Mnichov: Láska v květnu prochází žaludkem

Květen je lásky čas a láska jak známo prochází žaludkem. Tohoto rčení se drží v Mnichově, kde se většina restaurací a barů v květnu zapojí do speciální akce a bude míchat nápoje a vařit pokrmy plné afrodiziak! V restauraci Zwickl – Gastlichkeit am Viktualienmarkt najdete menu se snad všemi druhy masových kuliček, které na světě existují. Za zkoušku rozhodně stojí kachní, ke kterým podávají hned tři druhy omáček pro zamilované. Vinpasa je vyhlášeným místem pro romantické večeře a o domácky připravovaných těstovinách s tajnými bylinkami se vám prý bude ještě měsíc zdát. Doslova zmámeni se pak budete cítit v Pusser's Baru, kde podávají ty nejlepší koktejly. Milovníci dobrého pití navštěvují tento podnik již od roku 1974. Termín: 1.–31. 5.

Budapešť: Gourmet Festival 

Vyjeďtě ochutnat Evropu.
Autor: Österreich Werbung, Photographer_ Himsl
Kde jinde ochutnat maďarskou klobásu než v samotném centru Maďarska? Budapešť bude i letos hostit gurmánský festival, na kterém se sejde více než 100 hvězdičkami oceněných restaurací, kuchařů, jejich mistrů a odborníků přes víno. Co byste určitě při návštěvě Gourmet festivalu neměli vynechat, jsou asijské těstoviny a židovské bistro. Jedna delikatesa za druhou budou soutěžit o vaši pozornost. Na znalce tvrdého alkoholu čeká i pravá maďarská pálenka. Z vaření v Budapešti poteče pot a vy musíte být u toho. Termín: 21.–24. 5.

Berlín: Festival kultur a dobrého jídla

Opulentní kostýmy, nápadité masky, zdobené vozy, divoká hudba a hlavně nekončící veselí – zkrátka karnevalový průvod, jak má být. Jeden z nejvyhlášenějších se koná 25. 5. v berlínském Kreuzbergu. Na tomto již vyhlášeném pouličním festivalu předvádějí to nejzajímavější zástupci všech kultur, které se v německé metropoli potkávají, především se však prezentují svými rozličnými kuchyněmi. Ochutnat můžete čerstvé kokosové ořechy, pokrmy ze sladkých brambor a mnohé další speciality. Termín: 25. 5.

Amsterdam: Nebeská chuť

V gurmánské nebe se promění Amsterdam už toto léto. Za příjemných tónů jazzové a soulové hudby můžete naplnit své žaludky těmi nejlepšími dobrotami, které Nizozemsko nabízí. Ještě než se na festival vydáte, nezapomeňte si směnit eura za Florijneny, které jsou oficiálním platidlem festivalu. Nikdo se přece nechce na jídlo dívat a přitom ho neochutnat. Nejlepší národní i mezinárodní kuchaři se v Amsterdamu utkají o vaši pozornost. Vždy jste toužili prozkoumat, jak v luxusnějších restauracích vaří, ale chyběly vám finance? Nyní máte příležitost vše napravit. Na amsterdamském festivalu budou servírovány malé porce jídel z přepychových restaurací za zvýhodněnou cenu. Termín: 4.–6. 6.

Amsterdam: Raw Food Festival

Celý svět pečuje o své zdraví, a tak se není čemu divit, že raw food produkty jsou doslova hitem mezi milovníky dobrého a zdravého jídla. Co to vlastně raw food je? Jedná se o potraviny a jídlo, které před konzumací neprošly tepelnou úpravou. Toto jídlo je sice syrové, ale zato plné vitamínů a živin, které nebyly vysokou teplotou zničeny. Vhodně zvoleným místem pro festival se stala farma Langerlust, na které budou rozmístěny desítky stánků s výborným a krásně vypadajícím jídlem. Zúčastnit se můžete i zábavných workshopů, ochutnávek a debat o raw jídle. A ještě jeden malý tip. Nezapomeňte ochutnat raw čokoládu! Je to opravdový zážitek. Termín: 14. 6.

Berlín: Mezinárodní pivní festival

Mají Češi lepší pivo než Němci? To zjistíte, když se vydáte na pivní festival do Berlína. Přes 300 sládků z více jak 80 zemí  bude na ulici čepovat nad 2 000 druhů tohoto zlatavého moku. Připravte si vycházkové boty na 2 km túru napříč Karl-Marx-Allee, kde se Mezinárodní pivní festival odehraje. K ochutnávce piva vám bude hrát i příjemná hudba. Doporučujeme nechat auto doma a vyrazit na festival autobusy Eurolines. Řízení pod vlivem alkoholu je totiž zakázáno. Termín: 7. - 9. 8.

