Zimný festival jedla je každoroční kulturní akce, která se koná v několika městech na Slovensku. Festival nabízí degustace jídel a nápojů v nejlepších slovenských restauracích. V roce 2024 se festival koná od 13. ledna do 25. února. Funguje na principu rezervací v restauracích, které se Festivalu účastní. Hosté si mohou vybrat z nabídky degustačních menu, které se skládají z 3-4 jídel, vína a minerálky.

Které restaurace určitě neminout?

 

Futuristické UFO

Restaurace v UFO má dlouhou tradici a vybrané návštěvníky hostila už za socialismu. Znovu byla otevřena v roce 2005 a dodnes nabízí ikonický výhled na Bratislavu a fusion kuchyni. A co můžete ochutnat z festivalového menu? Například jesetera, netradičně pojatý tatarák, nebo skvělý nugát.

 

Tradiční Palatín

Za rakousko-uherskou kuchyní se vydejte do Svëtého Jura, kde v Pálffyho zámku najdete hostinec Palatín. Tady se pustíte do historie u výtečného vývaru, Tafelspitzu s morkem grilovaný a jako sladkou tečku si dáte noky s malinami. Výjimečný zážitek můžete završit třeba prohlídkou vinařství, které sídlí přímo v zámku.

 

Chuti Asie v Iasai

Proskleným oknem můžete pozorovat bratislavský bulvár, a přitom si pochutnávat na vybraných pochoutkách. V rámci festivalového menu nabízí například mušli Svatého Jakuba, vietnamskou rybí polévku, nebo černou rýži s malinovou zmrzlinou.

 

Pořádný steak

Někteří z nás prostě ocení pořádný kus masa, a ten najdete v Carnevalle grillu v Bratislavě. Restaurace se pyšní tím, že zpracovává lokální suroviny, a v jejím festivalovém menu najdete třeba hovězí filet USDA prime, divokého lososa, nebo jehněčí kotletu.

Tím ovšem výlet po slovenských gurmánských restauracích zdaleka nekončí, tohle putování je na dlouho. Ale pokud jde o dobré jídlo, samo hledání výjimečných kulinárních zážitků je cílem.