Ať už rádi rozjímáte o samotě v horách či s pohledem upřeným do krajiny poseté stády ovcí a skotu, nebo spíše patříte k těm, kdo mají léto spojené s radovánkami na nekonečných plážích svažujících se do tyrkysových vln Středozemního moře, tady najdete cíl své prázdninové cesty. „Sardinie je zároveň směsicí kultur, které na tomto krásném místě zanechaly stopy,“ řekla Blesku mluvčí cestovní kanceláře FIRO-tour, Eva Němečková. Chvílemi si tak můžete připadat jako v uličkách tajemného portugalského městečka, ochutnat vynikající a ryze italskou kuchyni nebo se poddat slunci na téměř karibském pobřeží.

Sardinie je místem nejkrásnějších pláží, prehistorických staveb, skalisek, pracovitých lidí, bohaté přírody i malebných středověkých městeček.
Autor: Ivan D. Hladík, FIRO-tour

Na skok k Neptunovi

Ostrov, rozlohou rovnající se zhruba našemu území Moravy, je druhým největším ve Středozemním moři. Historie zde budovala ideální podmínky pro rozmanitá lidová umění a řemesla, podnebí vždy přálo pastevcům, jejichž stáda i dnes míjíte podél cest a silnic. „Milovníci památek mohou při svých procházkách obdivovat kamenné stavby, hrady, vysoké ochranné zdi měst nebo řadu menších i větších kostelů,“ prozrazuje Němečková. Například svatyni Panny Marie z Valverde najdete ve městě Alghero, které rozhodně nesmíte minout. „Malá Barcelona“, jak se mu také říká, nijak nevybočuje ze zbytku ostrova, co se nabídky překrásných pláží týká. Nedaleko pak můžete žasnout nad vápencovými skálami mysu Capo Caccio či 25 kilometrů vzdálenou krápníkovou jeskyní Grotta di Nettuno, kam vás vezme některá z výletních lodí.

Podívejte se na záběry ze Sardinie:

Video
Video se připravuje ...

Sardinie je místem nejkrásnějších pláží, prehistorických staveb, skalisek, pracovitých lidí, bohaté přírody i malebných středověkých městeček. • VIDEO Ivan D. Hladík, FIRO-tour, YouTube

Skromnost i luxus Sardinie

Přestože od roku 1948 autonomní Sardinie patří mezi nejchudších italské regiony, například pobřežní Costa Smeralda nabízí nadstandardní ubytování v luxusních hotelech, přístaviště plné nejmodernějších jacht a moderní lákadla pro turisty ze všech koutů světa. „Na ostrově je tak možné skutečně si dovolenou užít podle svého – ve víru lesku a trendů i v divoké přírodě,“ pokračuje Němečková. Tam všude narazíte na příjemné lidi, kteří se rádi pochlubí svojí úrodou a dokonce, patří-li mezi provozovatele místních restaurací, vám své výpěstky i naservírují. S masem, ovčím sýrem Pecorino, rybami a samozřejmě vynikajícím vínem Cannonau.

Budete-li mít štěstí, místní vám poodhalí třeba výrobu sýra Mozzarella. S nimi ji můžete zkusit, ale hlavně ochutnat.
Autor: Ivan D. Hladík, FIRO-tour

Pláže, pláže, pláže

Co však láká na Sardinii nejvíce, jsou kilometry a kilometry rozmanitých pláží. „Ať se vydáte jakýmkoliv směrem, prostě musíte dojít na některou z nich. Kamenitou, písečnou, vždy však s průzračnou vodou lákající k vodním sportům i odpočinku,“ láká Němečková a nelze, než jí dát za pravdu. Najdete zákoutí s divokými vlnami i klidnou hladinou, obklopené skalami i dunami s jezírky, kde se procházejí plameňáci. Obrazně řečeno – Sardinie je supermarket s plážemi. Vybrat si tady právě tu svoji není vůbec problém. Mezi nejlepší pak patří třeba Cala Sinzias, Spiaggia Bassa Trinita u ostrovů La Maddalena, Monte Cogoni Beach v Chia nebo Cala Corsara ve Spargi. Například šnorchlování a lodní vyjížďky nabízejí Progetto Natura či Wind Sardinya Sail v Alghero.

Roccia dell' Elefante (Sloní skála) je vzdálena 5 km do vnitrozemí z Castelsarda. Uvnitř je vyhloubena hrobka - tzv. domus de janas (přednuragská civilizace) s pohřební komůrkou.
Autor: Ivan D. Hladík, FIRO-tour

Nechte se hýčkat

I pokud se ale rozhodnete nějaký čas strávit v některém z turistických resortů, můžete si přijít na své. S neustálým rozvojem turismu nabízejí resorty moderní ubytování pro jednotlivce, rodiny i skupiny a také program pro nejmenší i dospělé. „Naučí vás tady sambu, pozvou na divoký jižanský večírek nebo vám namíchají některý z mnoha osvěžujících koktejlů a pak pozvou rovnou (jak jinak?) na pláž, aniž byste se museli trmácet za zábavou daleko,“ dodává Němečková. A ještě tip na závěr – na Sardinii se líbí i motorkářům! Doprava je tu velmi střídmá, v serpentinách tak mohou motorkáři bezpečně protáhnout své stroje a ještě něco vidět.

Fotogalerie
31 fotografií