Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Evropská unie kolabuje, Rusko se mění v globální velmoc, varuje miliardář

Autor: bru/ČTK - 
21. června 2016
07:54

Americký miliardář George Soros považuje Rusko za rodící se globální velmoc v situaci, kdy je patrný kolaps Evropské unie; současný vývoj přirovnal k někdejšímu vzestupu EU v době, kdy se začal hroutit Sovětský svaz. Proslulý investor Soros varoval rovněž před důsledky možného vystoupení Británie z Evropské unie.

Soros podle agentury Reuters uvedl, že pociťuje více než kdy jindy, že osud Evropské unie závisí na budoucnosti Ukrajiny, která na svém východě čelí aktivitám proruských separatistů.

Magnát maďarského původu se tak vyjádřil v Londýně na akci pořádané skupinou Otevřené Rusko, ruským opozičním hnutím založeným kritikem Kremlu Michailem Chodorkovským.

Měl by přijít i takzvaný czexit? Hlasujte v referendu nanečisto ZDE

Soros: Brexit? To je i prudký pokles libry

V článku pro britský list The Guardian Soros upozornil, že pokud čtvrteční referendum v Británii skončí vítězstvím brexitu, tedy vystoupením země z Evropské unie, libra prudce klesne. Brexit by měl podle něj vážné důsledky pro britský pracovní trh a finance.

Americký investor maďarského původu Soros vydělal jmění díky spekulacím na oslabení libry během „černé středy“ 16. září 1992. Tehdejší britská konzervativní vláda byla po bezúspěšných pokusech britské centrální banky ochránit domácí měnu před dalším poklesem nakonec nucena pozastavit členství britské libry v Evropském směnném mechanismu (ERM).

Brexit by způsobil ještě větší otřesy, citoval Sorose dnes server BBC.

Britové rozhodnou o setrvání v EU referendem 23. června.


joudajoudovy ( 21. června 2016 17:05 )

a co americkemu miliardari vadi? ze mu konto rychle neroste? kdo je tento kmet: V roce 1970 založil jeden z prvních hedge fondů (speciální investiční fond, který téměř nepodléhá regulaci. Jde o vysoce rizikovou investici.)Během deseti let se jim navrátilo přes 4000 % vkladu. Proslul svými finančními měnovými spekulacemi, které například roku 1992 donutily Bank of England k devalvaci britské libry, proto jemu přezdíváno "Muž, který zruinoval Banku Anglie". Soros je veřejnou tváří Rotschildových bankéřů. Sám Soros brzy po asijské krizi prohlásil: „Pokud někdy existoval muž, který by mohl být vzorem žido-plutokratického bolševického sionistického světového spiklence, jsem to já.“ V květnu 2014 prohlásil, že jeho nadace již dlouho působí na Ukrajině a hrála důležitou roli v současných údálostech. Sorosovi kritici poukazují na zdroj jeho bohatství ze spekulačních obchodů. V říjnu 2015 během evropské migrační krize maďarský premiér Viktor Orbán obvinil Sorose, že patří k aktivistům, kteří se svou podporou masové migrace z Blízkého východu snaží podrývat evropské národní státy. na svem webu uvadi, ze podporuje demokracii a lidska prava ve vice nez 100 zemi sveta. pozn.: tuto starost usa o svet nam objasnil reziser Stone v tv serialu: americke stoleti ocima Olivera Stonea, dil 10. - vek teroru: https://www.youtube.com/watch?v=IuJyQcaBfWI resume: takze zname jednoho z viniku svetove a migracni krize, neb se sam miliardar prohlasil za vudce sveta a nez pujde do penalu, dilo chce urychlene dokoncit. jen by me zajimalo, proc v roce 1946 odesel z madarska, kdyz jako zid prezil valku bez ztraty kyticky? ze by kolaboroval? a dale, bude reziserem natocen 11.dil tv serialu, s nazvem: zniceni evropy pomoci migrantu a nasledny vpad strycka sama do evropy, aby uklidnil nespokojene starousedliky?

tgbg ( 21. června 2016 16:49 )

EU kolabuje právě díky ruskému fašizmu, ruskému zakládání válečných konfliktů po celém světě a následné migraci miliónů vyhnaných obyvatel.

marais ( 21. června 2016 12:03 )

Co je to za moudra ? Rusko přece velmoc je a státům v EU se nelíbí, že musejí poslouchat Němce...to už tady bylo a jak to dopadlo ?

st.rec ( 21. června 2016 11:54 )

EU musí kolabovat pod vedením naprosto dem*ntních j-elit a naivních hlupáků.Rusko si podobné junckery,hollandey,merkell a další nemůže dovolit a proto k nelibosti všech posiluje.Je totiž velký rozdíl -politik nebo státník.

kinki ( 21. června 2016 11:15 )

Tak to dopadne, ked EU vedie geriatria.

Zobrazit celou diskusi