Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zrádce, nebo hrdina? Ministr Herman po Sudetech přišel o tweety

Autor: Jaroslav Šimáček, zst - 
16. května 2016
19:04

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) se o víkendu postaral o jedno poprvé. Jako první představitel české vlády navštívil sjezd sudetských Němců v Norimberku, kam soukromě zavítal už opakovaně. Podle šéfa Strany práv občanů Jana Veleby je to „zrádce“, podle jednoho z očitých svědků Michala Berga (Strana zelených) mu pamětníci tleskali ve stoje se slzami v očích. V pondělí mu pak kvůli tomu hackeři napadli účet na Twitteru.

Někdejší šéf ústavu pro studium totalitních režimů a dnes ministr kultury Daniel Herman vystoupil v neděli na 67. sjezdu sudetských Němců. „Milí krajané,“ oslovil Herman sudetské Němce a jejich předseda Bernd Posselt se rozplýval, o jak historický moment jde.

Nacistická zvěrstva a v reakci na ně divoký odsun německých obyvatel po válce z Čech a Benešovy dekrety s odsunem spojené jsou dodnes palčivými kapitolami v česko-německých vztazích.

Herman se však rázem dostal pod palbu kritiků. Dočkal se ale i zastání. „Ač mám vůči jeho pojetí úřadu své připomínky, tak jeho projev jako vůbec prvního ministra české vlády na Sudetoněmeckých dnech musím pochválit. Ale moje pochvala v tomto směru nic neznamená – mnohem důležitější je toto gesto ze strany české vlády pro ty poslední z pamětníků poválečných událostí, kteří Hermanovi tleskali ve stoje, se slzami v očích,“ napsal o Hermanově vystoupení a následných reakcích na sociální síti místopředseda Strany zelených Michal Berg.

Hackeři útočí: Sobotka, Babiš... A teď i Herman?

Necelých 24 hodin po projevu se ministr zařadil po bok premiéra Sobotky (ČSSD) či vicepremiéra Babiše (ANO). I on měl totiž „tu čest“ s hackery. Z jeho účtu na Twitteru zmizely kvůli nedělnímu projevu některé příspěvky. „Zase nová zkušenost,“ povzdechl si Herman poté, co útok objevil. Ano týká se to mé návštěvy Norimberka, potvrdil pak sms zprávou Blesk.cz.

Zkuste dvojí zajištění - nejen pomocí hesla, ale i kódem, který Vám systém pošle SMS na mobil,“ radila ministrovi na sociální síti členka konkurenční TOP 09 Dana Lapáčková.

Při útoku na účet premiéra naopak tweety na Sobotkově profilu přibývaly. Jednalo se především o protiuprchlická hesla. Sobotka pak přišel také o část své elektronické korespondence, stejně jako vicepremiér Babiš. Jeho poštu chtěli hackeři dokonce zpeněžit.


„Zrádce Herman,“ bouřil Veleba a vzpomněl na Zemana v Moskvě

Jiného názoru je však šéf SPO Jan Veleba. Herman je podle něj „zrádce“ a stejně jako šéf KSČM Vojtěch Filip vyzval ministra dokonce k tomu, aby odstoupil.

„Mě toto pobouřilo. Hlavní důvod je ten úvod jeho projevu, kde účastníky toho srazu označil výrazem ‚Milí krajané‘. Za zrádce jsem ho označil proto, že jsem vyšel z materiálu prezidenta republiky Edvarda Beneše, který prorokoval, že přijde doba, kdy přijdou lidé, kteří budou Benešovy dekrety co se týká sudetských Němců relativizovat, omlouvat se, a nazval tehdy v tom materiálu tyto lidi jako zrádce. Mám na to úplně totožný názor,“ vysvětloval Blesk.cz Veleba.

„Označit ty, kteří byli pátou Hitlerovou kolonou, kteří se podíleli na pogromech proti českým lidem v pohraničí, jako ‚Milí krajané‘, to je pro mě absolutně nepřijatelné,“ pokračoval.

67. sjezd sudetských Němců v Norimberku: Daniel Herman, šéf sudetských Němců Bernd Posselt a Horst Seehofer 67. sjezd sudetských Němců v Norimberku: Daniel Herman, šéf sudetských Němců Bernd Posselt a Horst Seehofer | EPA

Veleba upozornil, že on sám se narodil v roce 1947, ale jeho otec aktivně pomáhal partyzánům a byl členem svazu protifašistických bojovníků. „Netvrdím, že by se ta minulost měla neustále oživovat, ale on ji znovu tady tímto výrokem oživil, protože vzbudil oprávněné emoce těch lidí, kteří třeba byli vyhnání z pohraničí. Oni ještě existují, oni ještě žijí,“ uvedl Veleba.

A pro Blesk.cz dodal: „Jsem si jist, že pan ministr Herman překročil určité meze, rozfoukal rány, ale mně osobně na tom vadí ještě jedna věc. Každý si pamatuje, když 9. května loňského roku prezident republiky jako jediná hlava státu jel uctít do Moskvy památku porážky německého fašismu, tak jaká se strhla mediální smršť proti němu. To na jedné straně. Na druhé straně ministr české vlády dělá toto.“

Opoziční politici se Hermana zastali. I Kalousek

Ministra Hermana se však zastal i šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. „Vzhledem ke gejzíru nadávek na sítích cítím povinnost nahlas říct, že souhlasím se vším, co říkal D. Herman v Norimberku,“ uvedl na Twitteru.

Osobně se sjezdu v Norimberku účastnil první místopředseda Kalouskovy TOP 09 Marek Ženíšek. „Pan ministr měl pověření celé vlády, pokud je mi známo, o to víc je to důležitější. Zejména potom, co vidím, jak někteří ho za to dehonestují, považuji za nutné se ho zastat a oceňuji tento krok, který vede k usmíření. V 21. století není jiné cesty, než si říkat pravdu na obou stranách, v upřímnosti, v odvaze, a nikoli v tom, co si asi někteří představují, a to je zkrátka spolu nekomunikovat,“ řekl Blesk.cz.

Také Berg stojí dál při Hermanovi. „Poprvé tam oficiálně vystoupil zástupce české vlády a tím nastala nová kapitola vztahů česko-německých ve vztahu k sudetským Němcům. Důležité bylo i to, že se nejedná pouze o aktivitu jedné strany nebo nějakého jednoho politika, ale že je to aktivita celé vlády, kterou oceňovali, ale oceňovali i to, že tam jsou zástupci opozičních stran – byli tam zástupci TOP 09 a my jako zelení. Pro ně je důležité, že se tu společenskou shodu na té otázce po dlouhých letech daří hledat,“ uvedl Berg pro Blesk.cz.  

67. sjezd sudetských Němců v Norimberku: Vystoupila i folková skupina Javorník z Nového Jičína 67. sjezd sudetských Němců v Norimberku: Vystoupila i folková skupina Javorník z Nového Jičína | ČTK

„Asi se nedá očekávat, že u komunistů nebo jim podobných partají se bude tohle setkávat s porozuměním, ale myslím si, že drtivá většina příznivců nebo zástupců ostatních stran už to bere za věc, která je normální, že bychom spolu měli komunikovat na přátelské úrovni a dívat se do budoucnosti. Toho bohužel komunisti nejsou vůbec schopni. Ale myslím si, že oni jsou právě jen drobná výjimka, která si důležitost této situace vůbec nedokáže uvědomit,“ poznamenal Berg ke kritice Filipa či Veleby.

Herman: Bylo na čase. Bělobrádek letěl do USA

Ministr Heman zaujal jednoznačný postoj. Podle něj bylo jednoznačně na čase na sjezdu sudetských Němců vystoupit. „Kdyby nebylo komunistů, kteří to brzdili a dodneška mají zastydlou mentalitu v minulosti, tak to bylo jistě dříve,“ míní.

„Herman v Norimberku je dobrá volba. Je potomek obětí nacismu, NJ + 700. výročí Karla IV. Já nemohl, odlétám dnes do USA,“ uvedl ve zkratce šéf KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek na Twitteru. Zmínil přitom i Hermanovu němčinu, ve které ministrův projev zazněl.

Bělobrádka v Norimberku zastoupil Arnošt Marks, manžel ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD), toho času náměstek místopředsedy vlády pro vědu a inovace.

Sudetští Němci jako uprchlíci

„Zelený“ Michal Berg, který kryje záda novému předsedovi strany Matěji Stropnickému, vyrazil do Norimberku proto, že chtěl navázat na činnost předchůdce Stropnického Ondřeje Lišky ve vztahu k sudetským Němcům.

