„Policie se bude zabývat tím, jak došlo ke krachu společnosti, protože tomu pánovi se to zjevně nestalo poprvé,“ narážel ministr vnitra Martin Pecina v rozhovoru pro Český rozhlas na chování Václava Fischera. „Do poslední chvíle všechny ujišťoval, že je všechno v pořádku, vybíral peníze na další zájezdy a platil za reklamu,“ řekl Pecina. Ministr prý konzultoval věc s policejním prezidentem. A protože bylo poškozeno velké množství lidí, bude se případem policie podle Peciny zabývat "s velkou vážností".Tomi Tour totiž už od začátku roku sháněla svého kupce, o finančních problémech tedy věděla dlouho.


Fischerovy hlášky 5 dní před krachem

„Tomi Tour je zisková cestovní kancelář a její finanční situace je dobrá. Koupit si zájezd doporučuji, protože nejvyšší slevy brzo končí.“

„Mám na kvalitu zájezdů Tomi Tour rozhodující vliv.“

„Buďte bez obav. S Tomi Tour létá do Egypta každý týden 500 klientů.“

„Existuje spousta cestovek, které se o své klienty nepostarají ani z poloviny tak dobře, jako Tomi Tour, ale nikdo o nich nepíše a nevysílá.“

„Zejména v době okurkové sezony jsou obdobné zprávy vítanou výplní... Prosím, nenechte se děsit televizním zpravodajstvím, které má rádo senzace.“

„Žádný problém nehrozí. Dobře jste si vybrali.“

„Bude nám potěšením připravit pro vás další krásnou dovolenou.“

„Spolehnout se můžete na to, že se Tomi Tour o své klienty vždy skvěle postará.“

„Můžete se těšit, je pro vás připraven krásný zájezd. A my se budeme těšit na soutěž Miss Zlatý mok a její vítězku"

„Cestovní ruch mě velmi baví a už u něj zůstanu.“


Jste oběť Tomi Tour? Tomio Okamura radí, co dělat! Čtěte ZDE.


Pokud by se skutečně jednalo o podvod, Václav Fischer i jeho intimní partner a zároveň dvoutřetinový vlastník firmy Lubomír Popelář by mohli jít do vězení i na tři roky. „Musíme prověřit všechny okolnosti,“ říká mluvčí odboru hospodářské kriminality Pavla Kopecká.

Právě teď jsou na cestovku podány desítky trestních oznámení a další nejspíš přibudou. Není proto divu, že se Fischer s Popelářem ukrývají. Nezvedají ani mobilní telefony, k zastižení nejsou ani doma v pražské Zlatnické ulici, kde byla i pobočka cestovky. Poštovní schránka tu včera odpoledne byla prázdná, nikdo však neotvíral. Sousedé tvrdí, že oba muži se tady už několik měsíců nezdržují.

Last minute na dračku

Krach Tomi Tour má ještě jeden důsledek: sehnat levné zájezdy "na poslední chvíli" je teď velmi těžké. Ti, kteří kvůli pádu cestovky neodjeli, totiž rychle shánějí náhradní dovolenou. Cestovky se navíc předhánějí v tom, jak podvedené klienty nalákat, a nabízejí jim například tisícikorunovou slevu. Kvůli nedostatku volných míst tak zřejmě zájezdy last minut podraží.

Podvedl i pivní missky

S Tomi Tour již nepojedou ani finalistky Miss zlatého moku ČR, které se koncem srpna těšily na týdenní soustředění na Mallorku. Zájezd měly získat sponzorským darem přímo od Václava Fischera. Na oplátku tak Fischerova Tomi Tour využívala zadarmo reklamní kampaň, která probíhala do posledních dní. Ačkoliv Fischer podle organizátorů tušil blížící se konec, nákladnou reklamní kampaň zastavit nenechal! Ačkoliv se vedení soutěže opakovaně dotazovalo, zda jsou nějaké problémy, dostalo se mu vždy odpovědi, že vše je v naprostém pořádku.


Vzestupy a pády Václava Fischera

1990: Fischer otevírá v Praze první pobočku své Fischer Reisen, kterou po emigraci založil a přivedl na pozici jedničky mezi soukromými cestovkami v Německu.

1997: Prodává německou cestovku, jeho impérium v Česku roste, Fischer kupuje vlastní letadla za čtyři miliardy, má vydavatelství a síť obchodů s oděvy Fischer Collection.

1998: Fischer je na vrcholu, prodal 250 tisíc zájezdů a obrat jeho firmy činil 3,8 miliardy korun. Muž v černém se dává vidět s celebritami a vozí opuštěné děti k moři.

1999: Vstupuje do politiky jako nezávislý senátor. Podpisy pod kandidaturu získal na ulici, kam lidi pozval inzerátem a na své narozeniny jim rozdával dort a sekt.

2000: Poté, co drtivě převálcoval své protikandidáty včetně herečky Jiřiny Jiráskové, se v průzkumech usadil na postu nejoblíbenějšího politika, jeho firmy ale hlásí ztrátu 650 milionů.

2002: Hledá, kdo by jeho cestovní kancelář koupil, a zároveň oznamuje svůj odchod z politiky. Považuje za chybu, že řízení firem musel svěřit jiným a jako senátor "vadil".

2003: U Fischera v luxusní vile úřadují kvůli dluhům přes 400 milionů exekutoři. I televizi si musí půjčit. Podíl v jeho firmách za třikrát korunu kupuje ropný magnát Karel Komárek.

2004: Po neshodách Fischer ze všech firem odchází, Komárkovy společnosti začaly po Fischerovi soudně vymáhat 400 milionů korun, ten se soudí o dluh i o své jméno.

2005: Fischera opět navštěvují exekutoři v jeho bydlišti ve Zlatnické ulici v Praze, ač v osobním bankrotu, radí malé cestovce z Brna – Tomi Tour, ale údajně bez nároku na odměnu.

2007: Cestovka Tomi Tour se i díky Fischerovu "doporučení" a strategii značných slev a výhod pro turisty dostává do první desítky největších cestovek v zemi.

2008: Začaly se objevovat zprávy o dluzích cestovky Tomi Tour, u egyptského partnera i prodejců. Fischer teď už jako obchodní a marketingový ředitel dluhy popírá.

2009: Cestovka Tomi Tour oznamuje krach. Ještě pár minut předtím vybírá od lidí peníze na zájezdy. 3000 turistů jsou právě u moře, 10 000 už jich neodjede.