Frankfurt: Apple Wine Festival

Frankfurt a jablka k sobě patří stejně jako vychlazený cider k létu. Roßmarkt ve Frankfurtu se v srpnu stane místem tance, zpěvu a zábavy při popíjení dobrého cideru. Jedině ten dokáže v létě osvěžit. Nevíte, co to cider je? Jedná se o jablečné víno, které vzniká kvašením jablečného moštu. Apple Wine Festival vám umožní ochutnat tradiční německé jablečné víno vyrobené z nejlepších odrůd jablek. Pro vybíravé jedince budou připraveny i koktejly, jejichž součástí je samozřejmě i cider. Termín: 7. - 16. 8.

Mnichov: Oktoberfest

Mnichovský Oktoberfest je jeden z nejznámějších festivalů. V Eovropě je ale celá řada dlších míst, kde můžete ochutnat místní speciality.
Autor: Deutsche Zentrale für Tourismus
Jeden z největších festivalů v Evropě má svůj domov v Mnichově. Na Oktoberfest se sjíždějí všechny věkové generace, aby ochutnaly „obří“ preclíky a speciální pivo z německých pivovarů servírované ve stanech dívkou v bavorském kroji. Věděli jste, že pouze 6 pivovarů má svolení čepovat své pivo na pivním festivalu? A pozor, zdejší pivo je o něco silnější než klasické německé pivo a večer na Oktoberfestu přežijí opravdu jen ti nejsilnější. Po pár pivech určitě oceníte i tradiční bavorskou hudbu, a pokud ne, tak můžete být ve večerních hodinách svědky popových i rockových koncertů. Termín: 19. 9. – 4. 10.

Düsseldorf: Gourmet Festival

Máte mlsné jazýčky? Pak je vezměte do Düsseldorfu na Gourmet Festival. Každoročně to tak dělá nad 30 000 návštěvníků. Na Koenigsallee si můžete dopřát organické potraviny, čerstvě vymačkanou ovocnou šťávu, ale i ryby a mořské plody. Přijďte si popovídat o vaření a jídle s odborníky s letitou zkušeností. Možná se něčemu i přiučíte, a pokud ne, tak alespoň přes talíř poznáte Severní Porýní – Vestfálsko, kde se Düsseldorf nachází. Termín: 21.–23. 8.

Kodaň: Skandinávské vaření

O dánské kuchyni toho moc nevíme a je načase to napravit. To jde jen tak, že se vydáte na kodaňský gurmánský festival, kde bude zastoupena dánská kuchařská špička. Přes 100 000 milovníků jídla se v minulosti zúčastnilo tohoto festivalu a rozhodně nelitovali. Festival zahrnuje gurmánské zážitky, workshopy i program pro děti. Na své si přijdou i příznivci michelinské kuchyně či pouličních stánků. Termín: 21.–23. 8.

Budapešť: Mezinárodní festival vína

Vyjeďtě ochutnat Evropu.
Autor: www.weinviertel.at
Milovníků a hlavně znalců dobrého vína přibývá. Proč jim tedy neudělat sraz? Ten se opravdu uskuteční, a to v samotném centru Maďarska, v Budapešti na Buda Castle Hill.  Mezinárodní festival vín je prestižní záležitostí, na kterou se nejen vinař těší celý rok. Na programu jsou degustace vín, živá vystoupení a samozřejmě aukce vín, díky které si můžete doma rozšířit vlastní archivní sbírku. Když budete mít štěstí a vinaři náladu, a tu určitě po víně mít budou, možná vám prozradí tajemství výroby maďarského vína. Termín: 10.–14. 9.

Vídeň: Food Camp

Kdo jídlo nejen rád jí, ale také o něm píše, nesmí chybět na největší konferenci pro food bloggery. Přijďte se do krásné Vídně podělit o své kuchařské postřehy i zkušenosti s ostatními gurmánskými odborníky. Jaké trendy ovládnou světovou kuchyni v příštím roce? Nechte se inspirovat dalšími vášnivými gurmány, které jídlo a psaní o něm živí. Termín: 26. 9.

Tip Blesku: Vyražte do světa autobusem! Nebudete muset přemýšlet, kde levně zaparkovat, ale hlavně budete moci ochutnat kromě jídla i něco ostřejšího!

Zdroj: www.eurolines.cz