Pondělí 7. října 2024
Svátek slaví Justýna, zítra Věra
Oblačno 16°C

Jakékoliv jídlo za 27 korun: Nová realita v Paříži

Jakékoliv jídlo za 27 korun: Nová realita v Paříži
Jakékoliv jídlo za 27 korun: Nová realita v Paříži  (Autor: Foto: Zbyněk Schnapka)
Autor: ČTK - 
30. dubna 2015
08:04

Všechno za jedno euro (asi 27 korun). Takový je koncept restaurace s rychlým občerstvením, kterou nedávno otevřeli na pařížském předměstí Boulogne-Billancourt. Za jednotnou cenu je v Oup's Café všechno kromě bonbonů - těstovinové a ovocné saláty, dezerty, zmrzliny, minisendviče, kusy pizzy i pití.

"Nejdéle trvalo, než jsme vymysleli recepty, aby jídlo stálo euro a já abych měl zisk," řekl majitel podniku, třiačtyřicetiletý Daniel Franco, který předtím léta pracoval v propagaci. Samoobslužnou restauraci řídí spolu se ženou a synovcem. 

Bistro je otevřené od osmi rána do osmi večer a nabízí především jídla s sebou, od snídaní, svačin až po obědy. Dost klientů prý překvapivě přichází i večer, kdy se obchodní čtvrť, kde restaurace leží, vyprazdňuje. 

Aby mohl udržet cenu, je podle Franka nejdůležitější připravovat vše na místě a ze sezonních produktů. Jídla musejí být jednoduchá a taková, co se dají dělat ve větším množství. Marži, tedy rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou, má prý Franco nicméně o polovinu nižší, než je v daném sektoru obvyklé. 

Majitel doufal, že do svého podniku, který má barevnou fasádu a veselý interiér, přitáhne především mladé zákazníky. Po otevření se prý ale ukázalo, že klientela je různorodá. Průměrná útrata činí čtyři eura (zhruba 110 korun). 

Franco teď plánuje otevření dalších poboček v Paříži a jejím okolí, mimo jiné též v podchodech metra, v nemocnicích, na nádražích a v obchodních centrech. "Jde o rychlou, intuitivní restauraci. Lidé mohou přijít znovu kdykoli během dne, koupit a odejít, zabere to jen pár vteřin," řekl Franco. 

Původní cíl dosáhnout 200 zákazníků za den už restaurace překonala. Pokud jde o hrozící inflaci, vidí její šéf jedinou možnost: "Pracovat ještě víc na produktech a dále snížit marži."

jir.ass ( 30. dubna 2015 11:18 )

Tys platil za socialismu 27kčs za namazanou housku se salámem? Nebo 27kčs za kafe do kelímku?

jir.ass ( 30. dubna 2015 11:17 )

Oni to tam dělají tak, že to není klasická restaurace nebo hospoda. To není ani jídelna pro důchodce. Prodávají tam namazané housky se salámem v pytlíku a malé kelímky se zeleninou, nebo těstovinama. Tedy to samé, co u nás pekařství před Kauflandem a za stejnou cenu, jen to kafe mají u nás levnější.

jir.ass ( 30. dubna 2015 11:13 )

Namazaná houska za 27, mini kelímek zeleniny nebo kolínek s rajčatovou omáčkou za 27, kafe do ruky za 27...

tgbg ( 30. dubna 2015 10:17 )

Jó za komunizmu bylo jídlo levnější. Teda říkalo se tomu jídlo, ale byl to nepoživatelný a odporný jed. Stejně jako komunisti.

ivoadler ( 30. dubna 2015 09:39 )

Nevím, jak to v té Paříži dělají, jedno je ale jisté: žrádlo v našich hospodách je předražené. Ježí se mi chlupy na zádech, když jdu kolem fastfoodů a vidím, kolik tam lidi prožírají.

Zobrazit celou diskusi