Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Na hranicích Chorvatska se vytvořily obří kolony. Kvůli boji s teroristy

Autor: simao, ČTK - 
14. dubna 2017
17:55

Čekání vždycky naštve, říká s trpkým úsměvem muž v autě a listuje časopisem. Žena za volantem se jen usmívá, že se jí nová schengenská pravidla příliš nelíbí. Na hranicích Chorvatska se na Velikonoce vytvořily obří kolony. A to kvůli zavedení plošných kontrol na hranicích se Slovinskem, které země zavedla kvůli boji s terorem v Evropské unii. A které Chorvati obratem zase ruší.

Zpřísněné kontroly na vnějších hranicích schengenského prostoru trvají pouze týden a Chorvatsko se již vrací k dřívějším postupům. Velikonoční provoz na hraniční přechody se Slovinskem přinesl několikakilometrové kolony.

Chorvatsko nyní očekává, že jeho soused rovněž od plošných kontrol upustí. Od 7. dubna mají úředníci na obou stranách hranic unijní zóny volného pohybu systematicky prověřovat a s odpovídajícími databázemi srovnávat doklady všech osob.

Snaha odhalit radikály

S opatřením přišla Evropská komise po pařížských atentátech z konce roku 2015 jako s nástrojem pro zachycení přijíždějících či odjíždějících radikálů.

Ihned po jeho zavedení nastaly problémy na chorvatsko-slovinských hranicích, kde kamiony a autobusy čekaly i více než dvě hodiny. Se začátkem velikonočního víkendu pak přišel očekávaný kolaps.

Chorvatský autoklub podle agentury AFP informoval o kolonách dlouhých několik kilometrů a několikahodinovém čekání na přechodu Bregana na trase mezi Záhřebem a Lublaní.

VIDEO: „Čekání vždycky naštve.“ Jak snáší řidiči mnohahodinové čekání na chorvatských hranicích?

Video  Čekání na dlouhé hodiny: Na chorvatských hranicích se na Velikonoce vytvořily obří kolony  - Reuters / Hudba: hudebnibanka.cz - Itay Steinberg, Roman Weinstein, Or Chausah - Song to your Eyes
Video se připravuje ...

Slovinský premiér: Kolony jsou neúnosné

Nařízení Evropské komise však umožňuje návrat k cíleným kontrolám v případě „příliš velkých prostojů na hranicích“, píše agentura AFP. Chorvatsko, které je členem EU, avšak ne Schengenu, této možnosti ve čtvrtek využilo. Chorvatský premiér Andrej Plenković prý nyní od Slovinska očekává to samé.

„Nevidím žádný bezpečnostní důvod, proč bychom se nemohli vrátit na úroveň (kontrol), která platila před 7. dubnem,“ řekl Plenković. Do té doby se u občanů schengenského prostoru pouze ověřovala pravost dokladů totožnosti.

Jeho slovinský protějšek Miro Cerar minulý týden označil vzniklé kolony za „neúnosné“ a vyjádřil záměr „co možná nejdříve předložit Evropské komisi návrhy na adekvátní úpravu postupů“.

Chorvatský premiér v pátek také zmiňoval negativní dopady, které přísnější hraniční kontroly mají na chorvatskou ekonomiku. Jeho země loni přijala 13,8 milionu zahraničních turistů. Začlenění Chorvatska do Schengenu nyní komplikuje uprchlická krize.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi