Obec Albinen se nachází na slunném svahu Švýcarských Alp ve výšce 1300 m n. m. Momentálně ji obývá na 240 obyvatel, jejich počet je ale rok od roku menší a menší. Mladí lidé se odsud stěhují do měst, kde nemusí za prací dlouho dojíždět a celkově tam je více příležitostí. Kvůli tomu, že odsud v poslední době odešly hned tři rodiny s celkem osmi dětmi, přišli místní o školu. Starosta Beat Jost se proto rozhodl k zoufalému kroku.

Každému, kdo se rozhodne na trvalo usadit v malebném horském městečku, chce obec nabídnout štědrou finanční odměnu. Jeden dospělý pod 45 let by dostal 25 tisíc franků (bezmála 550 tisíc korun), pár dvakrát tolik a za každé dítě by bylo vyplaceno 10 tisíc franků (220 tisíc korun). Standardní rodina o čtyřech členech by si tak přestěhováním mohla přijít na 1,5 milionu korun. A co dalšího může horská vesnička zájemcům nabídnout? Především klid, čistý vzduch, krásné výhledy a spoustu slunečných dnů. 

Nabídka ale samozřejmě bude mít i několik podmínek. Rodina si tu musí koupit, nebo postavit dům a deset let se nesmí odstěhovat, jinak peníze bude muset obci vrátit. Investice navíc musí přesáhnout 200 tisíc franků (4,4 milionu korun). Nabídku také ještě musí posvětit obecní rada, která bude rozhodovat 30. listopadu.

Fotogalerie
19 fotografií