Vedle toho na sjezdu však rezonovalo i jiné ryze aktuální a celoevropské téma – uprchlická krize. „To téma rezonuje i ve vnitřní politice sudetských Němců velmi výrazně,“ potvrdil Blesk.cz Berg. „Mělo to dvě roviny. Jedna byla ve snaze hledání paralel mezi tím, jak sudetští Němci byli v pozici uprchlíků, když po válce přišli do Německa, a hledalo se, co to má společného se současnou situací a v čem se to liší,“ zmínil Berg.

67. sjezd sudetských Němců v Norimberku: Bavorský kancléř Horst Seehofer 67. sjezd sudetských Němců v Norimberku: Bavorský kancléř Horst Seehofer | ČTK

Vzpomenul však i vystoupení bavorského kancléře Horsta Seehofera. „Pan Seehofer se tomu věnoval dejme tomu polovinu svého času, kdy se snažil vysvětlit a obhájit tu svoji pozici, která je u nás v Česku dávána za nejostřeji vystupující vůči kancléřce Merkelové. Snažil se vysvětlit, že když si postavíme jeho proslov a argumenty vedle argumentů některých našich politiků, kteří jsou proti jakékoli pomoci uprchlíkům, tak to mnohem víc ukazuje, že Bavorsko, přestože je hodně zaměřeno na to, aby už žádní uprchlíci do Německa nepřicházeli, zároveň už pomohlo deseti až statisícům lidí. Jejich argumenty jsou mnohem relevantnější,“ pokračoval Berg.  

„Svaz mladých sudetských Němců měl na sjezdu i diskusi se syrským uprchlíkem a snažili se to téma pojmout více otevřeně, ale pan Seehofer se vůči tomu i trochu ohradil,“ dodal.

Během sjezdu byla předána i Evropská cena Karla IV. lucemburskému knížeti Hansi Adamovi II. „Zejména oceňuji jeho pohled na Evropu. To, co on tam říkal o jednotě Evropy v současné době, která může být narušena i takovými věcmi, jako je třeba nepřátelství mezi sudetskými Němci a Čechy. Pokud se to podaří odstranit, tak to jednotu v Evropě posiluje a to jsou dnes důležité věci, zabývat se tím, co nás spojuje, a nikoli tím, co nás rozděluje,“ komentoval to pro Blesk.cz Ženíšek.      

zlymikes ( 9. července 2016 21:30 )

Toho pána už označil prezident Beneš ve svém odkazu cituji část - Vědom si neblahých zkušeností našeho národa, zejména z druhé světové války, zanechávám vám odkaz, ve kterém vás varuji před možnými pozdějšími požadavky za znovuosídlení našeho pohraničí sudetskými Němci, kteří byli po právu na základě mých dekretů z naší republiky odsunuti. Může se stát, že mé dekrety, vydané z rozhodnutí vítězných mocností druhé světové války, budou s odstupem času revanšisty prohlašovány za neplatné. Může se stát, tak jako v minulosti, že se najdou Čeští vlastenci, kteří se budou sudetským Němcům za jejich odsun omlouvat a že budou nakloněni otázce jejich návratu. Nenechte se oklamat a jejich návratu nedopusťte. Hitlerové odchází, avšak snaha o ovládnutí Evropy Německem zůstává. Mohou se najít vlastizrádci, kteří budou opět usilovat i o odtržení Slovenska od České republiky.

Rudolf Gedeon ( 21. května 2016 13:35 )

Děkuji premiéru, panu Sobotkovi za naději do jednadvacátého století a dále pak panu Hermanovi za jeho lidský a vstřícný postoj k přítomnosti a tím i k budoucnosti ČR. Mne přepadli v roce 1968 sovětští komunisté a prostřednictvím zdejších mne nutili žít v totalitě do mých 33 let. Němci jsou naši přirození sousedé na rozdíl od sovětů.

XLADI ( 17. května 2016 06:44 )

Typickej lidovec, není se čemu divit. Kdyby ho pozvali do pekla, tak by taky jel

dietr ( 16. května 2016 22:56 )

Kdyby se omluvil za to, že sudeťáky naložili do špatného vlaku, tedy ne na západ ale na východ, to bych pochopil. Stačilo, že se Havel omluvil těm, co za protektorátu pomáhali čechům. Jenže ti určitě nehřímají každoročně na sudetoněmeckém sjezdu a neplivou na český národ. Herman je tajtrdlík, který řekl němcům jen to, co chtěli slyšet.

19jirka74 ( 16. května 2016 21:57 )

Odvaha tam jet. Sobotka,Babiš a jiní i levičáci by tam strachy nejeli,aby neztratili body u voličů. Pouze to co přináší body!!! Tak to dělají i jinde.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa