Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dcera Saddáma Husajna po 10 letech promluvila. O popravě otce, Iráku i Trumpovi

Autor: Alexandr Božilov - 
22. prosince 2016
11:30

Přesně 10 let uplyne 30. prosince od popravy bývalého iráckého vůdce Saddáma Husajna. „Nikdy jsem to neviděla a ani vidět nechci,“ říká o uniklé nahrávce z popravy Husajnova dcera Raghad pro stanici CNN. Ve vůbec prvním interview od otcovy smrti přiznává brutalitu bývalého režimu, odsuzuje americkou invazi do Iráku a vkládá naděje do Donalda Trumpa.

Když jejího otce popravovali, byla Raghad Husajnová (48) v Jordánské metropoli Ammánu, kam spolu se svojí sestrou a dětmi utekly před americkou invazí do Iráku. „Podrobnosti okolo jeho smrti jsou ošklivé a bolestivé, ale byl to čestný odchod. Jeho smrt mě naplnila pýchou a stejně tak všechny, kteří ho milovali,“ říká nejstarší dcera bývalého iráckého vůdce.

Saddám Husajn Saddám Husajn | Profimedia.cz

Americký prezident George W. Bush tehdy prohlásil, že poprava diktátora „by nebyla možná bez rozhodnutí Iráčanů vytvořit svobodnou společnost a právní stát“. Jenže Irák byl už v té době zaplaven sektářským násilím, které se rok od roku prohlubovalo. Následného chaosu pak využil Islámský stát (ISIS).

Raghad, která dává současnou situaci v Iráku za vinu předchozím americkým vládám, doufá, že nastupující americký prezident Donald Trump bude jiný než předchozí američtí vůdci. „Ten muž právě nastupuje do úřadu. Ale působí dojmem, že je velice politicky vnímavý a to je obrovský rozdíl oproti jeho předchůdcům. On pojmenoval chyby, kterých se v souvislosti s Irákem dopustily předchozí vlády,“ řekla v telefonickém rozhovoru se CNN Raghad, která stále žije v Ammánu.

2218593:full:true:true

Současná irácká vláda přitom po Jordánsku žádá její vydání, kvůli údajné podpoře strany Baas – strany Saddáma Husajna, která byla postavena mimo zákon.

Raghad je také obviněna z podpory ISIS. To však diktátorova dcera vehementně odmítá: „Samozřejmě, že s touto ani žádnou jinou extremistickou skupinou nemám žádnou spojitost. Ideologie mojí rodiny se od těchto extremistických skupin výrazně lišila. Důkazem budiž to, že tyto skupiny získaly moc až poté, co naše vláda v zemi skončila.“

Husajnova dcera uznává, že režim jejího otce někdy provázela brutalita, která se jí nelíbila. Na svého otce, který ji mimochodem připravil o manžela, však nedá dopustit: „Někteří ho považují za diktátora. Pro mě to ale byl hrdina, odvážný člověk, vlastenec a ikonická postava pro miliony lidí.“

valyka ( 22. prosince 2016 20:23 )

 Chytre provedeno: USA odsoudili Sadama a poslali ho domu, at si ho zabiji sami. A v Iraku to provedli. Nejsou svepravni, nebo co.

valyka ( 22. prosince 2016 20:20 )

Tito, Sadam H., Kaddaffi - v zemich, kde vladly, byl mir. Po jejich konci tam panuje chaos a lide hledaji azyl v EU. Proc to USA delaji? Tohle neni demokracie! USA svetu vnucuji svou vuli. Nemam rad Ameriku. Rozbiji a pak nic nedokaze postavit. .

stvol ( 22. prosince 2016 16:07 )

stačilo napsat ruský Troll kopírovat kopírovat kopírovat

prycsnima ( 22. prosince 2016 14:25 )

 Tihle muselmani potřebujou tvrdou diktaturu.Za Sadama bylo vše v klidu.Poté co to USA a NATO rozes rali, je to tak jak to je!

chamradp ( 22. prosince 2016 13:15 )

Nečtěte tu ruskou propagandu.

Zobrazit celou diskusi