Menorka je ráj pro aktivní dovolenou i bašta přírody, nerušeného klidu a radosti ze života. Více než dvě desetiletí je ostrov biosférickou rezervací UNESCO. Aktivní dovolenkáři tu ocení členité a panenské pobřeží, které tvoří perfektní kulisy pro potápění, lodní výlety, ale i cyklistiku nebo jízdu na koni. Místní španělská kultura s francouzským a britským nádechem zas nadchne milovníky historie i gurmány.

Mahon

Hlavní město Menorky Mahon v sobě snoubí vlivy středomoří s britskou koloniální architekturou
Autor: profimedia.cz
Hlavní město Menorky v sobě snoubí vlivy středomoří s britskou koloniální architekturou. Najdete ji především v historické části města Mahon s kostelem Santa Maria, radnicí i rybím trhem a druhým největším přírodním přístavem Evropy. Odtud můžete podniknout vyhlídkovou plavbu katamaranem s proskleným dnem (cca 12 eur za dospělého, 6 eur za dítě), půjčit si loď i s kapitánem nebo navštívit středověkou galeonu La Pepa.

Ciutadella

Historické jádro Ciutadelly se šlechtickými paláci, katedrálou, radnicí a malebnými uličkami bylo prohlášeno za národní kulturní památku
Autor: profimedia.cz
Jedním ze symbolů druhého největšího města Menorky je středověký palác Palacio Episcopal. Historické jádro se šlechtickými paláci, katedrálou, radnicí a malebnými uličkami bylo prohlášeno za národní kulturní památku. Vynechat nesmíte ani malebný přístav plný kaváren a restaurací. Po procházce městem můžete i dobře nakoupit. Třeba na tržišti na náměstí Placa des Bor, kde seženete vše od potravin přes oblečení až po starožitnosti.

Stezkou koní

Kolem dokola pobřeží se díky tomu táhne 186 kilometrů dlouhá Camí de Cavalls (Stezka koní)
Autor: profimedia.cz
Menorka byla v minulosti cennou strategickou základnou. Kolem dokola pobřeží se díky tomu táhne 186 kilometrů dlouhá Camí de Cavalls (Stezka koní). Která sloužila k transportu vojenského materiálu a hlídkování a propojuje pobřežní pevnosti, majáky, zátoky a přístaviště. „Aktivním klientům doporučujeme ji poznat pěšky, na kole nebo z koňského hřbetu,“ láká Jan Osúch z CK Fischer.

Ochutnejte Menorku

Tradiční Paella
Autor: profimedia.cz
Menorská kuchyně je jedinečná díky mixu španělských, francouzských a britských vlivů. Za ochutnání stojí mahonský sýr kterému se ve Španělsku říká »král sýrů«, salám Sobrassada nebo pro dospělé mahonský gin (Gin Xoriquer), který je považován za nejlepší gin produkovaný mimo Velkou Británii. „Právě na Menorce se začala vyrábět jedna z nejlepších zmrzlin ve Španělsku se značkou Menorquina. Mezi typické místní pochoutky patří langustová polévka a domácí majonéza a také tradiční španělská paella,“ doporučuje Petr Šatný z CK Alexandria.

Mystická historie

Rozvaliny Torre Trencada
Autor: profimedia.cz
Jestli se zajímáte o historii, nesmíte při svých výletech minout rozvaliny prehistorických vesnic jako Torralba, Torre Trencada nebo stavbám jako Naveta des Tudons. Jsou to pozůstatky takzvané talayotické kultury, která na Menorce vznikala již před 3,5 tisíci lety. Tajemně působí i opuštěný důl Lithica, který připomíná obrovské dílo moderního sochaře.

Přírodní pláže

Pláž Cala Mitjana
Autor: profimedia.cz
V množství menorských pláží je těžké vybrat ty nej. Vyhledávané jsou kupříkladu Son Bou, Algariens, Cala Mitjana nebo Binigaus. „Zejména rodinám s dětmi lze doporučit letovisko Arenal d´en Castell, kde se nachází jedna z nejkrásnějších pláží celého ostrova, azurové moře a jemný světlý písek v téměř karibském stylu,“ doporučuje Petr Šatný z CK Alexandria.

Bohatství pod hladinou

Potápěči vyhledávaný Pont d´en Gil
Autor: profimedia.cz
Milovníci potápění nesmí minout typickou rybářskou vesničku i známé gastronomické centrum – Fornells. Velká část pobřeží v okolí je totiž podmořskou rezervací takže se výborně hodí k potápění. Na Menorce najdete útesy s množstvím druhů ryb, potopené lodě nebo zaplavené jeskyně. „Mezi nejoblíbenější potápěčské lokality s jeskyněmi, kanály a podmořskými tunely patří Grand Canyons, Pont d´en Gil, Swiss cheese nebo Lighthouse,“ doporučuje Stanislav Zíma z cestovní kanceláře Exim Tours.

Noční život

Cova den Xoroi je vytesaný do útesu a tvoří kouzelnou síť teras, jeskyní, tanečních ploch a barů
Autor: profimedia.cz
Oproti ostatním Baleárským ostrovům, především Ibize a Mallorce, není menorský noční život tak vyhlášený. A trochu neprávem. Právě na Menorce se totiž nachází jeden z nejkouzelnějších tanečních klubů ve středomoří. Cova den Xoroi je vytesaný do útesu a tvoří kouzelnou síť teras, jeskyní, tanečních ploch a barů. Taneční kluby najdete v Cala en Porter (Xoroi, Flava), v Mahonu (Sí, Tiffanys) i Ciutadelle (New-C, Space).
Fotogalerie
8 fotografií