maďaři. Nedoceňují silákovu jedinečnost, tj. Orbánovu odvahu a bojovnost !

aaobcanka ( 19. dubna 2017 17:10 )

Z EU pryč, ale z NATO asi ne ...

Pink ( 15. dubna 2017 15:52 )

Orbán je vlastenec,který brání Maďarskou před Sorosem,který podporuje migraci do Evropy.

Zobrazit celou diskusi