Palma La Seu
Autor: archiv
Ostrov zaplavený kvetoucími oleandry, olivovníky, mandloněmi a vinohrady je tak malý, že ho za hodinu a půl přejedete autem, ale tak velký, že ho můžete objevovat celý život. Najdete tu zachovalá středověká města a vesnice, špičkové hotely i rodinné farmy, rozsáhlé písčité pláže, planiny, mokřady plné ptáků i horské soutěsky. A také přes 260 pláží.

Palma nejen za nákupy

Půlmilionová metropole ostrova se mění v létě na rušné velkoměsto. A rozhodně stojí za návštěvu. Spletí křivolakých uliček tu díky architektonickému umění starých mistrů vane chladný větřík i v tom nejparnějším dni. Hned u přístaviště, kde parkují i autobusy jedoucí do města, vás čeká dominanta města, palác Almudaina a přilehlá katedrála světla La Seu. Tu byste rozhodně neměli vynechat. Už jen kvůli obrovskému kruhovému oknu s 11,5 metry v průměru, které rozehrává barvy na podlaze katedrály, nebo kvůli obřímu lustru připomínajícímu trnovou korunu od Antonia Gaudího. Neméně zajímavá je pak kontroverzní a poněkud hororová moderní kaple od Miguela Barceló z roku 2007.

U tohoto olivovníku na Placa de Cort se místní scházejí jako pražané »u koně« na Václavském náměstí.
Autor: archiv
Hlavní třídy Passeig des Born, La Rambla a křivolaké uličky v okolí náměstí Placa Major a Placa de Espana jsou plné lidí, kteří sem vyráží především za nákupy. A většina obchodů se zaměřuje na oblečení. Velké nákupní centrum Corte Inglés na Placa de Espana je pak už jen pro otrlé. Zboží se tu nedělí na jednotlivé obchůdky, ale rovnou na celá patra a ani cenovky se nedrží nijak při zemi.

Posedět na rušných bulvárech můžete i v nespočtu kaváren, z nichž jedny z nejzajímavějších najdete ve španělské síti Cappuccino, která se kromě kávy soustředí i na interiérový design a je to sázka na jistotu na celém ostrově.

Přírodní krásy

Formentor mys
Autor: archiv
Mallorka je vyhledávaná sportovci po celý rok. Kromě pláží totiž nabízí vnitrozemskou planinu vhodnou pro cyklisty po celý rok, kterou obklopují hory. Nejvyšší vrchol Puig Major na západě ostrova má sice jen 1445 metrů, ale zdolat ho z téměř nulové nadmořské výšky je slušný výkon. Zajímavostí severního pobřeží je pak mys Formentor, který patří k tomu nejkrásnějšímu, co na ostrově můžete vidět. Jeho krásy můžete obdivovat při lodním výletu z malebného letoviska Puerto Pollensa, který vás doveze okolo místního majáku a soukromé pevnosti až na nádherné přírodní pláže. Nejkrásnější pohled na Formentor poskytuje vyhlídka vysoko v horách na samé špičce mysu. Vede k ní silnice.

Při výletě na severní nebo východní pobřeží ostrova nesmíte vynechat jednu z místních četných jeskyní. Třeba Dračí jeskyni Cuevas del Drach s podzemním jezerem, barevné Coves D´Arta, Coves des Hams, nebo rozsáhlé Coves de Campanet.

Zábava pro děti

Western Water Park v Magaluf
Autor: archiv
Nejvíce zábavy si děti užijí v okolí Palmy u letovisek Arenal a Magaluf. Najdete tu Palma Aquarium, kde v desítkách bazénů, umělých řek a tůní můžete vidět ryby a další vodní tvory. A prohlídky jsou tu opravdu interaktivní. Se žraloky, nebo rejnoky se tu pod dohledem instruktora můžete i potápět, nebo jen šnorchlovat mezi rybami.

Za výlet stojí i Marineland s vyhlášenou delfíní show. Skluzavky a tobogány všech tvarů a velikostí zas najdete v aquaparcích Western Water Park v Magaluf, nebo Aqualand v El Arenal.

Bezkonkurenčně nejlepší pro rodinu je ale ubytovat se na severním pobřeží v zátokách Pollensa a Alcudia nebo na východě u letovisek Calla Millor, S´Illot nebo Sa Coma. Na rozdíl od přelidněného jihu tu totiž najdete božský klid, výborně vybavené hotely a písečné pláže s pozvolným vstupem do moře. Jednou z nejlepších pláží v tomto ohledu je okolo deseti kilometrů dlouhá Playa Muro se sněhobílým pískem.

Česká stopa: Arcivévoda cestovatel

Palma La Seu
Autor: archiv
Podobně jako Češi milují Karla IV, milují Malorčané Arcivévodu Ludvíka Salvátora Habsburského. Ten vyrůstal v Brandýse nad Labem a měl se připravovat na dráhu správce českých zemí, ale místo byrokracie propadl cestování a vědě. Se svým parníkem Nixe začal na císařské náklady objíždět středomoří a o všem co viděl, si vedl systematické zápisky. A popisoval všechno a do podrobna. Kreslil mapy, líčil krajinu, faunu, floru i zvyky a náčiní místních obyvatel. Získal si tak uznání v biologických, geografických i etnografických kruzích. A na Mallorce z jeho knih čerpají dodnes.

Kromě sídla Miramar na západním pobřeží Mallorky, kde žil se svým sekretářem Vratislavem Výborným a kde je dnes jeho muzeum, si oblíbil také sídlo s'Estaca obklopené vinicemi s původními mallorskými odrůdami vína. To se stalo slavným, když si ho koupil americký herec Michael Douglas.

Ceny

* Rajčata 0,95 eur (26 Kč) /Kg

* Krevety 10,55 eur (288 Kč) /Kg

* Olivový olej Carbonell 3,79 eur (103 Kč) /l

* Pivo SanMiguel (plech) 1,40 eur (38 Kč) /l

* Víno Monólogo 5 Eur (136 Kč) /l

* Salám Chorizo 10,95 eur (299 Kč/Kg

* Sušená šunka 12,90 eur (352 Kč) /Kg

* Půjčení auta (Ford Ka) na 3 dny 87 eur (2375 Kč)

* Půjčení kola na 1 den 8 eur (220 Kč)

* Potápěčský kurz pro začátečníky (15–20 stop) – 90 eur (2456 Kč)

* Hodinový výlet rychlým člunem spojený se šnorchlováním s instruktorem – 40 eur (1092 Kč)

Základní fakta:

Země: Španělsko

Délka letu z Prahy: 2,5 hodiny

Hlavní město: Palma

Jazyk: Katalánština, Španělština

Rozloha: 3640 km2

Musíte ochutnat:

Orchata – mandlové mléko, osvěžující nápoj vyráběný z mandlí

Víte že: Místní specialitou jsou vinné odrůdy Presal Blanc a Giro Blanc, nebo červené Fogoneu a Manto Negro. Jinde je neochutnáte. Vyhlášená vinařská oblast je Binissalem a Santa Maria.

Fotogalerie
13 fotografií