Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sobotka bere ministry do Izraele. Stropnický neletí, jeho protějšek rezignoval

Autor: Jaroslav Šimáček - 
21. května 2016
06:49

Řadu ministrů bere o víkendu na mezivládní konzultace do Izraele premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ve vládním speciálu však nakonec nebude sedět ministr obrany Martin Stropnický (ANO). A to kvůli rezignaci jeho protějšku. Půjde již o čtvrté konzultace, které česká vláda nemá jen tak s někým. Blesk.cz bude vše sledovat přímo na místě - v Jeruzalémě. Co se bude řešit především? 

Z řad ČSSD premiér Bohuslav Sobotka, ministři Jan Mládek, Svatopluk Němeček, Michaela Marksová a Kateřina Valachová, z řad ANO Karla Šlechtová a Richard Brabec, z KDU-ČSL Daniel Herman. Tak vypadá složení české vládní „mise“, která míří do Jeruzaléma na mezivládní konzultace.

Na palubě vládního speciálu, který v sobotu odlétá z vojenského letiště v Praze-Kbelích, nakonec nebude Martin Stropnický (ANO). Jeho účast nabourala rezignace izraelského ministra obrany Moše Jaalona. Oznámil ji v pátek, tedy den před odletem české výpravy.

Nejde o první komplikaci během domlouvání česko-izraelské mezivládní schůzky. Původně se mělo jednat v Praze, kabinet premiéra Benjamina Netanjahua však nakonec přiletět nezvládl a omluvil se. Rázem tak byla řada na Sobotkově partě.

Izraelský ministr obrany Moše Jaalon (vpravo) oznámil rezignaci. Izraelský ministr obrany Moše Jaalon (vpravo) oznámil rezignaci. | Reuters

Končící ministr: Postavil se proti vojákovi, který zastřelil ležícího

Český premiér s ministry vyráží do Izraele v době, kdy tamní vláda není kompletní. Proč izraelský ministr obrany Jaalon skončil? „K mé velké lítosti jsem měl v poslední době s premiérem, několika členy vlády i s poslanci náročné spory ohledně zásadních témat a profesionality,“ vysvětloval Moše Jaalon v izraelské televizi.

Nahradit by ho mohl exministr zahraničí a zastánce tvrdého postupu proti Palestincům Avigdor Lieberman, kterému tento post již premiér Netanyahu nabídl. Zkušený šéf obrany Jaalon rezignoval dle svých slov kvůli nedostatku důvěry, ministrem byl od roku 2013. Kritice však čelil i z části vlády a také společnosti za to, že se postavil na stranu těch, kteří odsoudili nedávné zastřelení palestinského útočníka.

Šlo o incident v Hebronu, kde dva Palestinci zaútočili s noži na izraelské vojáky na kontrolním stanovišti. Jeden z nich Palestince zabil v momentě, kdy útočník již ležel na zemi. „Ten terorista ještě žije, ten pes,“ říká izraelský voják na záznamu, který unikl na veřejnost. Právě Lieberman jeho čin schvaloval, zatímco Jaalon byl proti: „Šlo o čin vojáka, který udělal něco špatného, ne o čin hrdiny.“

Jaalon však patrně skončil i z jiného důvodu. Netanjahu Liebermana potřebuje kvůli vytvoření širší pravicové vládní koalice. Ta měla doteď v parlamentu (Knéset) jen velmi těsnou většinu 61 ze 120 křesel, nyní si o 6 křesel Liebermanovy strany Izrael, náš domov polepší a budou v ní již všechny izraelské pravicové strany.   

Golanské výšiny zajímají i Zemana

I když ministr Stropnický do Izraele neletí, jednat o něm bude. A to s prezidentem Milošem Zemanem. Toho prý zajímá případné vyslání českých vojáků na Golanské výšiny. Ty jsou Izraelem okupované od vítězství v šestidenní válce nad arabskými agresory v roce 1967.

Leží na severu země a jde o oblast přímo sousedící s rozvrácenou Sýrií, kde operuje Islámský stát. Do boje proti němu prezident Zeman čas od času burcuje. Na závěr návštěvy Olomouckého kraje uvedl, že i když se ministerstvo obrany nechalo slyšet, že čeští vojáci do mírové mise OSN na Golany nevyrazí, protože Češi prý měli být nasazeni přímo v Sýrii, šéf jeho hradního zahraničního odboru Hynek Kmoníček má jiné informace.

Od Stropnického chce Zeman slyšet jeho verzi. „A protože v tomto případě jen jeden ze dvou může mít pravdu, tak vyslechnu, na čí straně je pravda, a potom se vyjádřím,“ uvedl prezident.

Izrael jako vzor pro bezpečnost

Izrael jako takový je přitom pro Česko vzorem bezpečnosti. Proč, na to reagoval nedávno i ministr vnitra Milan Chovanec, který v březnu navštívil Tel Aviv i Jeruzalém.

O své návštěvě promluvil mj. nedávno při konferenci k Auditu národní bezpečnosti. „Já jsem nedávno navštívil stát Izrael, kde jsem měl možnost mluvit se šéfem Mosadu, s oběma ministry, kteří se zabývají vnitřní bezpečnostní. Já si myslím, že Izrael je případem země, která musí o svoji bezpečnost velmi dbát a že to je země, která je velmi daleko právě při testech své odolnosti, nastavení své odolnosti proti hrozbám a oni jsou samozřejmě bohužel testováni těmi hrozbami napřímo téměř každý den,“ upozorňoval Chovanec.

Izrael disponuje řadou moderních technologií, z nichž pozornost zaujímá např. nákladný, ale účinný obranný raketový program Železná kopule (Iron Dome), mobilní raketový systém, který likviduje rakety krátkého doletu. Střílené Palestinci. Na ochranu proti raketám středního doletu pak Izrael delší dobu testuje nový systém, tzv. Davidův prak.

Video  Ministr vnitra Milan Chovanec na konferenci k prvním poznatkům Auditu národní bezpečnosti  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Češi budou v Izraeli jednat o obchodu i výzkumu

Otázkou je, nakolik témata jednání mezi Českem a Izraelem nyní ovlivní neúčast ministrů obrany obou zemí. Právě na bezpečnost měla být část jednání zaměřena.

Dalšími tématy budou třeba obchod či výzkum, součástí výpravy bude i podnikatelská delegace. „Během setkání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem i dalšími členy jeho vlády chceme mluvit především o problematice obrany a bezpečnosti, kde se chceme zaměřit na kybernetickou bezpečnost, vzdělávání, zdravotnictví či cestovním ruchu a kulturních aktivitách,“ uvedl ve čtvrtek premiér Sobotka.

Premiér Sobotka v Jeruzalémě: Mezivládní konzultace ČR a Izrael v listopadu 2014. Vpravo Benjamin Netanjahu Premiér Sobotka v Jeruzalémě: Mezivládní konzultace ČR a Izrael v listopadu 2014. Vpravo Benjamin Netanjahu | Profimedia.cz

„Výsledkem by měla být řada memorand, která budou dokládat další spolupráci mezi našimi zeměmi. Součástí delegace jsou také zástupci podnikatelů, kteří se zde setkají se svými partnery, a věřím, že naváží i nová spojení. Přesto zde i nadále vidím řadu nevyužitých příležitostí a potenciálu pro společné projekty s našimi izraelskými partnery. Doufám proto, že budeme v prohlubování dobrých vztahů pokračovat i do budoucna ku prospěchu obou zemí,“ pokračoval Sobotka.

Na rozdíl od prosince 2014 nebude součástí výpravy vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Ten je nyní na další pracovní návštěvě v USA. Česko však má v Izraeli vůbec první vědeckou diplomatku - Delanu Mikolášovou. Jde o pilotní projekt, další vědečtí diplomati by však podle Bělobrádka měli následovat - ideálně ve Spojených státech či Německu.

České konzultace: S Izraelem, Slovenskem, Polskem

Vládní konzultace, k jakým v Jeruzalému dojde, nejsou tak obvyklé. Česká vláda na ně vyráží se svými kolegy ze Slovenska či Polska.

S Izraelci však také již proběhnou poněkolikáté, konkrétně počtvrté. „Je to už více než čtvrtstoletí, kdy jsme obnovili naše diplomatické vztahy se Státem Izrael, tedy se zemí, se kterou nás pojí řada historických a kulturních vazeb. Jsem velmi rád, že se za tu dobu stal naším významným partnerem, a to nejen v oblasti byznysu, kde je pátou nejvýznamnější mimoevropskou zemí z hlediska zahraničního obchodu ČR, ale i například v oblasti vědy a vzdělávání,“ vysvětluje premiér Sobotka. A chválí si vzájemné úzké partnerství a nadstandardní vztahy.

Českého premiéra čeká také setkání s izraelským prezidentem Reuvenem Rivlinem. Během nabitého programu dojde i na kulturní vsuvky - zasazení pamětního stromu od horou Mt. Herzl či návštěva Izraelského muzea. 

