Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš odmítá platit v Česku eurem. „Zachovejme si korunu,“ volá vicepremiér

Autor: simao, ČTK - 
14. dubna 2017
17:00

Jedni by v Česku platili v budoucnu eurem rádi, druzí nikoli. I tenhle rozdíl se objevil mezi ANO a jeho šéfem Andrejem Babišem, který otevřeně říká, že v Česku euro nechce. A TOP 09 Miroslava Kalouska, která ve své Vizi 2030 naopak placení eurem prosazuje. V době, kdy koruna po konci intervencí ČNB mírně posílila, ministr financí říká: Zachovejme si ji.

Svůj pohled na migrační krizi i placení eurem v Česku spojil Andrej Babiš v rozhovoru pro týdeník Euro do jedné odpovědi. Na dotaz, jestli podporuje bližší integraci EU v otázkách obranné unie či migrační politiky. Z jeho odpovědi vyplývá, že odmítá jak přijetí eura, tak i jakékoliv další sbližování v rámci Evropské unie.

„Já nechci mít migrační politiku s Francií nebo Německem. My chceme mít svoji migrační politiku úplně jinou než ostatní státy. My sami si musíme rozhodovat o tom, kdo tady bude pracovat, komu poskytneme humanitární pomoc. Každý stát má nějaké zájmy, my musíme bojovat za české národní zájmy,“ uvedl šéf hnutí ANO. 

A Babiš pokračoval. „My nechceme mít ten multikulturní model. Já ani nechci euro. Chci, abychom si zachovali korunu, a mohli tak zásadním způsobem ovlivnit ekonomiku, pokud bude nějaký problém. Jakékoliv další integrace bych určitě nechtěl,“ dodal ministr financí. V době, kdy před týdnem skončily intervence České národní banky a koruna začala posilovat. Zatím velmi mírně, na kurz 26,70 Kč/EUR.

Babiš euro nechce, Kalousek naopak ano

Ani samotný konec umělého oslabování koruny Babiše nepřekvapil. „Já osobně jsem to čekal dřív, už koncem března, protože to bylo avizované dlouho. Není to žádné překvapení,“ uvedl už dříve ke konci intervencí Babiš. Upozornil přitom, že vývoj kurzu koruny se podle něj nyní dá těžko odhadnout. „Z hlediska ministerstva financí jsme během prvního čtvrtletí zejména využívali přetrvávající výhodné situace na dluhopisovém trhu a pokryli jsme své potřeby na nejbližší měsíce,“ zmínil.

Na rozdíl od současného ministra financí strana jeho předchůdce v čele resortu Miroslava Kalouska prosazuje placení eurem. O něm mluvil sám Kalousek i při představování Vize 2030. Myšlenku placení eurem podporuje i ekonomický expert TOP 09 a bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer.

VIDEO: TOP 09 a představení Vize 2030: V Česku by se v té době mělo dávno platit eurem.

Šéf ANO proti hlubší integraci v EU

Bližší integraci s evropskými státy zavrhuje Andrej Babiš navzdory tomu, že jeho hnutí patří v Evropském parlamentu k liberální frakci Aliance liberálů a demokratů (ALDE), která prosazuje pravý opak, píše web Euro. Babiš si nemyslí, že kvůli brexitu by se Česko stalo čistým plátcem do evropského rozpočtu.

„Určitě ne. Ani po roce 2020. Otázka je, jestli ty peníze, které dostáváme, mají smysl. Pro mě nemají smysl hlavně ty měkké programy,“ uvedl nyní Babiš také. Připomněl, že ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) dostala na roky 2014 až 2020 57 miliard korun, neuvěřitelnou sumu, prý například na rekvalifikace.

„Nevím, koho budeme školit a rekvalifikovat, když úřady práce nemají koho nabízet, máme nejnižší nezaměstnanost v Evropě. Přitom to musíme spolufinancovat z českých peněz,“ podotkl Babiš.

Posteskl si, že je škoda, že země nemá větší vliv na to, kam ty peníze použije. „Potřebujeme je směřovat hlavně na hmotné investice. Máme obrovský investiční deficit,“ uvedl. Členské státy EU by podle vicepremiéra měly samy říct, na kterých evropských projektech chtějí participovat a na kterých ne.

VIDEO: Andrej Babiš řešil v poslední době i kauzu korunových dluhopisů. Psal kvůli ní i premiérovi Sobotkovi. A nikoli prý poprvé.

kristinn ( 19. dubna 2017 12:58 )

veľmi rozumná reč! Británia z EÚ odišla, iste odídu aj iné štáty a EÚ padne na hubu. len si Vy pekne držte svoje platidlo, vyplatí sa Vám to...

ccir ( 17. dubna 2017 21:05 )

"Slovenský fízeľ" by nemohol nič ak by nebol českým voličom tak húfne volený!!! Podľa českých médií má nábeh ešte aj na vyššie posty v českej politike ako má doteraz. Čo ste si zvolili, alebo čo si budete voliť tak to tam aj máte!!! Slovensko a Slováci vám zato nemôžu. Pokiaľ viem, tak ten p. Babiš je už dlhé roky občanom ČR! České úrady mu už dávno udelili české občianstvo. Inak by do českej politiky ani nemohol vstúpiť. Inak s nejakou lokálnou menou sa dajú vždy robiť rôzne ba až nekonečné harakiri a bohatnúť na nej bez toho aby si to bežní voliči všimli. Niekomu veľmi vyhovuje v Česku lokálna mena a veľmi dobre vie aj prečo!!! Inak by to Euro bu bu bu nemalo v Česku na občanov taký účinok. Stačí českému voličovi okolo uší denne omieľať že bude treba platiť, zdraženie a doplácanie na iných a je to hotové ...

ccir ( 17. dubna 2017 20:51 )

Zavedenie Eura je výsostne na tej ktorej krajine a jej vláde! Teda aj Česka. Pri vstupe do EÚ sa síce každá krajina zaviazala aj prijať Euro ale je to na každej krajine jednotlivo kedy. Nikto z EÚ, EMÚ a pod. na žiadnu krajinu nevyvíja žiaden nátlak. Každá krajina resp. jej vláda musí sama požiadať o zavedenie Eura a po kladnej schválenej odpovedi z EMÚ aj následne byť zaradená do mechanizmu ERM II po odsúhlasení všetkými krajinami EMÚ! To môže trvať aj roky. Potom až bude skúmané EMÚ ako tá ktorá krajina je schopná plniť maastrichtské kritériá dlhodobo. Koľko predpísaných kritérií tá ktorá krajina možno už aj spĺňa rozhoduje EMÚ a nie jednotlivé krajiny uchádzajúce sa o prijatie Eura! EMÚ tiež riadne prevetrá každú krajinu uchádzajúcu sa o prijatie Eura tvrdými dlhodobými kontrolami na všetkých úsekoch, žiadajúca krajina bude teda riadne pod lupou predstaviteľov MMF, EMÚ, EÚ a Eurozóny. Podľa vyjadrenia predstaviteľov EMÚ sa tiež v súčasnej dobe rozširovanie Eurozóny predpokladá až niekedy okolo roku 2040! Keďže Česko bolo v minulom mesiaci preradené medzinárodnými finančnými inštitúciami späť medzi rozvojové krajiny bude táto vec tiež nie malou príťažou pre Česko...

agfor ( 14. dubna 2017 22:45 )

Výjímečně má pravdu. Usnadní to Czechxit.

pomoooooc-hori ( 14. dubna 2017 19:37 )

Když dojdou argumenty, nastoupí urážky a nadávky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa