Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiše kvůli dotacím brání Šlechtová: Spojka Merkelové si zasedla na Česko

Autor: Jaroslav Šimáček - 
14. dubna 2017
06:02

Je Babišovou ostrou kritičkou, v Bruselu hájí barvy německé CDU. Ingeborg Grässle se nyní opět pustila do Andreje Babiše za to, že právě kvůli němu v Česku údajně přetrvává „obrovský střet zájmů“. Tvrdí také, že Babiš způsobuje ČR problémy, co se týká projektů, na které jsou poskytovány evropské dotace. Podle Karly Šlechtové (ANO) si však Grässle zasedla na Česko, jak ministryně uvedla v rozhovoru pro Blesk.cz.

Mezi Andrejem Babišem (ANO) a Ingeborg Grässle (CDU) to vře dlouhodobě. Vicepremiér české vlády, který Agrofert převedl do svěřenských fondů, je dle německé europoslankyně nadále ve střetu zájmů. Česko však na tom podle ní tratí, i co se eurodotací týče.

„Myslím, že už jste peníze ztratili a budete je ztrácet nadále,“ varovala Grässle v rozhovoru pro Blesk.cz na Maltě. „Paní Grässle je na ČR zasednutá a kritizuje naši zemi intenzivně již několik let,“ kontruje ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO).

Jak Babiš vzpomínal na schůzku s Němkou

Ingeborg Grässle je přitom v Bruselu šéfkou výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu – a z této pozice dohlíží, kam evropské peníze proudí. Vložila se proto loni i do kauzy Čapího hnízda, k jejímuž zrodu pomohly právě eurodotace. 

„Paní Grässle, členka CDU, má se mnou pravděpodobně dlouhodobé problémy. CDU paní kancléřky Merkelové je v parlamentu ve frakci EPP, ve stejné frakci je TOP 09 a KDU-ČSL,“ upozorňoval Andrej Babiš, když se loni v březnu hájil v kauze Čapího hnízda ve Sněmovně. Zavzpomínal na schůzku s Grässle z října 2014 a dodal: „Paní Grässle nemá ráda Českou republiku.“ Něco podobného si nyní myslí i Šlechtová.

VIDEO: Babišova kritička Ingeborg Grässle tvrdí: Střet zájmů neskončil

Šlechtová: Grässle si na nás zasedla. Nechce nic vidět ani slyšet

Na čerpání evropských dotací přitom v Česku dohlíží právě ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), kterému Šlechtová šéfuje. Nyní je ministryně na pracovní cestě v Číně, Blesk.cz k situaci kolem sporu Babiše s Grässle, ale i kolem samotného českého čerpání eurodotací poskytla na dálku rozhovor.

Její resort přitom plní roli tzv. Národního orgánu pro koordinaci evropských fondů. „Odpovědnost za řízení všech programů v ČR, a tím pádem čerpání nese každý řídicí orgán, tj. ministerstva sama,“ říká Šlechtová.

Blesk.cz: Ztratilo Česko v aktuálním období nějaké peníze z evropských fondů? Máte signály, že by se tak mohlo dít do budoucna?  

Šlechtová: Díky především tlaku MMR se podařilo snížit možné ztráty za programové období 2007–2013 až v řádech desítek miliard Kč. ČR vyčerpala přes 96 procent celkové alokace ze 700 miliard korun. Vnímám to jako velký úspěch naší práce. Na všechna ministerstva jsme byli velmi přísní.

Jak vnímáte slova paní Ingeborg Grässle, že ztráty Česka na evropských dotacích souvisí s osobou pana vicepremiéra Babiše? 

Paní Grässle je na ČR zasednutá a kritizuje naši zemi intenzivně již několik let. Často jiná témata, která ani nejsou předmětem kontrol či nějakých šetření či jsou v pořádku nebo jsou zkreslená.

S paní Grässle jste se setkala naposledy loni ve Štrasburku. Jak na vás osobně působí, jak byste charakterizovala jednání s ní? Vyslovovala pochybnosti o Česku? Uváděla, že má Česko problém v oblasti čerpání dotací?

Naše jednání bylo v přátelské atmosféře, ve které dokázala sdělit, že je vlastně v ČR téměř vše špatně. Vysvětlovala jsem jí osobně mnoho věcí, nicméně ona je nechce vidět ani slyšet. Pravděpodobně vychází i z mnoha anonymů, které jsou posílány do evropských struktur z české strany.

A vzhledem k tomu, že „Babiš“ je fenoménem dnešní doby a útoky na něj se pro mnohé stávají možná i sportovní disciplínou, anonymní stížnosti adresované evropským institucím, včetně Evropského parlamentu, jsou bohužel něco, s čím se setkáváme a asi i budeme setkávat nadále.

Evropská komise dělá v Česku více kontrol než v jiných zemích, tvrdí Ingeborg Grässle také. Setkala jste se s tím, že bychom byli kontrolováni kvůli eurodotacím častěji?

Takové statistiky k dispozici nemáme.

Jak je na tom tedy alespoň z vašeho pohledu Česko v čerpání evropských dotací v porovnání se sousedními zeměmi?  

Pohybujeme se v průměru. Pomalejší start není jen specifikem ČR. Současné programové období 2014–2020 je nejsložitější ze všech, která jsme kdy zažili, a složitá pravidla se logicky projevují i v praxi, kdy dopadem je částečné zpomalení čerpání na začátku období.

Jaký je momentální stav čerpání a využívání evropských fondů v Česku a jaký je současný výhled pro rok 2017? 

Ke konci měsíce března jsme uvolnili do výzev již 83 % z prostředků, které máme na toto programové období k dispozici. Podporu jsme již přidělili pro téměř 25 % dostupných prostředků. Příjemcům jsme proplatili už téměř 7 % a z Evropské komise se nám vrátila skoro 3 % hlavní alokace Dohody o partnerství. 

Dříve jste uvedla, že loňský rok 2016 byl v čerpání eurodotací pro ČR špatný – z objektivních důvodů. Jaké byly tyto důvody? A v jakých oblastech čerpání evropských dotací vázne více, jaké jsou naopak bezproblémové?

Rok 2016 dle odhadů čerpání, které sbíráme z jednotlivých resortů, mělo být čerpání mnohonásobně vyšší. Je tristní, když některé resorty mají tak špatně nastavený systém, že odhady čerpání naplní např. pod 20 procent. 

Na druhou stranu jsou ale složitější oblasti. Když to vezmu z Integrovaného operačního programu, který je u nás na MMR, už řadu měsíců se snažím zlepšit čerpání v oblasti např. podpory silnic druhé a třetí třídy napojených na hlavní proudy. Opakovaně jsem vyzvala hejtmanky a hejtmany, aby předkládali projekty, protože prostředky na tyto silnice MMR má a je připraveno je poskytnout. Pokud se čerpat nebude, peníze převedu např. na školky či školy. Takto musí již letos uvažovat každé odpovědné ministerstvo.

TOP 09 počátkem dubna vyzvala vládu, aby zjednodušila pravidla pro čerpání dotací z fondů EU. Je systém čerpání evropských dotací složitý? Je čerpání fondů bez zjednodušení systému ohroženo, jak tvrdí Topka? 

Systém je velmi jednoduchý v tom extra složitém nastavení systému ze strany Evropské komise. To, že si to neumí někteří připustit a hledají vinu na druhých, je běžná politická praxe. Obdobná kritika se dala očekávat. Jen připomínám, že za pravicovou vládu jsme dotáhli dočerpání období 2007–2013...

VIDEO: Rozhovor s ministryní Karlou Šlechtovou na sněmu ANO

Nezadat ( 14. dubna 2017 15:24 )

Ať vylíže kačenu makrele a nempntuje se do nás!!!!

joudajoudovy ( 14. dubna 2017 10:28 )

nad cim rozumovat? brusel, placeny mocnymi z ameriky, kteri si jiz davno rozdelili teritoria, potrebuje poslusne ceske politiky, kterym nechaji liznout ze statni kasy, dotaci i neziskovek, aby jsme byli pokoreni, zlikvidovani a do vlady se nedostali lidi, kteri chteji zvysit zivotni uroven. jiz od vstupu do eu nas berou jako podradne a je velmi smutne, ze si cesi pred volbami neuvedomuji kdo nas prodal, kdo vytuneloval statni kasu, kdo nam zvysoval dane, kdo nam utahoval opasky a komu vdecime, ze stredni vrstva se propada do chudoby. a o cirkusovych artistickych cislech zdejsich mafianu, kreri misto aby skoncili v kleci medveda se stale drzi na vysluni a vsem se smeji. pouze hlupak naleti volebnim slibum ci vizim, ktere za 25.let sveho vladnuti politici naslibovali a nesplnili. nyni tak ucini? vcerejsi info o TOP: místopředsedkyně a poslankyně TOP-Zákon o sociálním bydlení je podle Adamové zatím v nedohlednu. proc asi? nekdo nepotrebuje zastaveni prazskych pozemku statnimi byty neb Kalousek strká prstíček do balíku peněz - praha 4 a jeji starosta - „Petr Štěpánek (SZ) se bojí, že skončí, takže má plán. Vyhodí STAN, protože by mu toto hnutí mohlo přerůst přes hlavu, zastínit ho, dosadí si tam TOP 09 a dokončí volební období. Jeho cíl a záměr je jasný, chce do Senátu, aby měl dalších šest let klid. Už všechny developery obešel, poseděli na lodích, asi chápete, jak to je s jeho láskou ke společnostem Skanska, FINEP a samozřejmě Central Group". Pakliže se v případě Prahy 4 bavíme o ročním rozpočtu cirka jedné miliardy korun, na Magistrátu hlavního města České republiky jde o mnohem vyšší sumy (celkový objem finančních zdrojů počítá pro rok 2017 s částkou 68,8 miliardy korun), a k těm si chce podle zjištění, potvrzených konkrétními politiky, přičichnout právě Miroslav Kalousek. zaverem: i na kalouska a jeho soukmenovce s prateli prijde kontrola z eu? proc se hlasite nebourili, kdyz kalousek karlovi dal 180.mil. na dotace, ktere zproneveril?

kukuku ( 14. dubna 2017 08:41 )

A německá merkeloidní politička má podporu běžných českých troubů jako jsi Ty i zlodějské koalice ODS+ČSSD+ostatní v parlamentu dramatizující akce jako Čapí hnízdo za cca 50 mil.Kč - směšných ve srovnání s tím co zloději roztočili třeba na severu Čech - hejtmanka ČSSD Vaňhová spolu s ODSáckými zloději...

minehava ( 14. dubna 2017 06:58 )

Hlavně je Babiš ve velkém střetu zájmů. Německá politička nemá tak hroší kůži jako politici čeští a jejich hloupí voliči.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa