Podzimní dovolená je ideální pro lidi, kteří vyhledávají spíše klid a pohodu. Obvyklí cestující tak jsou především rodiny s dětmi do 6 let, bezdětné páry nebo páry, které mají odrostlé děti. Pláže nejsou přelidněné.

„Panuje příjemné počasí, tedy žádné extrémně vysoké teploty, přesto je ale hezky na koupání v moři,“ říká Jan Osúch z CK Fischer. Nevýhodou může být kratší den – dříve se stmívá. „Toto období je vhodné pro milovníky památek a výletů,“ říká Petr Šatný z CK Alexandria. Pokud ale plánujete takovou aktivní dovolenou, nezapomeňte si pár věcí přibalit – třeba dobré boty.

Kam teď vyrazit

Ideálními destinacemi jsou v tomto období například Egypt, Tunisko a Turecko. Teploty se tu od září do listopadu pohybují mezi 23 a 30 stupni Celsia. „Nabídka v letoviscích zůstává stejná i mimo sezonu, říká Stanislav Zíma z Exim Tours. Na podzim se ale často cestuje i do evropských metropolí na prodloužené víkendy. Populární jsou také lázeňské pobyty jak v tuzemsku, tak v okolních zemích.

Dostupné pro každého

Egypt je oblíbeným cílem podzimních dovolených
Autor: profimedia.cz
Letět na dovolenou v době, kdy se v Česku kazí počasí a teploty klesají k 10 stupňům Celsia, už není jen luxus pro vyvolené. „Cenová dostupnost podzimních a zimních leteckých dovolených se zvýšila,“ říká Stanislav Zíma, marketingový ředitel Exim Tours. Naopak zájezdy mimo hlavní sezonu, jsou teď dokonce levnější. „Ceny pobytových zájezdů u moře jsou přibližně o 10–20 % nižší,“ upřesňuje Tomáš Brejcha z Čedoku. A když si navíc počkáte na last minute nabídku, můžete ušetřit dalších 40 %!

Hity podzimu

Průměrné denní teploty v září–říjnu

Nejbližší destinace:

* Kypr (28–30 ˚C)

* Turecko (25–30 ˚C)

* Malorka (24–28 ˚C)

* Kréta (20–24 ˚C)

Vzdálenější destinace:

* Egypt (33–37 ˚C)

* Spojené arabské emiráty (32–36 ˚C)

* Tunisko (27–30 ˚C)

* Kapverdské ostrovy (24–26 ˚C)

Co si přibalit:

Tureckou riviéru pořídíte už od 10 tisíc korun
Autor: profimedia.cz
knihu, časopisy (vzdálenější destinace = delší cesta)

golfové hole, tenisovou raketu atd. (příjemné počasí vybízí ke sportu)

neopren, pokud jste milovníky potápění (moře už je chladnější)

karty, společenské hry (může se stát, že zaprší, navíc animační programy v hotelech jsou mimo sezonu slabší)

pevné boty, průvodce a mapy (počasí vhodné k delším výletům)

teplejší oblečení, deštník nebo pláštěnku (přes den jsou sice teploty vysoké, ale v noci prudce klesají)

Léto 2012 ve statistikách

Obecně se trend nezměnil. Preferujeme kratší pobyty na 8 dní, letecky, s polopenzí nebo all inclusive. Last minute zájezdy jsme nakupovali zhruba ve stejném množství jako loni (asi 20 % zájezdů). Největší zájem byl o Bulharsko, Turecko a Španělsko. „V případě Řecka jsme zaznamenali růst poptávky přibližně od března. Pozitivní vliv mělo snížení cen zájezdů,“ říká Tomáš Brejcha z CK Čedok. Naopak Egypt se oproti loňsku propadl. U vlastní dopravy opět vedlo Chorvatsko, Itálie a Rakousko. Oproti loňsku si ale Češi na dovolené víc dopřávali. V zahraničí letos utratili mnohem víc peněz než vloni. „Z bankomatů si naši klienti vybrali téměř 740 milionů korun. Nejvíce na Slovensku, v Německu, Chorvatsku, Itálii a ve Francii,“ říká Peter Demjanovič, ředitel útvaru Karty ČSOB a Poštovní spořitelny.

Fotogalerie
1 fotografie