Oficiálně se skalní útvar nazýval Pacific Northwest rock (Tichomořská severozápadní skála), mezi lidmi se mu ale familiárně říkalo „Kachní zobák“ či „Thorova pěst“. Skalní útvar se nalézal ve státním parku v Oregonu a podle manažera parku »střežil« pobřeží už přes 18 milionů let. Lidé sem cestovali, jen aby si na ikonickém balvanu pořídili snímek s malebnou zátokou v pozadí. Ale s tím je konec...

Skalní útvar totiž před týdnem zcela nesmyslně zničila trojice vandalů. Jejich počínání se podařilo zachytit Čechovi Davidu Kalasovi, který v osudnou dobu natáčel s kamarádem pomocí dronu přilehlé pobřeží.

Kalas místním médiím popsal, že zprvu se kámen pokoušelo shodit až osm lidí, pět jich to ale vzdalo a odešlo. „Musel jsem se uvnitř smát, protože jsem si myslel, že není absolutně možné, aby to shodili. Pak jsem si ale všiml, že se to začalo viklat, a rychle jsem začal natáčet, jak se to dvěma mužům podařilo strhnout,“ uvedl. Z ikonického kamene následně zbyla jen hromada trosek.

A důvod? „Konfrontovali jsme je a oni řekli, že to bylo nebezpečné a že vlastně Oregonu a světu prokázali laskavost. Prý si jeden z jejich přátel na kameni zlomil nohu. Byl to nějaký ujetý způsob pomsty,“ dodal David.

Strážci parku zprvu nebyli příliš překvapení, že kámen spadl, a přičítali to erozi. Šok ale přišel ve chvíli, když díky Davidovu videu zjistili, že vzácný útvar zničili vandalové. Národní park nyní ve spolupráci se státní policí pátrá po identitě vandalů. Přinejmenším je čeká mastná pokuta v řádech tisíců korun.

Fotogalerie
17 fotografií