Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

„Nejsou to pohrobci nacistů.“ Sobotka se zastal sudetských Němců a Hermana

Autor: val - 
21. května 2016
10:35

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se snaží krotit vášně, které vyvolal jeho vládní kolega Daniel Herman (KDU-ČSL). Ministr kultury minulý týden promluvil jako vůbec první přestavitel vlády na sudetoněmeckém shromáždění. V rozhovoru pro Právo Sobotka uvedl, že se jedná o reakci na pokrok ve zlepšování vzájemných vztahů, sudetské Němce podle něj nelze vnímat jako pohrobky německých nacistů.

Poválečný odsun sudetských němců a jejich následné neutichající zápolení o území jsou v českoněmeckých vztazích velmi citlivé téma. Do vosího hnízda nedávno bodl ministr kultury Daniel Herman, když vůbec jako první český ministr oficiálně dorazil na sudetoněmecký sněm. Velká část politiků jej za to odsoudila.

Ne tak předseda české vlády Bohuslav Sobotka, který se „svého“ ministra zastal. „Je to reakce na pokrok ve zlepšování vztahů ve střední Evropě. Sudetští Němci učinili několik vstřícných kroků, které já pokládám za důležité,“ uvedl v rozhovoru pro Právo a dodal, že to nicméně neznamená, že bychom nevnímali dějiny tak, jak se doopravdy staly – tedy že to byli Češi, kdo jako první musel utíkat z pohraničí do vnitrozemí.

67. sjezd sudetských Němců v Norimberku: Daniel Herman, šéf sudetských Němců Bernd Posselt a Horst Seehofer 67. sjezd sudetských Němců v Norimberku: Daniel Herman, šéf sudetských Němců Bernd Posselt a Horst Seehofer | EPA

„To, že se ministr Herman zúčastnil sjezdu v Norimberku, je důkazem, že se chceme orientovat na budoucnost. Je to úkol naší generace, abychom hledali společnou řeč. Rizik, před kterými Evropa stojí, je mnoho. Potřebujeme spojence, abychom je zvládli,“ okomentoval cestu ministra kultury a doplnil, že „rozhodně nelze vnímat sudetské Němce jako nějaké pohrobky německých nacistů,“.

Hermanův víkendový počin vyvolával pozornost po celý týden. Ministr v reakci na vlnu kritiky prohlásil, že mu cestu kromě Sobotky posvětil také prezident Miloš Zeman, jeho mluvčí Jiří Ovčáček označil takové tvrzení za šokující.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

stacho ( 11. července 2016 15:48 )

Co dodat, vlastizrádci by měli viset.....

sendrasak ( 21. května 2016 20:14 )

Ty taky ne, hubu máš střídavě zaraženou v Zemanově a Putinově pr.deli.

mistr_yoda ( 21. května 2016 15:27 )

Bys potřeboval na převýchovu do koncentračního tábora, ***e.

eda22 ( 21. května 2016 13:55 )

Dobře Sobotka. Stále víc potvrzuje, že je nejlepším premiérem v historii ČR.

vratislav_mynar ( 21. května 2016 13:14 )

Já jsem jeden z těch, kteří si myslí, že Češi v letech 38 až 45 promarnili svou příležitost k vybudováni Nové Evropy. A myslím si, že za nevybudování Nové Evropy v letech 39 až 45 zaplatí celé původní obyvatelstvo Evropy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa