Koupání pod Alpami

Alpsky čistou vodu tu v létě vyhřeje sluníčko na teplotu přes 25 stupňů.
Autor: archiv
Jezera Bled a Bohinj najdete jen pár desítek kilometrů od italské a rakouské hranice, na dohled od majestátního Triglavu. Alpsky čistou vodu tu v létě vyhřeje sluníčko na teplotu přes 25 stupňů a je tak průhledná, že si vidíte nejen nohy, ale i deset metrů pod nimi. V jezeře Bohinj se přitom můžete koupat mezi horskými vrcholky, na romantický Bled pod patronátem Unesco zas shlíží hrad a kostelík na malém ostrůvku. Tomu, kdo se na ostrov dostane a třikrát zatáhne za provaz uvnitř, se prý dokonce splní jedno přání. Pokud se tu zastavíte, nesmíte vynechat vodopád Savica poblíž Bohinjského jezera, koupání v minerálních (23 °C – 28 °C) pramenech u jezera Bled ani divokou soutěsku Vintgar jen 4 kilometry od Bledu. Milovníci cukrovinek jistě ocení místní zákusek krémeš, který byl prý vynalezen právě zde, v kuchyni Hotelu Park na břehu jezera.

Světoznámé jeskyně

Krásu jeskyně obdivoval před 200 lety i Ferdinand I.
Autor: archiv
Krásy Slovinska se nachází nejen vysoko v horách, ale i hluboko pod zemí. Z mnoha místních jeskyní jsou nejznámější ty poblíž dálnice vedoucí z Ljubljany na chorvatské pobřeží – Škocjanske jame a Postojnska jama. Každá z nich je přitom úplně jiná. V jeskyni Škocjan je strop místy až 146 metrů vysoký a člověk se tu cítí menší než mravenec. Postojnska jama má zase labyrint chodeb dlouhý 24 kilometrů. Je to nejznámější jeskyně světa a turisty tu některými chodbami už 140 let vozí vláček. Obrovské množství útvarů, dómů a bizarních tvarů tu obdivoval už před téměř 200 lety Ferdinand I.

Nejstarší víno

V Mariboru je zajímavé muzeum s nejstarší rodící vinnou révou na světě.
Autor: archiv
Město Maribor řada Čechů jen míjí při cestě do Chorvatska. Procházku historickým centrem si tu přitom můžete okořenit v některém z místních muzeí. Třeba v tom nejznámějším – muzeu vína. „V Mariboru je zajímavé muzeum s nejstarší rodící vinnou révou na světě (zapsaná také v knize rekordů). Odnože této révy rostou od roku 2015 také v jižních zahradách Pražského hradu, kde je i památník slovinského architekta Jože Plečnika,“ doporučuje Michal Kůra ze Slovenija center Praha.

Moderní termály

Jen kousek od Mariboru ve směru na Záhřeb najdete Ptuj nebo Podčetrtek, některá z řady míst, kde se můžete vykoupat ve vyhlášených termálních akvaparcích.
Autor: archiv
Jen kousek od Mariboru ve směru na Záhřeb najdete Ptuj nebo Podčetrtek, některá z řady míst, kde se můžete vykoupat ve vyhlášených termálních akvaparcích. Blíže k Maďarským hranicím jich pak najdete celou řadu. Třeba Terme 3000 v Moravskych Toplicich s tobogánem, který s vámi udělá obrat o 360 stupňů, a řadou dalších vodních hrátek. Další termální akvaparky pak najdete v obcích Banovci, Lendava nebo Radenci.

Alpské scenerie

Slovinské Julské Alpy jsou mnohými považovány za nejkrásnější pohoří v Evropě.
Autor: archiv
Slovinské Julské Alpy jsou mnohými považovány za nejkrásnější pohoří v Evropě. Přes 210 vápencových vrcholků tu na relativně malé ploše překovává 2000 metrů n. m. Mezi největší magnety dobrodruhů tu patří výstup na nejvyšší vrchol Triglav (2864 m n. m.) a řeka Soča ideální pro turistiku a canyoning. Čechy často láká i okolí města Kranj a především vrcholek Grintovec, pod kterým najdete Českou boudu (Češka koča). Tu zde provozuje spolek pražských nadšenců už od roku 1900.

Perla Jadranu

Izola - nádherné přístavní město
Autor: archiv
I Slovinsko má moře. Na 46 kilometrech pobřeží se tu tísní rušný přístav Koper, několik přírodních parků, ale i nádherná přístavní města Izola, Piran a Portorož, která přes léto plní turisté čilým životem. Právě Piran přitom patří k vůbec nejkrásnějším a nejlépe zachovalým starobylým přístavům Jadranu. Zachovalá benátská gotika, uličky, zákoutí a náměstíčka tu vytváří dokonalou atmosféru pro procházky i posezení v kavárně.
Fotogalerie
9 fotografií