Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Milí krajané.“ Herman potěšil sudetské Němce a zkritizoval české komunisty

Autor: simao, ČTK - 
15. května 2016
13:20

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) se stal vůbec prvním českým vládním představitelem, který osobně vyrazil na sjezd sudetských Němců a vystoupil tam s projevem. Bernd Posselt a další byli v Norimberku nadšeni, Hermana odměnili bouřlivým potleskem. Došlo i na lítost za poválečný odsun Němců. Po projevu ale také na reakci na šéfa KSČM Vojtěcha Filipa, který žádal Hermanovu hlavu.

Herman projev přednesl v němčině a už úvodním oslovením sudetských Němců „milí krajané“ si získal přízeň zhruba 3000 přítomných. Ve své řeči připomněl své zkušenosti s vysídleným pohraničím a vyjádřil přesvědčení, že jen usmíření mezi Čechy a sudetskými Němci může položit základ pro budoucí spolupráci.

Jeho slova ocenili přítomní na 67. sudetoněmeckém sjezdu bouřlivým potleskem. V projevu připomněl Herman nacistické zločiny, ale i násilnosti Čechů při poválečném odsunu německy mluvícího obyvatelstva. Vyjádřil nad událostmi lítost.

Herman: Hrůzná touha po pomstě a odplatě

Herman na sjezdu uvedl, že identitu Čech, Moravy a Slezska po staletí utvářeli kromě Čechů i Němci, Poláci, Židé či Romové, ale tragické události 20. století svazky narušily, zpřetrhaly, některé i zničily.

„Vztahy mezi Čechy a Němci pustošily zločiny nacionálních socialistů, které se děly ve jménu německého národa vůči národu českému. Ale to nebyl konec. Neboť touha po pomstě a po odplatě za tyto válečné zločiny na sebe vzala hrůznou podobu ve zločinech ze strany části českého obyvatelstva vůči německy mluvícím spoluobčanům na sklonku války,“ říkal Herman v projevu.

„Přijímám slova lítosti nad činy některých z vašich předků v minulosti. A vyslovuji hluboké politování z naší strany nad tím, co učinili před sedmi desetiletími někteří z našich předků a co narušilo naše staleté soužití,“ dodal český ministr.

Komunistu Filipa „odpálkoval“

Svou účast Herman následně obhajoval i před českými novináři. „Já jsem přesvědčený, že skutečně na čase bylo. Na francouzsko-německém dialogu a smíření vidíme, že těch 40 let zpoždění kvůli komunistickému režimu tady bylo. Kdyby nebylo komunistů, kteří to brzdili a dodneška mají zastydlou mentalitu v minulosti, tak to bylo jistě dříve. Ale je dobře, že to bylo dnes,“ uvedl.

Ministrovu účast na sjezdu ostře kritizovala KSČM. Její předseda Vojtěch Filip ve čtvrtek kvůli tomu vyzval Hermana k rezignaci. „Komunistická strana měla svůj sjezd, pan předseda obhajoval svůj mandát a potřeboval témata,“ dodal Herman s tím, že je podle něj dobře, že komunisté zůstávají v české politice izolovaní.

Posselt: Historický moment

Podle nejvyššího představitele Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL) Bernda Posselta Hermanova přítomnost na sjezdu znamená, že česká vláda odmítla princip kolektivní viny uplatněný při poválečném odsunu německojazyčné menšiny.

„To, co jsme zažili, byl historický moment,“ řekl Posselt po Hermanově projevu. Připomněl, že ministr kultury přijel na sudetoněmecký sjezd jako oficiální zástupce české vlády. „Proto má to, co dnes bylo řečeno, mimořádný význam. Bylo to jasné odmítnutí nejenom vyhnání, ale i principu kolektivní viny, který tak zamořil dvacáté století,“ řekl Posselt.

Připomněl, že i někteří sudetští Němci měli svůj podíl na nacistických zločinech a že on sám už kvůli tomu prosil Čechy o odpuštění. „Kdo je připraven dostát své odpovědnosti, jako to udělal Daniel Herman, jako to dělá česká vláda a jako to děláme i my sudetští Němci, neoslabuje se. Teprve ten, kdo si zamete před vlastním prahem, je připraven ke skutečnému partnerství v srdci Evropy,“ dodal Posselt.

Sjezdu se zúčastnili i další Češi. Včetně manžela ministryně Marksové

Sjezd sudetských Němců začal v Norimberku v sobotu, v den 700 let od narození Karla IV. A tak i Němci na českého krále a římského císaře zavzpomínali. „Karel IV., tento velký evropský panovník, představuje jako nikdo jiný propojení Norimberku a Prahy a to, že Bavorsko a Čechy patří dohromady,“ uvedla bavorská zemská ministryně pro sociální věci Emilia Müllerová.

„Karel IV. je dodnes symbolem pro obě jazykové skupiny v českých zemích. Mluvil německy i česky, jeho němečtí a čeští poddaní ho měli stejně rádi,“ uvedl předseda bavorského sudetoněmeckého sdružení Steffen Hörtler.

Zahájení sudetoněmeckého sjezdu se zúčastnila zhruba tisícovka lidí. Mezi návštěvníky sjezdu se objevili již v sobotu zástupci české politiky, mimo jiné bývalý místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček (ČSSD), poslanec Daniel Korte (TOP 09) nebo nebo náměstek místopředsedy vlády pro vědu a inovace Arnošt Marks.

eda22 ( 16. května 2016 09:47 )

Jak to souvisí s násilím českých psychopatů a kolaborantů na bezbranných Němcích po válce?

salto ( 16. května 2016 09:15 )

Ano, zbožní křesťané kritizují komunisty a notují si s potomky sudeťáků, jejichž předkové měli jediné přání: zpět do říše. Tak milí potomci respektujte přání svých otců a dědů a tetelte se blahem že v říší (v poněkud skrovnější podobě) už jste

salto ( 16. května 2016 09:11 )

Část Čechů měla být vybita, část poněmčená a zbytek měl být zotročen v novém životním prostoru pro Němce na východě. Již při rozbití Československa mnichovským diktátem "bezbranní" Němci využili své síly a převahy (pro připomenutí - ČSR měla hranici s Německem od cca Bratislavy až k Ostravě)

majojo ( 16. května 2016 00:30 )

Válku jednoznačně vyhrál Hitler, to je dnes docela očividné. A pan Herman je dost velkej bezcharakterní slizoun.

eda22 ( 15. května 2016 23:35 )

Jak to souvisí s násilím českých psychopatů a kolaborantů na bezbranných Němcích po válce?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa