K zálivu Soline na severu chorvatského ostrova Krk se z každého směru dostanete vždy po silnicích ve značně členitém terénu, serpentiny nahoru a k moři zase dolů. A už se vám otevírá pohled na rozlehlý záliv.

Přijíždíte blíž a člověku, který je zde poprvé, poněkud spadne čelist. V mělké pobřežní vodě se tady promenádují desítky, v turistické špičce i stovky postav od hlavy až k patě pokryté černou, a když se přiblížíte, tak i cítíte, že poněkud zapáchající černou hmotou.

Tady na pláži Melina mezi obcemi Soline a Čižići se totiž nachází léčivé bahno. A kdo sem přijede, musí samozřejmě tento přírodní zázrak vyzkoušet. V turistických průvodcích se jen obecně píše, že bahno má blahodárný vliv na pohybové ústrojí.

Náš průvodce, místní majitel penzionu Ivan, nám tvrdí, že místní chloridosodné bahno je vynikající na dnu, ochrnutí, svalová onemocnění nebo bolesti zad a kloubů. Mnozí lidé prý také zaznamenali zlepšení kožních problémů.

Důvěryhodnost vyhlášeným účinkům bahna dodává i to, že se po pláži pohybuje i množství místních »bláťáků«. Ti snad vědí, co činí, říká si člověk v duchu. A jezdí sem opakovaně, pak jsou prý účinky terapie nejsilnější.

My vyzkoušíme bahýnko pro jistotu jen jednorázově. A jak se aplikuje? V plavkách jdeme vstříc moři, jehož mělké dno u pláže, stejně jako dno jeho mělkých výběžků, pokrývá všudypřítomné kluzké bahno.

A po vzoru ostatních »bahňáků« nabíráme nevábnou černou hmotu do dlaní a potíráme si celé tělo, se zády pomohou okolostojící. Velmi to samozřejmě svádí k bahnovým bitvám, ale ne každý má pro takovou legrácku a nevyžádanou pleťovou masku pochopení.

Další způsob, jak se hmota nanáší, jsme objevili čistě náhodně. Krok, skluz… a pád na zadek. Bahno je opravdu kluzké. A už se v něm válíte jako hrošík, okolostojící mají z vaší koupele velkou legraci. Ne každý dotáhne bahenní zábal k dokonalosti a natře si i obličej.

Především z toho důvodu, že bahno poměrně výrazně a intenzivně páchne. Po chvilce na vás oschne a zešedne, mnozí proto natírají další vrstvy. Když chcete terapii ukončit, není nic jednoduššího než vkráčet pár desítek metrů do moře a ponořit se do vody. Bahno je pryč, ale jak záhy zjistíte v autě, nikoliv sirovodíkový odér z léčebného zázraku. Toho se pak definitivně zbavíte až ve sprše…

Fotogalerie
12 fotografií