Luxusní plavidlo pojmenované "Vánek z Basry" bylo postaveno dánskou loděnicí v roce 1981, irácký diktátor na ni ale paradoxně nikdy nevkročil. Husajn jachtu vzápětí ukryl do Saúdské Arábie, protože se obával, aby nebyla zničena při náletech. Jenže když se ze spojenců staly nepřátelé, loď získalo Jordánsko. Iráku se podařilo luxusní plavidlo získat zpět až v roce 2010, tedy sedm let po pádu diktátora.

Vláda se posléze pokusila plavidlo vydražit. Za jachtu, na které se nalézá prezidentské apartmá, jídelna, ložnice, 17 menších pokojů pro hosty a 18 kajut pro posádku chtěla závratných 30 milionů dolarů (657 milionů korun), žádný kupec se ale nepřihlásil. Jachta tak zatím slouží místní univerzitě, jejíž vědci na ni podnikají studia podmořského života.

"Prezidentská jachta je ve velmi dobrém stavu. Má dva motory a generátory jsou plně funkční. Jen potřebuje pravidelnou údržbu," řekl Reuters její kapitán Abdul-Zahra Abdul-Mahdi Saleh.

Irák se nechtěného plavidla ale nemůže zbavit. Vláda se proto rozhodla, že z něho udělá hotel a rekreační zařízení pro lodivody, kteří navádí loďstvo z a do irácké Basry. Námořníci totiž často pochází z dalekých končin a nemají si kde odpočinout.

Fotogalerie
17 fotografií