Česká vláda v Jeruzalémě: Mezivládní konzultace ČR a Izrael v listopadu 2014 Česká vláda v Jeruzalémě: Mezivládní konzultace ČR a Izrael v listopadu 2014 | Profimedia.cz

S premiérem letí i podnikatelé

Podnikatelskou misi do Izraele povede viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Stanislav Kázecký. Půjde o zástupce 30 podniků zaměřených zejména na dopravní strojírenství, letecký průmysl, nanotechnologie, ale třeba i kybernetickou bezpečnost.

V Jeruzalémě se zúčastní Česko-izraelského obchodního fóra. Mimo EU přitom patří Izrael mezi nejdůležitější trhy a obrat vzájemného obchodu činil v minulém roce 933 milionů dolarů.

„Izraelský trh má pro nás obrovský potenciál a vzájemné obchodní příležitosti musíme dostatečně využít,“ říká Kázecký a dodává: „Chtěli bychom navázat intenzivnější spolupráci zejména v obranném průmyslu, automobilovém průmyslu, energetice, strojírenství, ochraně životního prostředí a ve vodním hospodářství, ale i ve farmacii, zdravotnictví, lázeňství a hotelnictví. V neposlední řadě jde o oblast ICT (informační a komunikační technologie - pozn. red.), kde si Izrael drží světově první místo.“

cid2000 ( 25. května 2016 11:18 )

Zase se vrátila doba,kdy kdejaký moderáturek,kdejaká Mini Free Cool In sluníčková kavárenská hvězdička dostane naopak velký mediální prostor,aby mohla hanit a nakopla Prezidenta naší země Zemana!Je to módní,...defacto jsou pořadníky od vedení státní televize,rozhlasu se hlásit k napadení Prezidenta!Nikoho nezajímá,že jej poprvé v historii země zvolili občaní svobodně!Tím více to štve knížecí bakkallovskou Pražskou nacisitickou kavárnu kolaborantů,kterým Prezident Beneš sebral po 2.sv.válce majetek za zradu národa!Čím více lžou,tím více jim lidi už nevěří!Češi jsou švejkové ponaučeni totalitou nikomu nedůvěřovat a nevěřit tomu co se veřejně masivně hlásá v Tv,rozhlase a internetu!Dnes je hrdina člověk co musí makat,má rodinu,děti,musí odvádět daně a tihle knížecí zločinní sluníčkáři mu šlapou po hlavě,po důstojnosti,okrádají ho a nutí jej sloužit jejich jedinečné pokřivené předělané havlo-pravdě,jejich názoru s USA,banderiovci,ISIS,Turky na věčné časy proti Rusku za každou nesmyslnou cenu, proti historii výsledkům 2.sv.války,proti Syrskému lidu,rozvrátit státy,které nechtí poslouchat americkou C.I.A. jako Srbsko,nechtí dovážet fanaticky hordy miliónů muslimských migrantů bez kontroly atd!Tihle zrádci sluníčkáři nechtí již vlastní národ,vlastní historii,.....jsou to zmetci co usilovně pracují na zničení historie Evropských národů,kultůr,křesťanských tradic.....navíc preferují ve velkém uvádět se na veřejnosti,že ten či onen politik,velvyslanec,herec,zpěvák je homosexůál,přinejmenším bisexuál!Heterosexuální klasická rodina je v dnešní době špína a nuda!!Je velice populární TOP VIP se chlubit jinou sexuální orientací a dávat to módně na odiv všem!Kdo není teplomet je OUT ve společnosti těchto sluníčkářů!Prý to je kreativní,krásné a svobodomyslné!Svět se řítí do s.r.a.č.e.k. s takovou bandou co nám vládne se slabým ustrašeným Premiérem země,který se nechává jen hladit po hlavičce do samého vyhlazení od Angely I. Šílený i Izraele!

bezodkladne ( 21. května 2016 10:08 )

V Izraeli jsou naši ministři už jako doma. To není měsíc,aby tam někdo z nich neletěl. Asi je tam dobře hostí 😉

hejhej ( 21. května 2016 09:04 )

To se jim to lítá, za naše peníze. Bělobrádek několikrát v roce v USA, nyní do Izraele. Kde jste ještě Sobotko a ministři nebyli, aby jste stihli výlety zadarmo do ukončení vašich mandátu ????

miko ( 21. května 2016 07:57 )

kdyby se radši starali o to co se děje tu , cestovní kancelář značka vládní úřad dobře funguje, kampak se podívají příště, kdepak ještě nebyli

jezibababa ( 21. května 2016 07:56 )

Pokud se týká Izraele a jeho bezpečnostních opatření, tak nekritizuj Izrael. Pleteš si příčinu s důsledky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa