Vysoké Tatry jsou nádherné ve všech ročních obdobích. „Hrozně ráda tu trávím čas v zimě, ale i na podzim, kdy je tu všechno nádherně barevné. Každopádně i léto je tu super,“ říká rodačka ze Slovenska Mária s tím, že v letních měsících si zde musíte dávat velký pozor na proměnlivé počasí. „Může se stát, že se vydáte na cestu a je nádherně, a během pár minut se všechno otočí naruby,“ upozorňuje asi na jediná negativa Tater.

Kudy kam

Mária doporučuje k výletu jednu z jejích oblíbených tras, kterou si dokonce občas po ránu vyběhne. Vy můžete jít v klidu pěšky, ale určitě si do zdejšího terénu nezapomeňte vzít kvalitní turistickou obuv a kočárky nechte doma. Pokud už chcete brát malé dítě, tak leda na záda. A odkud kam, že se to s Máriou vydáme? Na túru dlouhou 8,8 kilometru budete startovat ze Starého Smokovce, kde máte možnost nechat auto na placeném parkovišti, a odsud už se vydáváte po svých, i když lze to i trochu lenivěji.

„Musíte se dostat na Hrebienok (1285 m n. m.), kde je další rozcestník. Pokud nejste dostatečně fyzicky zdatní, dá se sem vyjet i pozemní lanovkou,“ prozrazuje Mária. Jakmile se dostanete na Hrebienok, který je vzdálený 2,6 kilometru od startu, pokračujete po kamenité cestě vedoucí převážně jehličnatými lesy přes Obrovský vodopád až k Zámkovského chatě. Okolo vás budou často i mýtiny s vylámanými lesy od zdejších vichřic. „Na Zámkovského chatě se můžete občerstvit a odpočinout si před další etapou,“ radí fotografka.

Z lesa do skal

Odsud už vás čeká spíše skalnatý terén a náročnější půda pod nohama. „Po cestě na Téryho chatu (2015 m n. m.) je také skvělá možnost potkat kamzíky, sviště, orli a výjimečně i rysa, navíc je ve výšinách úplně jiná flóra než v nížinách, je to skutečně nádhera, nelze to ani slovy popsat. Cesta je sice náročnější a občas se musíte potýkat s přelézáním kamenů, ale stojí to za to,“ líčí nadšeně a radí, abyste do sebe po příchodu do cíle kopli panáka. „Je tam řídký vzduch a člověku se trochu točí hlava.“

Panák i nocleh

Krom první alkoholové pomoci lze také na Téryho chatě přenocovat. „Přímo to doporučuju, protože jsou tu neuvěřitelné západy a východy slunce. Navíc tu skvěle vaří, vždycky podle toho, co sem vynesou horští nosiči, což je taky jedna z rarit. Ubytování se pohybuje okolo 35 eur (910 korun) za osobu na noc s polopenzí,“ láká do Tater Mária.

„Abyste toho viděli více a nešli stejnou cestou, vydejte se nazpět přes Priečne Sedlo, Zbojnickou chatu, Hrebienok až dolů do Starého Smokovce. Existují zde i náročnější trasy, tohle je jedna z těch přívětivějších pro méně zdatné a také pro rodiny s dětmi,“ dodává Mária.

VIDEO: Adrenalinové Tatry: Slovákům je závidí i Rakušané

 

Video
Video se připravuje ...

Adrenalinové Tatry: Slovákům je závidí i Rakušané tv JOJ

Fotogalerie
9 fotografií