Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Trump o zahraniční politice: Neschopný Obama, šílení Rusové a konec ISIS

Autor: ČTK, mb - 
28. dubna 2016
09:32

Americký prezident Barack Obama (54) jedná pohrdavě s Izraelem a svou politikou dopustil posílení Íránu na úkor Izraele. Ve svém prvním projevu věnovaném zahraniční politice to řekl republikánský uchazeč o post prezidenta USA Donald Trump (69). Ostře kritizoval Obamovu administrativu za dohodu o íránském jaderném programu.

Obama „vyjednal katastrofální dohodu s Íránem a nechal Írán podmínky dohody ignorovat dřív, než uschl inkoust podpisů. Nelze dovolit, aby Írán měl jadernou zbraň, to mu za Trumpovy administrativy nikdy umožněno nebude,“ citoval Trumpa izraelský deník Haarec.

Současná americká vláda prý praktikuje špatnou politiku vůči Izraeli. „Izrael, náš velký přítel a jediná skutečná demokracie na Blízkém východě, čelí pohrdání a kritice administrativy, která nemá jasno v morálce. Prezident Obama nebyl přítelem Izraele. S něhou a láskou jednal s Íránem a učinil z něj velmoc. To vše na úkor Izraele, našich spojenců v tom regionu, a co je důležitější, na úkor Spojených států samotných,“ řekl Trump.

Zničí Islámský stát

„Jejich dny jsou sečteny,“ prohlásil Donald Trump o Islámském státu, který prý zničí během jednoho roku. Spojené státy podle něj ale potřebují dlouhodobý plán boje s radikálním islámem. „Zabránit šíření radikálního islámu musí být hlavním cílem zahraniční politiky USA. Budeme úzce spolupracovat s našimi spojenci v muslimském světě,“ prohlásil. Hodlá zvýšit výdaje na zbrojení, které prý Obama seškrtal o 25 procent.

Šílení Rusové

Pravděpodobný republikánský kandidát se též vyjádřil ohledně spolupráce s Moskvou. „Někteří říkají, že se s Rusy nedá normálně domluvit. Uvidíme, já to chci vyzkoušet,“ prohlásil Trump.

Vítězné tažení

Trump hovořil krátce po svém vítězném tažení stranickými prezidentskými primárními volbami v pěti severovýchodních amerických státech. Většinou hovoří k posluchačům spatra, ale projev ve washingtonském hotelu Mayflower přednesl s pomocí čtecího zařízení.

Stanici CNN se svěřil, že souhlasí s Obamovým rozhodnutím vyslat do Sýrie dalších 250 vojenských specialistů, avšak na rozdíl od Obamy by on toto rozhodnutí nezveřejňoval. „Poslal bych je tam v tichosti, protože to, jak to bylo učiněno teď, jim pověsilo na záda terč,“ řekl.

 

santamonica ( 28. dubna 2016 18:12 )

Trumpovo vitezstvi ve volbach by bylo jedinou nadeji na to, ze se svet vzpamatuje ze slunickarskeho silenstvi a zakope politickou korektnost. Pokud by vyhrala Clintonka, muzeme vsichni zacit balit kufry a hledat utulek na Sibiri ci nekde v Auatralske pousti. To jak Trump prevalcoval stredo Atlanticke staty dava nadeji.

gemino ( 28. dubna 2016 14:26 )

Budu držet Trumpovi všechny palce. Případné spojení Clintonová - Merkelová by znamenalo konec světa.

anno ( 28. dubna 2016 11:11 )

Doufejme že TRUMP vyhraje volby a tito mainstreamoví pisálkové a celá tato vlastizrádná vláda pukne vzteky,to bude SMRAD!!!!!!

ohrazenice ( 28. dubna 2016 10:09 )

Pro Sobotkův tisk nemůže skousnout že nový prezident chce spolupracovat s Ruskem. Také odmítání muslimských vetřelců je proti srsti Blesku a dalších deníků kteří se vidí jak na muslimech budou vydělávat miliardy.

Zobrazit celou diskusi