Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

„Šílený pes“ bude šéfovat americké obraně. Zabíjel pro radost

Autor: ČTK, Alexandr Božilov - 
2. prosince 2016
11:19

Nově zvolený americký prezident Donald Trump oznámil, že na post ministra obrany jmenuje příští týden generála ve výslužbě Jamese Mattise. Tento 66letý důstojník námořnictva kromě jiného velel léta americkým jednotkám v Afghánistánu a Iráku. Svoji přezdívku Mad Dog (Šílený pes) rozhodně nedostal náhodou.

Válečný veterán byl favoritem na ministra obrany, a to přesto, že se s budoucím prezidentem neshodne v otázce waterboardingu. Tento postup, při kterém je u vyslýchaného vyvoláván pocit, že se topí, a který je označován za mučení, považuje Trump za účinnou metodu výslechů. Mattis si však myslí pravý opak. „Dejte mi radši krabičku cigaret a pár piv a udělám s tím lepší výsledky než s mučením,“ prohlásil na toto téma svérázný generál.

Genrál James Mattis v akci Genrál James Mattis v akci | ČTK, EPA, REUTERS

Trump oznámil nominaci Mattise ve čtvrtek večer (dnes brzy ráno SEČ) ve městě Cincinnati ve státu Ohio, kde zahájil sérii shromáždění, na kterých chce v několika amerických státech poděkovat obyvatelům za zvolení do Bílého domu. „Naše země je velmi rozdělena a my ji sjednotíme. Odsuzujeme netoleranci a předsudky ve všech formách. Odsuzujeme veškerou nenávist a tvrdě odmítáme vyčleňující a rozdělující výroky,“ prohlásil Trump.

James Mattis byl v letech 2010 až 2013 náčelníkem velitelství ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku (CENTCOM). Bude prvním generálem ve výslužbě, který se stane americkým ministrem obrany od roku 1950, kdy do čela Pentagonu jmenoval prezident Harry Truman generála George Marshalla.

Mattis se do armády přihlásil hned po střední škole. Vystudoval historii na státní Centrální washingtonské univerzitě a v roce 1972 nastoupil do důstojnického záložnického kurzu ROTC. Poté přešel k námořní pěchotě.

Tam velel jednotkám námořní pěchoty během operace Pouštní bouře v Iráku a speciálním silám během operace Trvalá svoboda v Afghánistánu. Jako generál a velitel 1. divize námořní pěchoty se zúčastnil i války v Iráku během operace Irácká svoboda.

Drsný velitel i vzdělaný intelektuál

Právě v Iráku získal svoji přezdívku „Šílený pes“, když velel americkým a britským jednotkám během prudkých bojů o město Fallúdža v roce 2004. O rok později trefnost své přezdívky potvrdil, když prohlásil: „Přijdete do Afghánistánu, narazíte na tam chlapy, kteří pět let mlátili ženy kolem sebe, protože nechodily zahalené. Víte, takoví chlapi stejně nemají odvahu. Takže je zatraceně zábavné je střílet.“

Nový americký ministr obrany James Mattis přezdívaný Šílený pes nebo Válečnický mnich Nový americký ministr obrany James Mattis přezdívaný Šílený pes nebo Válečnický mnich | ČTK, EPA, REUTERS

Mattis, který se narodil 8. září 1950 v Pullmanu ve státě Washington, je považovaný za jednoho z největších intelektuálů amerického důstojnického sboru. Jeho osobní knihovna čítá na 7 000 svazků. Kromě přezdívky Šílený pes tak má ještě jednu – Válečnický mnich. Tuto přezdívku získal také kvůli tomu, že je svobodný a bezdětný. „Klidně odejdu do kláštera, ale musím mít sebou pár pěkných žen a basu piva,“ prohlásil kdysi na toto téma.

Šílený pes je také pověstný tím, že nemá televizor a se zaujetím tento historik studuje válečné umění amerických indiánů, samurajů nebo starověkých Sparťanů. U vojáků byl velmi oblíbený svým přímým jednáním i kvůli tomu, že i s řadovými vojáky vždy jednal jako se sobě rovnými. Dokázal se za ně také vždy postavit. Odmítl například kritiku útoku, při němž američtí vojáci nedaleko irácko-syrské hranice zabili v roce 2004 přes 40 lidí včetně dětí a žen. Podle iráckých zdrojů se jednalo o svatebčany, na což Mattis reagoval slovy: „Kolik lidí se vydá doprostřed pouště, na místo vzdálené deset mil (16 kilometrů) od syrské hranice, aby slavilo svatbu, když nejbližší obydlené místo je 80 mil (130 kilometrů) daleko? Bylo tam přes dvacet mužů ve věku bojovníků. Nebuďme naivní.“

Genrál James Mattis v akci Genrál James Mattis v akci | ČTK, EPA, REUTERS

Mattis také kritizoval stahování amerických vojáků z Blízkého východu a je odpůrcem sbližování s Íránem, který považuje společně s Islámským státem a teroristickou sítí Al-Káida za největší hrozbu na Blízkém východě. Za řešení izraelsko-palestinského konfliktu považuje vznik dvou států.

Po odchodu z armády v roce 2013 byl tento absolvent několika vojenských škol a akademií (včetně Univerzity národní obrany (NDU) ve Washingtonu) členem představenstva zbrojařského koncernu General Dynamics nebo působil v kontroverzní společnosti Theranos, která se zabývá novátorskými krevními testy a která je vyšetřována kvůli údajné nespolehlivosti testů. Loni se stal členem poradenského sboru neziskové organizace Spirit of America, která pomáhá potřebným v Iráku, Afghánistánu a v Africe, a působí také v politologickém ústavu Hoover Institution.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agfor ( 2. prosince 2016 18:38 )

Omyl. Nepodnikám, ale nelíbí se mi, že kvůli EET budu všude platit víc.

agfor ( 2. prosince 2016 18:35 )

Pán Bůh ho neposlal. Vyhnali ho k nám do exilu braťa Slováci.

santikxauz ( 2. prosince 2016 13:27 )

On zabíjel demokraticky,tak nic neporušil.

obamofil69 ( 2. prosince 2016 12:26 )

 Mattis je jen další zelená guma, která poslouchá přání a rozkazy USA vlády. Všichni už skoro vědí, že neexistující války proti terorismu byly vymyšlené v Pentagonu za účelem získávání ropy na blízkém východě. A hlavním tlakem na USA jsou pochopitelně finanční sektory, které toto obludárium a přivlastňování si cizího průmyslu a nerostů nařídily. Žádní americký hrdinové to nejsou a za to co páchají nikdy nebudou. Jsou oklamáni, zabíjí nevinné kvůli penězům a ještě se řadí do pozice ochránců světa. Hamba jim krvelačným USA magorům.

odol ( 2. prosince 2016 12:20 )

agfor- velkej kok@t bez rozumu!

Zobrazit celou diskusi