Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Miliardář Soros našeptával politikům rozhodnutí. Boháč má v hledáčku i Česko

Autor: mb - 
15. srpna 2016
14:15

Na internetu neznámí hackeři pod hlavičkou DC Leaks zveřejnili více než 2500 e-mailů z neziskových organizací, které sponzoruje maďarsko-americký miliardář George Soros (86). Většinou se jedná o projekty Open Society Fund a z interních dokumentů vyplývá, že pozornosti kontroverzního boháče neunikla ani Česká republika. Soros utrácí miliony na podporu EU, genderové ideologie, ale třeba i Ukrajiny.

Arcigay – to je italská organizace, která v roce 2014 dostala od George Sorose bezmála 100 tisíc dolarů (zhruba 2,4 milionu Kč) na to, aby „reprezentovala požadavky LGBT komunity… s cílem minimalizovat rozdíl mezi italskými a EU standardy.“ Peníze byly zřejmě dobře vynaložené, letos byly v Itálii legalizovány homosexuální svazky.

Finanční podporu poskytl maďarsko-americký miliardář i podobné organizaci v Řecku, tam bylo registrované partnerství homosexuálů schváleno již loni těsně před Vánocemi.

Kontroverzní témata rozdělující společnost jsou Sorosovi blízká, jeho nadace Open Society Fund aktivně podporuje tzv. genderovou ideologii a ženská práva. Termín gender používají feministické kruhy, které tvrdí, že tradiční slovo „pohlaví“ je příliš svazující a pro moderní společnost nehodící se.

„Organizaci International Women’s Health Coalition (IWHC) jsme poskytli tříletý grant ve výši 1 350 000 dolarů (32,7 milionů Kč). Tato organizace působí na poli sexuálních a reprodukčních práv už 30 let a sehrála klíčovou roli v mobilizaci a podpoře obhájců práv s cílem ustanovit normativní pravidla po celém světě. Obzvláště důležitý byl její hlas v polovině 90. let při změnách v OSN,“ píše se pak v jednom ze zveřejněných dokumentů.

Některé ze sponzorovaných programů pak míří přímo na děti. „Demokratická účast, rovnoprávnost a rozmanitost jsou klíčové priority vzdělávacích programů. Důraz by měl být kladen na kvalitu výuky a inkluzi,“ píše se pak v dokumentu s názvem Early Childhood Program. 

Ukrajina

Kromě podpory lidských práv byl pak George Soros vášnivým zastáncem Ukrajiny po státním převratu na tzv. Majdanu v Kyjevě. Dokonce navrhoval změny ve fungování Evropské unie s tím, že by finance vydělené pro Evropany putovaly do Kyjeva. Částky zmíněné v dokumentu dosahují astronomických výšin.

„Evropský program podpory platební rovnováhy má pro Maďarsko a Rumunsko vyčleněno nevyužitých 47,5 miliard dolarů (1,1 bilionu Kč) a Evropský mechanismus finanční stabilizace má vyčleněno pro Portugalsko a Irsko zhruba 15,8 miliardy dolarů (382 miliard Kč) nevyužitých prostředků. Oba dva mechanismy jsou dostupné pouze členům EU, ale toto pravidlo může být změněno rozhodnutím kvalifikované většiny na návrh Evropské komise,“ stojí v dokumentu se stručným názvem „O Ukrajině“.

Česko

Jeden ze zveřejněných dokumentů pak obsahuje seznam europoslanců, kteří jsou údajně nakloněni myšlenkám Open Society Fund. Jsou mezi nimi i dva čeští zástupci. Jedná se o europoslankyni Martinu Dlabajovou (40, ANO) a jejího kolegu Jiřího Maštálku (60, KSČM). Není však jasné, podle jakých kritérií autoři zprávy hodnotily sympatie či antipatie europoslanců k Open Society Fund.

Některé z programů Open Society Fund pak míří přímo na obyvatele České republiky. V drtivé většině se jedná o propagaci Evropské unie mezi mladými lidmi. Přehled podporovaných projektů je možno prohlédnout si například zde.

„Žačka Hillary“

Pozornosti světových médií pak neunikl fakt, že George Soros „školil“ Hillary Clintonovou (68) ohledně toho, jak má postupovat při demonstracích v Albánii v době, kdy zastávala post ministryně zahraničí USA.

„Drahá Hillary, v Albánii nastala vážná situace, která si zasluhuje pozornost americké vlády. Myslím si, že by se měly udělat dvě věci. Za prvé – měla by být využita autorita mezinárodního společenství, aby premiér Berisha a předák opozice Edi Rama zmírnili tón a předešli dalším demonstracím. Za druhé by měl být jmenován vysoce postavený evropský úředník jako vyjednavač… Moje organizace sleduje situaci v Tiraně velmi podrobně…,“ píše se ve zveřejněné zprávě od Sorose.

Jako jednoho z evropských úředníků pak navrhuje Miroslava Lajčáka (40), který nyní působí jako slovenský ministr zahraničí. Tuto funkci zastával i v roce 2009–2010. Hillary Clintonová si „radu“ George Sorose vzala k srdci a slovenského politika doporučila kolegům v Evropské unii. Lajčák byl pak EU opravdu jmenován jako vyjednávač.

V izraelském tisku vzbudil pohoršení fakt, že nadace Open Society Fund financuje několik palestinských organizací, které jsou dle izraelských médií „protižidovské a bojují proti Státu Izrael“. Sám George Soros je však židovského původu a druhou světovou válku přečkal v Budapešti v utajení, dokud město v roce 1945 neosvobodila Rudá armáda.

Data unikla z interního serveru Open Society Fund, který nese název Karl. Kromě zhruba osmi stovek stálých zaměstnanců nadace má však k systému přístup dalších asi 7 tisíc lidí. Přehled všech zveřejněných dokumentů si můžete prohlédnout zde, kde jsou tematicky rozděleny. Vzhledem k velkému objemu zveřejněných souborů přinesou následující dny zcela jistě další odhalení ze zákulisí „velké politiky“.

Hackeři, kteří zveřejnili dokumenty, se popsali jako „američtí aktivisté, kteří chtějí zveřejnit pravdu o tom, jak USA přijímají rozhodnutí a jaké jsou klíčové elementy amerického politického života“. Americká média však tvrdí, že za zveřejněním jsou ruské tajné služby, neboť únik dat prý nese „stejné známky jako zveřejněné dokumenty demokratické strany“.

Samotný George Soros zůstává kontroverzní postavou. V Británii mu přezdívají „muž, který přivedl na mizinu Bank of England“. Nelichotivou přezdívku si finančník vysloužil spekulativním prodejem britské libry v roce 1992, což mu během jednoho dne vyneslo zisk jednu miliardu dolarů (zhruba 24 miliard Kč) – samozřejmě na úkor Bank of England.

Některé ze zveřejněných faktů nevzbudí příliš pozornosti – své filantropické aktivity ani názory miliardář neskrývá. Hacknuté soubory tak spíše prozradí pozadí fungování a financování konkrétních projektů a globální agendu finančníka George Sorose.  

escobar2011 ( 15. srpna 2016 14:47 )

Mám tomu rozumět tak, že politici jsou loutky a tento pán a dalších několik desítek dalších jsou loutkáři ...? Impresário cirkusu ... ve kterém si platíme drahé vstupné a zároveň jsme za levné klauny ...

Zobrazit celou diskusi